Există sfere de activitate fără de care nu ne putem imagina astăzi viața socială și economică. Printre acestea este domeniul IT. Pe 17 mai, întreaga comunitate internațională, angajații din domeniul tehnologieiinformației și comunicațiilor marchează Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale.
Dacă, în alți ani, această zi profesională era sărbătorită cu mult fast, anul acesta, evenimentul este umbrit de pandemia de Covid-19. Și totuși, pandemia nu a reușit să întrerupă procesul de activitate în domeniul respectiv. Era și firesc să fie așa, pentru că, în condițiile de autoizolare a cetățenilor, lipsa de informații și comunicare ar fi fost catastrofală pentru populație.
Ion Pîrgaru, președintele Fede-rației Sindicatelor din Comunicații, referindu-se la serviciile prestate de sectorul TIC, a menționat că, „an de an, acestea devin parte indispensabilă a vieții fiecăruia dintre noi, ele ne fac viaţa mai bună și munca mai uşoară. Iar toate acestea se datorează profesionalismului şi eforturilor depuse de fiecare angajat”.
Și-au făcut datoria nonstop, înlesnind funcționarea sectoarelor vitale și pe timp de pandemie
În aceste vremuri de grea încercare, rolul sindicatelor este și mai important, acestea fiind alături de salariați și apărându-le drepturile la sănătate și cele în raport cu angajatorul, care deține pâinea și cuțitul.
Sergiu Gorița, președintele comitetului sindical de la SA „Moldtelecom”, ne-a spus că și în aceste timpuri dificile sindicatele au colaborat strâns cu conducerea, având un scop comun – de a proteja sănătatea angajaților. Astfel, s-au procurat echipamente de protecție, dezinfectanți în cantități suficiente pentru toți. În plus, sindicaliștii care s-au îmbolnăvit de Covid-19 beneficiază de un ajutor material din partea sindicatelor.
Și Vergil Narolschi, lider sindical la Î.S. „Radiocomunicații”, ne-a vorbit despre măsurile luate pentru protejarea salariaților. Grație acestor măsuri, nici un angajat nu s-a îmbolnăvit de coronavirus.