3 December 2024
Chisinau
Social

Un alt mod de evaluare a medicilor, o dată la cinci ani, în baza unui sistem de licențiere?

Loading
Social Un alt mod de evaluare a medicilor, o dată la cinci ani, în baza unui sistem de licențiere?
Un alt mod de evaluare a medicilor, o dată la cinci ani, în baza unui sistem de licențiere?
freepik.com

Ministrul Sănătății, Ala Neme­renco, propune introducerea unui sistem de licențiere pen­tru medici. Aceasta spune că scopul este de a îmbunătăți atitudinea și calitatea servi­ciilor medicale. Sistemul ar implica o evaluare regulată a performanței medicilor. Mai exact, o dată la cinci ani, fie­care medic ar trebui să pre­zinte un dosar care să reflecte rezultatele activității sale, for­marea continuă și relațiile cu pacienții.

„Vom introduce un sistem de licențiere, fiindcă astăzi orica­re medic își ia diploma și până la sfârșitul zilelor lui sau până la ieșirea la pensie nu mai are nimeni nici o întrebare vizavi de activita­tea lui. Peste tot în lume, o dată la cinci ani, fiecare medic trebuie să demonstreze niște rezultate ale activității – faptul că este de bună-credință, faptul că el lucrează asu­pra sa, trece absolut toate cursu­rile de instruire, nu are cumva în caracteristica lui, în spate, cazuri de conflict, cazuri de malpraxis, atitudinea față de pacienți și mul­te, multe altele. Deci, se coagulea­ză un dosar al medicului”, a decla­rat Ala Nemerenco într-o emisiune televizată.

Acest dosar ar include inclusiv informații despre implicarea în cazuri de malpraxis sau în conflic­te. Potrivit ministrului Sănătății, în funcție de concluzia finală pe mar­ginea dosarului, medicii ar putea fi, de exemplu, retrogradați din funcție, trimiși la cursuri de instru­ire din bani proprii.

„Deci se coagulează un dosar al medicului, iar o dată la cinci ani, o comisie îl examinează, nu neapărat în prezența medicului, cum își în­chipuie foarte mulți reprezentanți din sistemul medical”, a spus Ne­merenco.

Ministrul a subliniat că schim­barea atitudinii personalului me­dical reprezintă una dintre cele mai dificile provocări, dar este esențială pentru îmbunătățirea calității asistenței medicale.

„Este un proces mai greu să schimbi atitudinea și, probabil, oamenii sunt cei mai supărați pe această atitudine a personalului medical. Faptul că, într-adevăr, se condiționează plăți, sunt nepăsă­tori de multe ori, mai există con­flicte între pacienți și personalul medical, de parcă am fi pe două baricade și nu pot să înțeleg ce au de împărțit, când, de fapt, și unii, și alții sunt concentrați exact pe aceleași scopuri – îmbunătățirea sănătății, dar aceasta ține, într-adevăr, de cultura oamenilor, de cutumele care s-au format, de­prinderile lor și nu este un subiect pe care noi putem să atingem o îmbunătățire într-o zi sau două zile”, a menționat șefa de la Sănă­tate.

Cu toate că unii medici ar putea fi îngrijorați de astfel de schim­bări, Ala Nemerenco a subliniat că intenția ministerului nu este de a pierde cadrele medicale, ci de a încuraja o practică medicală mai responsabilă și etică.

 

Opinia sindicatelor

Președintele Federației Sindi­cale „Sănătatea”, Aurel Popovici, spune că încă nu știe despre ce proiect vorbește ministrul, însă imediat cum va fi propus, îl vor analiza, pentru a avea o poziție în acest sens. Potrivit lui Aurel Popo­vici, și acum medicii, o dată la cinci ani, trec printr-o sită a comisiei de profil, așa că Federația Sindicală „Sănătatea” va analiza diferențele noului proiect de cel deja existent, după care își va expune poziția.

„Dumneaei a expus o poziție privitor la un proiect sau o poziție a ministerului, dar pentru a se im­plementa lucrurile acestea, ele, evident, vor fi discutate. Nu știu care este viziunea ministrului pri­vitor la comisie, care o să fie crite­riile de evaluare, pentru că astăzi, dacă vorbim de medici și asistenții medicali, ei totuși sunt evaluați o dată la cinci ani de o comisie de profil, suntem obligați să facem niște cursuri de instruire, care sunt obligatorii”, ne-a spus președintele Federației Sindicale „Sănăta­tea”, Aurel Popovici.

În Republica Moldova activează peste 12 mii de cadre medicale.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand