Cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii și zilei comemorării lui Grigore Vieru, la sfârșitul săptămânii precedente, la Biblioteca Na-țională a Republicii Moldova s-a desfășurat o suită de activități, organizate cu scopul de a promova lectura, de a încuraja cititul, ca fiind un instrument eficient pentru a crește o societate sănătoasă și prosperă.
Printre acțiunile care au avut loc poate fi menționată ședința Clubului Literar „Homo Aestheticus” cu genericul „Ziua Națională a Lecturii”, moderată de scriitorul Iulian Filip. La eveniment au participat reprezentanți ai Președinției, Parlamentului, Guvernului, din domeniul culturii și educației, ai administrației publice locale, scriitori, librari, bibliotecari, ziariști etc.
Prezent la eveniment, Andrei Chistol, secretar de stat al Ministerului Culturii, a menționat: „Este nevoie de a spori nivelul de lectură, dar, totodată, de a iniția un șir de acțiuni, de programe precum Ziua Lecturii, s-o desfășurăm în fiecare zi în școli, grădinițe, biblioteci și în casele de cultură”.
Tot la Biblioteca Națională, a avut loc și Salonul Muzical „Poetul și muzica”. La această activitate au participat compozitorul și pianistul Marian Stârcea, cântărețele Elena Demirdjean, Diana Văluță, actrițele Ana Bunescu-Leancă și Mihaela Chiu.
Campania Națională de promovare a lecturii „Să citim împreună!”
Campania Națională de promovare a lecturii „Să citim împreună!”, ediția a XII-a, s-a desfășurat, pe 17 februarie, la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. În cadrul evenimentului au fost promovate cărțile „Alice și războiul culorilor” de Viorica Covalschi, „Copilul înțelept” de Aurelian Silvestru și „Ora cinci și șapte minute” de Dumitru Crudu.
La acțiune au participat protagoniștii ediției din acest an, scriitorii Viorica Covalschi, Aurelian Silvestru și Dumitru Crudu, participanții ediției precedente a Campaniei, scriitorii Irina Nechit și Iulian Filip, criticul literar Viorica Ela Caraman, profesori și elevi de la licee din capitală, bibliotecari, părinți etc.
De menționat că activități similare se vor desfăşura pe întreg teritoriul țării în perioada februarie – decembrie 2023 și va implica copii de 7-10 ani pentru lectura cărții „Alice și războiul culorilor”, copii de 11-14 ani pentru lectura cărții „Copilul înțelept” și adolescenți de 17-18 ani pentru lectura cărții „Ora cinci și șapte minute”. Campania va include diverse activităţi de promovare şi lectură a cărţilor propuse, organizate în biblioteci și instituții de învățământ.
Cu ocazia acestor două date importante, și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a venit cu un mesaj prin care a anunțat lansarea Campaniei na-ționale de promovare a lecturii „Cartea Deschisă”.
Șefa statului a venit și cu o provocare pentru iubitorii de lectură, de orice vârstă: „Dragi copii, adolescenți, tineri, bibliotecari sau profesori pasionați de carte, vă îndemn și vă încurajez să creați în școli, biblioteci sau centre culturale Cluburi de lectură! Cititorii sunt lideri – vreau să creștem în țara noastră noi generații de lideri – inteligenți, creativi, liberi în gândire, capabili să se adap-teze în orice circumstanțe și să devină competitivi oriunde în lume”.
Potrivit Serviciului de presă al președinției, campania este susținută de către Președinția Republicii Moldova, Ministerul Educației, Ministerul Culturii, Muzeul Național al Literaturii Române, precum și de uniunile de creație.
La 31 martie 2022, Parlamentul a decis să instituie Ziua națională a lecturii pe data de 14 februarie, de ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru. Cu ocazia acestui eveniment, se desfășoară acțiuni culturale pe parcursul unei săptămâni întregi.