Cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a făcut o surpriză copiilor care sunt educați la Centrul de Plasament al Copiilor în Situaţii de Risc „Brânduşa” din oraşul Hânceşti. Cei 22 de discipoli ai acestei instituţii sociale au vizionat un spectacol muzical-coregrafic cu genericul „Copilărie, dulce feerie”, care a avut loc la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” din capitală.
În faţa micilor spectatori au concertat interpreţii de muzică uşoară Natalia Gordienco, Vitalie Dani, cântăreţi de muzică populară, academică, artişti de circ, dansatori, tineri care sunt abia la începutul carierei muzicale, dar care au reuşit deja să se manifeste la diverse concursuri naţionale şi internaţionale. Spectacolul a fost organizat de Societatea Culturală „Vatra”.
„Ajunsă la vârsta maturităţii, 29 de ani de activitate, Societatea Culturală „Vatra” s-a manifestat ca un promotor al culturii naţionale, a realizat mai multe proiecte de promovare a patrimoniului național, precum și de susţinere a copiilor talentaţi şi a tineretului de creaţie. O activitate aparte rămâne sprijinul pentru cei mai trişti ca noi, a copiilor orfani şi a celor cu nevoi speciale, care sunt educați la şcolile-internat din ţară şi a familiilor defavorizate din municipiul Chişinău”, a spus, la începutul concertului, Vlad Negruzzi, preşedintele Societăţii Culturale „Vatra”.
„Unul dintre reperele și țintele majore ale acestor spectacole au fost şi rămân cultivarea dragostei de ţară şi de neam, deoarece, dacă nu ne cunoaştem istoria, limba şi cultura, nu putem să înțelegem prezentul şi nu ne putem imagina viitorul”, a menţionat maestrul în artă.
După concert, copiii de la „Brânduşa” încă mai fredonau melodiile pe care le-au auzit la Palatul Naţional, iar când au fost întrebaţi cine dintre ei doreşte să fie cântăreţ sau artist de circ, jumătate dintre ei au ridicat mânuţele în sus şi au strigat: „Eu!”. Au toate şansele să ajungă şi ei pe scenă, dacă vor fi susţinuţi şi în continuare de oameni cu inimă mare, care nu sunt indiferenţi la nevoile şi la sentimentele copiilor. Căci talent au – Victor ne-a demonstrat că se descurcă excelent la beatbox, iar Sandei îi reuşeşte să ia note muzicale înalte, fiind solistă a unei formaţii folclorice.
Larisa Dragomir, directoarea Centrului „Brânduşa”, susţine că Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova le-a mai pregătit câteva surprize de care se vor bucura până la sfârşitul verii. Nu vom deschide parantezele, dar cert este că micuţii orfani şi lipsiţi de grija părinților, care cresc sub acelaşi acoperiş, numit „Brânduşa”, vor poposi mai des pe la Chişinău.
După concert, cei 22 de copii plasaţi în Centrul „Brânduşa” de la Hânceşti au luat cina la Institutul Muncii al CNSM. Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a instituit patronajul asupra Centrului „Brânduşa” acum doi ani.