Stresul ia o amploare din ce în ce mai mare peste tot în lume, iar statisticile arată rezultate îngrijorătoare: șase din zece angajați experimentează o creștere a stresului la locul de muncă, unul din trei adulți se simte stresat în fiecare zi, iar tinerii suferă din cauza stresului mai mult decât generațiile anterioare.
„Gestionarea emoțiilor și a stresului” a fost genericul unui seminar-trening organizat de Comisia de Tineret a Federației Sindicatelor din Industria Chimică și Resurse Energetice (FSCRE) în una din zilele trecute. La eveniment au participat tineri sindicaliști din diferite raioane ale Republicii Moldova. Activitatea a avut drept obiectiv conștientizarea și distingerea emoțiilor funcționale, disfuncționale și practicarea mecanismelor de gestionare a acestora; identificarea cauzelor, a simptomaticii stresului și dezvoltarea tehnicilor de atenuare a stresului.
Din păcate, nu avem cunoștințele necesare cum să gestionăm eficient relațiile cu cei din jur
Potrivit lui Ștefan Popov, formator al seminarului, în prezent, în societate, tinerii, ba chiar întreaga populație, se confruntă cu diferite provocări și foarte mulți factori de stres, presiuni academice, profesionale, relații cu cei din jur și trebuie să țină piept la toate acestea.
„Însă, din păcate, nu avem cunoștințele necesare cum să gestionăm eficient aceste emoții și stresuri. Datorită presiunilor vieții cotidiene, care sunt în creștere, tinerii de astăzi sunt mai vulnerabili față de generația anterioară, cu diverse categorii de probleme: tulburări emoționale, stări de anxietate, depresii, probleme de relație în familii sau în societate, precum și în dezvoltarea profesională. Sunt sceptici și în privința adresării la un psiholog, cum ar putea să-i ajute, dar psihologia este o ramură vastă, are foarte multe modalități dezvoltate științific, care pot să contribuie la gestionarea mai eficientă a stresului și, în general, de a ne autocunoaște, dezvolta, de a ne valorifica resursele”, a menționat Popov.
„Tinerii sunt cei care pun bazele activității sindicale”
Margareta Strestian, președinta Federației, i-a salutat pe tineri și a menționat că ei sunt cei care pun bazele activității sindicale a comisiilor de tineret în cadrul organizațiilor sindicale membre ale FSCRE.
„Tinerii sunt cei care vor pune bazele unei mișcări sindicale moderne, ale unor activități sub un format nou, sunt cei care vin cu inițiative. Tinerii de astăzi vorbesc despre tehnologiile informaționale moderne, despre inteligența artificială. La bazele tuturor inițiativelor stau tinerii și eu vă apreciez prin faptul că veniți cu fantastice idei, care stau la bazele activității noastre”, a spus Margareta Strestian.
Sergiu Suruceanu, membrul Comisiei de Tineret din cadrul CNSM, prezent la activitate, a precizat că tinerii trebuie să fie motorul schimbării, precum și al inovației din societate.
Merităm să lucrăm în medii în care suntem apreciați pentru competențele noastre
„Noi trebuie să venim cu energie și idei proaspete, necesare pentru a transforma lumea muncii în care trăim, inclusiv lumea în general. Noi, tinerii, avem nevoie de crearea unei culturi organizaționale în Republica Moldova, care să promoveze egalitatea de șanse, incluziunea și respectul reciproc. Merităm să lucrăm în medii în care suntem apreciați pentru competențele noastre, indiferent de vârstă sau de experiența acumulată”, a relevat Sergiu Suruceanu.
Lilia Terentiev, președinta Comisiei de Tineret a FSCRE, a făcut un bilanț al activităților desfășurate pe parcursul anului 2023, informându-i pe participanți atât despre activitățile desfășurate în cadrul Federației, cât și despre participarea tinerilor la instruiri și diverse activități, organizate de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova. Activitatea Comisiei de Tineret a FSCRE pentru anul curent a fost apreciată cu calificativul ,,foarte bine”.
Tinerii sindicaliști au primit diplome de gratitudine pentru participare activă în cadrul Comisiei de Tineret a FSCRE, contribuție substanțială în promovarea valorilor sindicale, apărarea drepturilor şi a intereselor tinerilor.