4 December 2024
Chisinau
Без рубрики

Tinerii, învăţaţi cum să utilizeze energia regenerabilă

Loading
Без рубрики Tinerii, învăţaţi cum să utilizeze energia regenerabilă
participanții la tabara de vara

Foto: vocea.md

Aproximativ 120 de elevi ai claselor a VIII-a şi a IX-a din mai multe raioane ale ţă­rii au participat, în primele zece zile ale lunii curente, la o tabără de vară cu activi­tăţi informative şi practice privind producerea şi utili­zarea energiei din surse re­generabile. Tinerii au luat parte la construcţia unor machete de panouri foto­voltaice sau turbine eoliene şi au vizitat gospodării ce consumă energie electrică, termică şi apă caldă, produ­se pe bază de soare, vânt şi biomasă. Tot ei au regizat şi jucat un spectacol ce a avut ca temă utilizarea energiei regenerabile şi au organizat o prezentare de modă din materiale ecologice.

 

Participanţii la tabără au fost selectaţi din miile de elevi care au manifestat interes faţă de inițiativa educațională privind energia regenerabilă şi eficiența energetică, desfăşurată în cadrul proiectului UE-PNUD „Energie şi biomasă”.

„Decizia de a include o com­ponentă de antrenare a elevilor în acest proiect mi-a părut foarte inteligentă”, a menţionat vicepre­mierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, în cadrul unei vizite la tabăra de vară „Energel”, orga­nizată în satul Ivancea, raionul Orhei. În opinia oficialului, co­piii, tinerii sunt cei mai deschişi pentru tot ce-i modern, ei sunt curioşi să afle lucruri noi, iar apoi să le comunice adulţilor.

Valeriu Lazăr consideră că ti­nerii sunt norocoşii care desco­peră primii o abordare nouă ce ţine de asigurarea necesităţilor cotidiene de energie. „În natură există suficiente surse de ener­gie, iar nouă nu ne rămâne de­cât să aflăm cum o putem lua şi folosi. Energia poate fi utilizată, dar nu e simplu. Una e la nive­lul unei case şi alta la cel al unei industrii care trebuie să funcţio­neze fiabil şi atunci când dispare soarele sau vântul”, a remarcat vicepremierul.

 

g_social

Iniţiativa educaţională cuprinde localităţi în care funcţionează sisteme de încălzire cu biomasă 

 

Participanţii au fost îndem­naţi să-şi împărtăşească cunoş­tinţele acumulate la tabără cu cât mai mulţi oameni. Rolul pe care aceştia vor putea să-l joace pe vi­itor este însă mult mai mare. În viziunea ministrului Economiei, în prezent, în Republica Moldova este resimţită o criză de specia­lişti în domeniu. Aceasta se ma­nifestă în contextul în care în ţara noastră se înfiripă o industrie în­treagă care, în timp, va putea fi evaluată la milioane de lei. Acest lucru presupune că vor fi create mii şi mii de locuri de muncă, că va fi nevoie de foarte mulţi spe­cialişti.

Folosirea energiei regenerabile presupune producerea, montarea şi chiar inventarea diferitor insta­laţii. În opinia vicepremierului, fiecare casă va trebui reutilată cu astfel de instalaţii, iar în acest fel, preocupările actuale ale tinerilor legate de utilizarea energiei rege­nerabile vor putea fi transforma­te mai târziu în meserii şi salarii atractive.

 

Valeriu Lazăr

Foto: vocea,md

 

Şeful adjunct al delegaţiei Uniunii Europene în Moldova Wicher Slagter a menţionat că autorităţile europene îşi propun ca, până în 2020, să substituie 20 la sută din consumul curent de energie produsă după meto­dele tradiţionale cu cea din sur­se regenerabile, iar acest lucru este valabil şi pentru Moldova. Cu alte 20 la sută urmează a fi redus consumul prin economisi­re. Atingerea acestui obiectiv va permite soluţionarea a cel puţin două probleme majore, cum sunt dependenţa de furnizorii de re­surse energetice şi schimbările climaterice, a specificat Wicher Slagter.

Participanţii la tabăra de vară „Energel” ştiu beneficiile uti­lizării energiei solare, eoliene, hidraulice sau din biomasă şi le promovează în propria familie, comunitate, ţară, a constatat Ni­cola Harrington-Buhay, repre­zentant rezident PNUD Moldo­va. „Sunt convinsă că pe lângă noii prieteni, ei vor pleca de aici şi cu noi cunoştinţe şi deprinderi practice,care îi vor ajuta în înde­plinirea cu succes a misiunii de a fi avocaţi ai energiei din natură”, a opinat Nicola Harrington-Buhay.

Proiectul Energie şi bioma­să este implementat în perioada 2011-2014 şi dispune de un bu­get de peste 14,5 mil. de euro, acordaţi de Uniunea Europeană și PNUD Moldova.

 

g_social

Generaţiile viitoare vor folosi noi surse de energie care există în natură 

 

Autorităţile europene şi-au propus să diminueze dependenţa existentă faţă de importurile de resurse energetice. În prezent, ma­joritatea statelor din Uni­unea Europeană importă volume considerabile de petrol şi gaze naturale. Cei mai importanţi furnizori în acest sens sunt Rusia, care asigura 33 la sută din importurile de petrol şi 40 la sută din cel de de gaze naturale, şi Norvegia, cu o cotă de 16 şi, respectiv, 23 la sută.

Astfel, o strategie ela­borată la nivel comunitar prevede ca până în 2020 fiecare dintre statele eu­ropene să-şi acopere cel puţin 20 la sută din consu­mul de energie din surse regenerabile. Şi Republica Moldova, care nu este încă membru al Uniunii Euro­pene, face parte din aceas­tă strategie.

Ţara noastră importă de ani buni 95 la sută din necesităţile sale de ener­gie. Până nu demult, ex­perţii autohtoni susţineau că practicile existente în lume de valorificare a sur­selor regenerabile de ener­gie sunt: fie utopice, fie irealizabile sub aspectul investiţiilor substanţiale necesare.

Şi dacă, până nu de­mult, în Republica Mol­dova singurele tehnologii de utilizare a energiei din natură erau centralele hi­droelectrice, apoi în ulti­mii ani s-au făcut observa­te primele turbine eoliene sau panouri solare, iar de­şeurile vegetale sunt deja utilizate pe larg la produ­cerea energiei termice.

Experţii estimează, că în prezent, RM are un potențial mare de produ­cere a energiei din surse regenerabile, în special, biomasă. Principalele be­neficii ale acesteia sunt costurile mai mici, dez­voltarea economiei locale, crearea de noi locuri de muncă.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand