3 December 2024
Chisinau
Social

Un semnal fără echivoc că țara noastră se bucură de sprijinul Uniunii Europene

Loading
Social Un semnal fără echivoc că țara noastră se bucură de sprijinul Uniunii Europene
Un semnal fără echivoc că țara noastră se bucură de sprijinul Uniunii Europene
newsmaker.md

Se știe, în limbajul diplomației, viziteleoficiale, vizitele de lucru ale unor înalți dem­nitari într-o țară au o conotație specială. În cazul Republicii Moldova, vizitele unor ofi­ciali UE și acordurile semnate constituie un semnal fără echivoc că țara noastră se bu­cură de sprijinul Uniunii Europene pe calea aleasă, de integrare europeană, care nu are alternativă, dacă vrem să fim în rândurile țărilor dezvoltate, unde domnesc justiția in­dependentă, stabilitatea, dezvoltarea econo­mică continuă, echitatea socială și, în ultimă instanță, un înalt nivel de trai al populației.

„Platforma de Sprijin pentru Moldova, organizată la Chișinău, vine cu un îndemn ferm pentru țările puternice și libere ale lumii să creadă în puterea noastră de a ne dezvolta, să ne sprijine în acest demers, să investească aici și să participe la transfor-marea Moldovei și la conectarea noastră de­plină la Uniunea Europeană”. O declarație în acest sens a făcut președinta Maia Sandu la cea de-a patra reuniune a Platformei de Spri­jin pentru Republica Moldova.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este o inițiativă a României, Ger­maniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofun­dată. Edițiile anterioare ale evenimentului s-au desfășurat la Berlin, Paris și București. Pe 17 octombrie 2023, la Chișinău s-au re­unit 57 de delegații din peste 30 de state, organizații internaționale și instituții finan-ciare.

Șefa statului a menționat că instituțiile de la Chișinău sunt pregătite să asigure or­dinea și securitatea în țară. „Cumpărăm gaze naturale din mai multe surse și nu mai permitem să fim șantajați prin intermediul resurselor energetice. Alocăm bani pentru cei mai vulnerabili. Sprijinim deschiderea afa­cerilor, modernizăm cu pași rapizi rețeaua ru­tieră și avem planuri mari, puse bine la punct”, a notat Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, planurile țin de a păstra pacea acasă, să fie asigurate condiții de viață europene în localități, să existe drumuri moderne în toată țară, cale ferată europeană și poduri care să conectezeRepublica Moldova la România și la Uniu-nea Europeană.

„Vrem ca lumea întreagă să știe – Repu­blica Moldova este o țară sigură, liberă să-șidecidă viitorul, care înțelege gravitatea pro­vocărilor ce ne stau în față și știe cum să le depășească în beneficiul cetățenilor săi. Sprijinul mare primit în ultimii ani ne arată nu doar că moldovenii sunt europeni și merită să fie parte a UE, ci că suntem și bineveniți”, a mai spus președinta.

 

Progrese obținute datorită partenerilor externi

Premierul Dorin Recean susține că, dato­rită suportului partenerilor europeni, Repu­blica Moldova a înregistrat progrese majore în ceea ce privește fortificarea securității energetice, reorientarea lanțurilor logistice și a exportului produselor moldovenești în statele Uniunii Europene, precum și în con­solidarea securității și apărării naționale.

„Ne-am reunit nu doar pentru a face bilanțul celor realizate, ci și pentru a trasa un curs spre un viitor mai prosper și pașnic. Am privilegiul de a mulțumi comunității internaționale și partenerilor noștri valoroși pentru că au fost alături de Republica Mol­dova în aceste vremuri dificile”, a declarat șeful Executivului moldovenesc.

Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, a spus că Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova a fost creată la 40 de zile după începerea războiului în Ucraina. Astfel, statele europene partenere și-au propus să creeze o punte a solidarității spre Moldova.

 

Platforma de Sprijin pentru Moldova, un îndemn ferm pentru țările puternice și libere ale lumii de a investi aici

 

„Această platformă este o istorie de succes. Fondul nostru pentru reducerea vulnerabilității energetice a ajutat Moldova să facă față prețurilor în creștere la resurse­le energetice și să ofere siguranță familiilor din Moldova. Republica Moldova se află pe o cale bună grație rezilienței voastre, grație determinării și creativității voastre. Anul trecut am fost șocați de cifrele auzite la conferințe – inflația de peste 30%. Acum, inflația este sub 10%”, a notat ministrul Afa­cerilor Externe din Germania.

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Catherine Colonna, a spus, la rândul său, că Franța va continua să susțină Republica Moldova. „Continuăm să susținem Moldo­va în eforturile de redresare, în eforturile de integrare europeană. Știm că acest drum este plin de provocări, dar dacă ne uităm la ce s-a îndeplinit până acum și dacă ne uităm la suportul acestei Platforme, sunt convinsă că Moldova va reuși să ajungă cu succes acolo unde și-a propus, în Uni­unea Europeană”, a menționat Catherine Colonna.

 

Cinci acorduri de sprijin financiar pentru Republica Moldova

Cinci acorduri de sprijin financiar pentru Republica Moldova au fost semnate înainte de începerea lucrărilor Platformei de Spri­jin pentru Moldova. Banii urmează să fie direcționați în proiecte ce țin de gestionarea crizei gazelor, dar și în domeniul de eficiență energetică și ecologie, după cum au decla­rat miniștrii care au semnat aceste memo­randumuri cu reprezentanții instituțiilor financiare internaționale, precum Banca Eu­ropeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Agenția Franceza pentru Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Banca Federală a Germaniei.

„Unul din acorduri vizează un credit de 165 de milioane de la BERD și 35 de mili­oane sub formă de grant din partea Nor­vegiei, pentru achiziție de gaz, asigurarea securității energetice și pentru a dezvolta Energocom să devină un jucător mai activ pe piață. Al doilea memorandum pe care l-am semnat este cu Banca Europeană de Investiții, care a alocat 100 de milioane de euro ca și grant, pentru asistență tehnică acordată Ucrainei și Republicii Moldova. 15 milioane de euro sunt destinați Repu­blicii Moldova, pentru energie, mediu și in­frastructură. Al treilea contract semnat, cel mai tangibil, cu Agenția Franceză pentru Dezvoltare și cu Banca Federală a Germa-niei, 30 de milioane de euro sub formă de credit și, respectiv, 38 de milioane de euro ca ajutor nerambursabil, pentru proiecte de eficiență energetică a clădirilor pub-lice”, a afirmat Victor Parlicov, ministrul Energiei.

Un alt memorandum între Guvernul Republicii Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare a fost semnat de către ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, și minis­trul Afacerilor Externe din Franța, Catherine Colonna.

Potrivit ministrului Petru Rotaru, banii sunt destinați pentru accelerarea reforme­lor și vor putea fi transferați treptat, odată cu îndeplinirea condiționalităților.

„În total, sunt 40 de milioane de euro ajutor bugetar și circa 100 de milioane pe sectoare țintite. Banii sunt direcționați pe domenii strategice pentru Republica Moldova, virați în condițiile în care vom îndeplini condiționalitățile agreate de co­mun acord: vorbim de reforme în sectorul energetic, în domeniul ecologic”, a precizat Petru Rotaru.

Un alt domeniul prioritar pentru R. Moldova este dezvoltarea infrastructurii. În discursul de la deschiderea reuniunii, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Re­gionale, Andrei Spânu, s-a referit la cele cinci direcții de acțiune în acest domeniu, precum: Drumuri europene; Cale ferată și transport naval european; Apă pentru toți; Sate și orașe dezvoltate prin Satul Euro­pean; Transport rutier modern.

Un alt acord de împrumut, în valoare de 40 de milioane de euro, a fost semnat și cu Ministerul Mediului. Potrivit ministrului de resort, Iordanca-Rodica Iordanov, banii ar urma să fie alocați reformei în ramura silvică, vizând îmbunătățirea legislației în ceea ce privește gestionarea fondului forestier și serviciile de împădurire.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand