În R. Moldova, un număr semnificativ de persoane nu caută un loc de muncă. Anul trecut, 560 de mii de persoane cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani, considerate apte de muncă, nu erau angajate. Totuși, această situație reprezintă o îmbunătățire comparativ cu anul 2019, când 681 de mii de persoane apte de muncă erau inactive, a declarat ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, la un club de presă.
El a menționat că în anul 2023 a fost cel mai mare număr de femei angajate, inclusiv femei cu dizabilități. Totuși, nu este suficient. În Moldova, jumate de milion de persoane apte de muncă nu își caută un job pentru că s-au pensionat mult prea devreme sau vor să emigreze. Sunt aproximativ 137 de mii de femei care stau în afara pieței muncii pentru că au grijă de un membru al familiei, copil sau adult.
„Noi nu ne-am gândit să investim în creșe, în grădinițe. Cine sunt cei mai prost plătiți oameni în sectorul public? Sunt oamenii care au grijă de alți oameni”, a declarat oficialul. Ministrul a relevat că deschiderea unei creșe înseamnă părinți care pot să meargă mai rapid la locul de muncă, buget mai mare la acea familie, încasări în bugetul de stat.