3 December 2024
Chisinau
Social

Un grup de inițiativă a demarat procesul de ratificare a Convenției 190

Loading
Social Un grup de inițiativă a demarat procesul de ratificare a Convenției 190
Un grup de inițiativă a demarat procesul de ratificare a Convenției 190
sindicate.md

Parlamentarele din cadrul Platfor­mei Femeilor Deputate au înce­put procesul de ratificare de către Republica Moldova a Convenției OIM nr. 190 cu privire la elimina­rea violenței și hărțuirii la locul de muncă. Deputatele, împreună cu reprezentantele Ministerului Mun­cii și Protecției Sociale, Ministeru­lui Afacerilor Interne, ale OIM, ale sindicatelor și ale altor organizații partenere, societății civile, au creat un grup de inițiativă și au elaborat o foaie de parcurs pentru ratifica­rea Convenției.

„Este primul standard internațional al muncii care abordează violența și hărțuirea în lumea muncii și care oferă o oportunitate unică de a modela un viitor al muncii bazat pe echitate și justiție socială”, a menționat deputata Angela Munteanu-Pojoga.

 

Toamna se numără bobocii

Potrivit Corinei Ajder, secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, scopul este ca, în toamna anului curent, Convenția să fie ratificată. „În primul rând, trebuie să aducem prevederile Convenției cât mai aproape de oameni. Va trebui să ne asigurăm că Inspectoratul Muncii are cunoștințele necesare pentru a putea răs­punde mai eficient la problema violenței în lumea muncii”, a spus Ajder.

Nelea Rusu, reprezentantă a Misiunii de la Chișinău a Organizației Internaționale a Muncii, a reiterat angajamentul OIM de a promova ratificarea și punerea în aplicare a Convenției nr. 190, astfel încât, prin efor­turi comune, să poată fi conturat un viitor al muncii bazat pe demnitate și respect, fără violență și hărțuire. Ea a invitat actorii principali și reprezentanții societății civile să se implice în acest demers.

Potrivit Liliei Franț, vicepreședintă a CNSM, tinerii, femeile și persoanele cu vâr­sta de peste 50 de ani sunt categorii vul­nerabile pe piața muncii, iar Convenția cu privire la eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă le va garanta un mediu în care să activeze mai sigur.

„Convenția OIM nr. 190 și Recomanda­rea 206 sunt primele standarde juridice care, pornind de la scopul de protejare a salariaților, dar și a altor categorii de per­soane care muncesc, precum ucenicii, stagi­arii, voluntarii, atât la locul de muncă, cât și în spații aferente, în timpul deplasării către și dinspre locul de muncă și recunoscând importanța acestei convenții, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a propus ratificarea acesteia încă în timpul pregătirii Programului de țară privind mun­ca decentă pentru anii 2021-2024. Astfel, atât Comisia de Femei, cât și cea a Tinere­tului din cadrul CNSM, s-au implicat activ în promovarea acestui document, pentru că prevederile acestuia asigură o activita­te fără violență în lumea muncii, aici, la noi acasă. Considerăm o necesitate stringentă ratificarea acestei convenții și sperăm că în toamnă lucrurile se vor schimba spre bine, iar Convenția 190 va merge mână în mână cu Convenția de la Istanbul, care este ra­tificată de Republica Moldova și își aduce contribuția și influența benefice”, a remar­cat, în cadrul conferinței de presă, Lilia Franț.

Svetlana Andrieș, specialist pe programe la UN Women Moldova, a menționat că En­titatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor salută inițiativa Platformei Femeilor Deputate din Republica Moldova de a lansa procesul de ratificare a Convenției 190.

La conferința de presă au mai partici­pat Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM, și Liu­ba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM.

Până în prezent, documentul a fost ra­tificat de 25 de țări, inclusiv șase state din Europa. În Republica Moldova, Convenția 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă este inclusă în Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anul curent, precum și în Programul de țară privind munca decentă pentru anii 2021-2024.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand