22 iulie 2024
Chisinau
Cultura

Un instrument eficient pentru a crește o societate sănătoasă și prosperă

Loading
Cultura Un instrument eficient pentru a crește o societate sănătoasă și prosperă
Un instrument eficient pentru a crește o societate sănătoasă și prosperă
agora.md

Cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii și zilei come­morării lui Grigore Vieru, la sfârșitul săptămânii precedente, la Biblioteca Na-țională a Republicii Mol­dova s-a desfășurat o sui­tă de activități, organizate cu scopul de a promova lectura, de a încuraja citi­tul, ca fiind un instrument eficient pentru a crește o societate sănătoasă și pros­peră.

Printre acțiunile care au avut loc poate fi menționată ședința Clubului Literar „Homo Aestheti­cus” cu genericul „Ziua Națională a Lecturii”, moderată de scriitorul Iulian Filip. La eveniment au par­ticipat reprezentanți ai Președinției, Parlamentului, Guvernului, din domeniul culturii și educației, ai administrației publice loca­le, scriitori, librari, bibliotecari, ziariști etc.

Prezent la eveniment, Andrei Chistol, secretar de stat al Minis­terului Culturii, a menționat: „Este nevoie de a spori nivelul de lectu­ră, dar, totodată, de a iniția un șir de acțiuni, de programe precum Ziua Lecturii, s-o desfășurăm în fiecare zi în școli, grădinițe, biblio­teci și în casele de cultură”.

Tot la Biblioteca Națională, a avut loc și Salonul Muzical „Poe­tul și muzica”. La această activitate au participat compozitorul și pia­nistul Marian Stârcea, cântărețele Elena Demirdjean, Diana Văluță, actrițele Ana Bunescu-Leancă și Mihaela Chiu.

Campania Națională de promovare a lecturii „Să citim împreună!”

Campania Națională de promovare a lecturii „Să citim împre­ună!”, ediția a XII-a, s-a desfășurat, pe 17 februarie, la Bibliote­ca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. În cadrul evenimentului au fost promovate cărțile „Alice și războiul culorilor” de Viori­ca Covalschi, „Copilul înțelept” de Aurelian Silvestru și „Ora cinci și șapte minute” de Dumitru Crudu.

La acțiune au participat protagoniștii ediției din acest an, scriitorii Viorica Covalschi, Aure­lian Silvestru și Dumitru Crudu, participanții ediției precedente a Campaniei, scriitorii Irina Nechit și Iulian Filip, criticul literar Viorica Ela Caraman, profesori și elevi de la licee din capitală, bibliotecari, părinți etc.

De menționat că activități simi­lare se vor desfăşura pe întreg te­ritoriul țării în perioada februarie – decembrie 2023 și va implica copii de 7-10 ani pentru lectura cărții „Alice și războiul culorilor”, copii de 11-14 ani pentru lectura cărții „Copilul înțelept” și adolescenți de 17-18 ani pentru lectura cărții „Ora cinci și șapte minute”. Cam­pania va include diverse activităţi de promovare şi lectură a cărţilor propuse, organizate în biblioteci și instituții de învățământ.

Cu ocazia acestor două date importante, și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a venit cu un mesaj prin care a anunțat lansarea Campaniei na-ționale de promovare a lecturii „Cartea Deschisă”.

Șefa statului a venit și cu o provocare pentru iubitorii de lec­tură, de orice vârstă: „Dragi copii, adolescenți, tineri, bibliotecari sau profesori pasionați de carte, vă îndemn și vă încurajez să creați în școli, biblioteci sau centre cul­turale Cluburi de lectură! Cititorii sunt lideri – vreau să creștem în țara noastră noi generații de li­deri – inteligenți, creativi, liberi în gândire, capabili să se adap-teze în orice circumstanțe și să devină competitivi oriunde în lume”.

Potrivit Serviciului de presă al președinției, campania este susținută de către Președinția Repu­blicii Moldova, Ministerul Educației, Ministerul Culturii, Muzeul Național al Literaturii Ro­mâne, precum și de uniunile de creație.

La 31 martie 2022, Parlamentul a decis să instituie Ziua națională a lecturii pe data de 14 februarie, de ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru. Cu ocazia acestui eveniment, se desfășoară acțiuni culturale pe parcursul unei săptămâni în­tregi.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand