Referendumul pentru aderarea la UE este acţiunea care ne uneşte pe toţi. Participă la referendum dacă eşti PENTRU Moldova Europeană şi vrei ca aderarea la Uniunea Europeană să fie înscrisă în Constituţie.
5 motive de ce facem referendum ACUM?
- Avem o oportunitate istorică pe care o aşteptăm de 30 de ani – ţările UE vor mai mult ca niciodată ca Moldova să adere la UE (cu câţiva ani în urmă liderii UE spuneau că UE nu trebuie să se mai extindă), iar cetăţenii noştri tot işi doresc să fie parte a UE.
- Este momentul în care să transformăm această susţinere într-un pas real. Nu se ştie când această deschidere din afară va mai veni vreodată – trebuie să fim isteţi, înţelepţi şi să ne folosim de acest moment istoric.
- Moldovenii vor ca ţara lor să fie în UE şi acest lucru trebuie reconfirmat şi scris în Constituţie, pentru ca această direcţie să fie obligatorie pentru oricine va fi la guvernare.
- Sunt voci care se opun aderării pe motiv că poporul nu vrea în UE – trebuie să le arătăm că anume aceasta este voinţa democratică a moldovenilor.
- Referendumul nu este doar despre viitor. Referendum este despre prezent. Nu avem timp să aşteptăm un viitor mai bun, trebuie şi suntem obligaţi să construim un prezent sigur şi în bunăstare.
5 avantaje ale aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană
- Pacea va fi garantată. UE a asigurat cea mai lungă pace de pe continent – nici o ţară membră UE nu a fost atacată militar şi nu a avut război pe teritoriul său.
- Venituri mai mari şi locuri de muncă mai bine plătite. UE deja este cel mai important partener comercial al ţării noastre, 65% din exporturi merg spre UE (în timp ce doar 3.5% merg spre Rusia).
- Legi şi justiţie după standardele UE. În UE legea e lege, drepturile sunt respectate. UE ne va îndruma să ducem la bun sfârşit curăţarea sistemului judecătoresc şi cel al procurorilor, pentru ca aceştia să facă dreptate şi să pună hoţii la puşcărie.
- În procesul de aderare şi odată ajunşi în UE, vom primi ajutor financiar mai mare pentru autostrăzi, şcoli şi sisteme de alimentare cu apă.
- Bună înţelegere şi păstrarea tradiţiilor. UE ne va ajuta să păstrăm lucrurile bune pe care le au moldovenii, tradiţiile noastre şi chiar să le promovăm în toată lumea, pentru că în ţările europene este promovată şi respectată diversitatea.
5 exemple de dezvoltare a altor ţări care au intrat în UE
- În România, salariul mediu brut a crescut de circa 14 ori. Din 2000, când au început negocierile cu UE până în momentul aderării la UE în 2007: de la 123 de euro la 414 euro. Astăzi, la 24 de ani din momentul deschiderii negocierilor, salariul mediu brut în România este de 1670 de euro.
- În Lituania, salariul mediu pe economie a crescut de peste 6 ori, de la 335 de euro în 2004 la 2110 euro în 2023.
- Pensia medie de vârstă a crescut în România de peste 5 ori, iar în Lituania a crescut de aproape 6 ori.
- Ungaria a reușit să construiască 1373 de kilometri de autostradă din 2000 până acum, majorând de 4 ori lungimea autostrăzilor.
- Lituanienii din diasporă revin acasă. Numărul lituanienilor care se întorc acasă este mai mare decât al celor care pleacă.
6 minciuni despre aderarea Republicii Moldova la UE
Minciuna 1: „Dacă vom intra în UE, Rusia ne va ataca”
Nici o ţară membră UE nu a avut vreodată război pe teritoriul ei şi nu a fost atacată de altă ţară.
Minciuna 2: „Dacă vom intra în UE, vom fi obligați să legalizăm căsătoriile LGBT+”.
Nu există o astfel de obligativitate în nici un document al UE. România şi Bulgaria, două ţări membre ale UE, nu au făcut acest lucru şi îşi păstrează propriile decizii la nivel naţional.
Minciuna 3: „Dacă vom intra în UE, prețurile vor crește și mai mult, dar salariile vor rămâne aceleași”.
Salariile în UE sunt mult mai mari decât în Moldova şi permit oamenilor să aibă un trai bun, să-şi poată cumpăra mâncare sănătoasă, să meargă în călătorii şi să facă economii.
Minciuna 4: „Dacă intrăm în UE, vom provoca un conflict local cu regiunea transnistreană şi UE nu va permite aderarea noastră din această cauză”.
„Oficialii europeni au zis de mai multe ori public că conflictul transnistrean nu va fi un obstacol în calea aderării. Peste 75% din exporturile din regiunea transnistreană merg deja spre UE, iar cei 300 de mii de moldoveni din stânga Nistrului pot circula fără vize în UE.
Minciuna 5: „Dacă vom intra în UE, standardele europene vor dăuna agricultorilor noștri”.
UE susține masiv agricultura – 31% din bugetul UE se duce pentru susținerea agriculturii. Agricultorii din ţara noastră vor beneficia şi ei de aceste fonduri. Chiar şi azi, multe din produsele moldoveneşti au mare succes în UE.
Minciuna 6: „Dacă vom intra în UE, ne vor lua pământurile și vor dispărea satele”.
În nici un document oficial al UE nu există obligativitate ca ţările membre să permită vânzarea pământurilor străinilor. În România, ţară membră UE, există 2685 de sate/comune. Politica de administrare a pământurilor este o chestiune internă a statului.
Mai multe informații despre referendum și importanța aderării la UE: pentru.md
Р.