Federația Sindicatelor din Comunicații vrea lideri sindicali competenți în organizațiile primare. Pentru a le vorbi pe îndelete despre ce atribuții, drepturi au, FSCM i-a invitat pe cei 38 de lideri sindicali de la SA „Moldtelecom” la un seminar de doua zile cu genericul „Rolul președintelui și activului sindical în cadrul organizației sindicale primare”.
O atenție deosebită, în cadrul discuțiilor, s-a acordat motivării membrilor de sindicat în baza prevederilor Contractului colectiv de muncă la SA „Moldtelecom”. Rolul organizației sindicale la încheierea Contractului colectiv de muncă este unul primordial datorită faptului că aceasta reprezintă interesele salariaților, stabilindu-se clauze privind condițiile de muncă, salarizarea, precum și alte drepturi și obligații ce decurg din raporturile de muncă. Salariații de la SA „Moldtelecom” se pot lăuda cu un Contract colectiv de muncă destul de avantajos pentru ei.
Rolul președintelui și al comitetului sindical
În cadrul seminarului s-a mai discutat despre rolul pre-ședintelui și al comitetului sindical la nivel de organizație sindicală primară. A fost explicat cum se ține evidența contabilă. Participanții la seminar au primit un „Îndrumar pentru președinte și comitetul sindical”, ediția 2013, realizat în cadrul unui proiect de cooperare între CNV Internationaal și Federația Sindicatelor din Comunicații din Republica Moldova. Ghidul conține recomandări metodice în domeniul organizării activității sindicale, protecției muncii, evidenței contabile și gestionării corecte a mijloacelor financiare, precum și întocmirii raportului financiar.
E depășit momentul ca să se urmărească doar beneficiile materiale, ar trebui să se pună accent pe negocierile collective |
Ion Pîrgaru, președintele FSCM, a explicat necesitatea organizării acestui seminar ca fiind benefic îndeosebi liderilor sindicali tineri, nou aleși, dar și a-i ține la curent cu schimbările legislative recente pe cei cu o mai mare experiență sindicalistă. O problemă este schimbarea foarte frecventă a liderilor sindicali. Cam 30% dintre ei sunt înlocuiți în fiecare an. „Liderul sindical în organizația primară are un rol foarte important în crearea imaginii organizației sindicale. De aceea, este nevoie de pregătire specială, continuă”, a explicat Ion Pîrgaru, accentuând că baza sindicatelor este organizaţia primară.
Membrii de sindicat au mari așteptări de la organizația sindicală, din acest motiv e important ca liderul acesteia să nu dezamăgească, să activeze eficient, îndreptățind așteptările salariaţilor.
Negocierile colective, în prim plan
Președintele FSCM le-a explicat liderilor sindicali din or-ganizațiile primare că trebuie să-i convingă pe sindicaliști că e depășit momentul ca să se pună accent doar pe beneficiile materiale (bilete de tratament, cadouri de sărbători, oferirea de ajutoare materiale etc.), ci să pună accent pe îndeplinirea prevederilor CCM. Deși rezultatul nu poate fi simțit imediat, ulterior sindicaliștii vor observa că le-au fost îmbunătățite condițiile de muncă, că angajatorul le oferă indemnizații la concedii etc.
După două zile de discuții, timp în care liderii sindicali au aflat răspuns la multe întrebări, soluții la multe probleme, au învățat unul de la altul, aceștia au plecat acasă cu mai multă încredere, știind ce acțiuni e corect să întreprindă pentru a câștiga încrederea membrilor de sindicat pe care-i reprezintă.
Ion Pîrgaru, deși e dispus să intervină de fiecare dată când este nevoie, i-a încurajat pe aceștia să pună în fața patronilor toate problemele cu care se confruntă salariații, iar atunci când au parte de angajatori mai încăpățânați, au toată susținerea specialiștilor de la Federația Sindicatelor din Comunicații. Foarte multe probleme pot fi solu-ționate la nivel local, a conchis președintele FSCM.
În cadrul seminarului au mai luat cuvântul Elizaveta Iurcu, vicepreședinte FSCM, consultantul juridic Adrian Lungu și contabilul-șef, Maria Călin.
La sfârșitul seminarului, ca un moment de relaxare, liderii sindicali au participat la un curs de desen pe sticlă. Fiecare a mers acasă cu o farfurie pictată de el însuși.