Responsabilitatea angajatorilor pentru îndeplinirea măsurilor de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă şi, în special, de prevenire a bolilor profesionale, va creşte de acum încolo. Cel puţin, asta aşteaptă autorităţile statului în urma recentei intrări în vigoare a Regulamentului sanitar privind modul de cercetare şi stabilire a diagnosticului de boală sau intoxicaţie profesională.
Documentul stabileşte cerinţele privind cercetarea cazurilor de suspiciune de boli sau intoxicaţii profesionale cronice şi acute. Aceasta are ca scop semnalarea la timp, organizarea corectă a cercetării cauzelor şi circumstanţelor apariţiei bolilor şi intoxicaţiilor profesionale, declararea, înregistrarea, evidenţa şi raportarea morbidităţii profesionale.
Potrivit autorilor, aprobarea şi implementarea acestui regulament va contribui la îmbunătăţirea asistenţei medico-sanitare şi a stării de sănătate a angajaţilor, la diminuarea morbidităţii profesionale, a invalidităţii şi mortalităţii populaţiei apte de muncă. Prin urmare, punerea în aplicare a acestui act normativ ar urma să contribuie, în general, la creşterea economiei naţionale.
Conform unui ordin al Ministerului Sănătăţii despre perfecţionarea serviciului de depistare, tratare şi profilaxie a maladiilor profesionale, în cadrul Spitalului Clinic Republican a fost creat Centrul republican de boli profesionale. Atribuţia principală a acestuia este diagnosticarea bolilor profesionale.
Totodată, în baza aceluiaşi ordin, a fost constituit şi Consiliul republican de boli profesionale pentru examinarea cazurilor complicate ale bolilor sau intoxicaţiilor profesionale, anularea sau modificarea diagnosticului de boală profesională, examinarea contestărilor parvenite de la angajatori şi persoanele afectate.
Regulamentul sanitar a fost elaborat de către specialiştii Centrului
Naţional de Sănătate Publică.
Conform noului regulament, în cadrul unităţilor, cazurile de boli sau intoxicaţii profesionale vor fi înregistrate în acelaşi registru cu accidentele de muncă.
În cazul primirii fişei de semnalare a unei boli sau intoxicaţii profesionale, angajatorul este obligat să creeze, în aceeaşi zi, o comisie pentru cercetarea cazului. Din aceasta vor face parte cel puţin trei membri, inclusiv specialistul în securitate şi sănătate la locul de muncă, reprezentantul angajatorului, precum şi cel al persoanei afectate. Totodată, în obligaţiile angajatorului intră să prezinte comisiei documentele ce caracterizează condiţiile de muncă ale persoanei afectate. În cazul lipsei evaluării complete şi veridice a factorilor de risc profesional la locul de muncă al persoanei afectate, angajatorul va suporta cheltuielile pentru efectuarea investigaţiilor de laborator şi a măsurătorilor instrumentale necesare.
Mai mult, agentul economic va prevedea pentru viitor măsuri de prevenire sau lichidare a cauzelor şi circumstanţelor apariţiei bolilor sau intoxicaţiilor profesionale în cadrul unităţii respective.