În anul curent, în bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru tratamentul în sanatorii sunt planificate 30 mln. lei, la fel ca și în 2017. Deşi în anul trecut, în bugetul asigurărilor sociale de stat, au fost prevăzute pentru tratament bal-neosanatorial 30 mln. lei, 13 mln. de lei nu au fost valorificate, din motiv că licitaţiile nu au avut loc la timp. Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a expediat de nenumărate ori scrisori pe adresa Guvernului şi Parlamentului, prin care a solicitat ca cele 13 mln. de lei nevalorificate în 2017 să fie virate în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2018. Rectificarea bugetului se planifică pentru aprilie anul curent.
Biletele de tratament sanatorial se repartizează în baza licitaţiilor pe două căi. Entităţile economice în care există organizaţii sindicale încheie contracte cu structurile sindicale. Întreprinderile unde nu există organizaţii sindicale primesc bilete de tratament balneosanatorial de la Casa Naţională de Asigurări Sociale, prin intermediul caselor teritoriale de asigurări sociale.
Tatiana Oloi, şefa Departamentului finanţe, contabilitate şi asigurări sociale din cadrul CNSM, a specificat pentru ziarul „Vocea poporului” că la 30 ianuarie a avut loc prima licitaţie pentru două mii de bilete de tratament balneosanatorial. La licitaţia respectivă au participat şi sanatoriile care se află în gestiunea CNSM – „Nufărul Alb” de la Cahul, „Bucuria-Sind” din Vadul lui Vodă şi „Codru” de la Călăraşi. Totodată, la licitaţie a participat şi sanatoriul „Struguraş”, care se află în gestiunea Federaţiei „Agroindsind”. În urma licitaţiilor, CNAS încheie contracte directe cu staţiunile balneosanatoriale.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare