19 November 2024
Chisinau
Social

Tinerii constituie o componentă importantă pentru mișcarea sindicală

Loading
Social Tinerii constituie o componentă importantă pentru mișcarea sindicală
Tinerii constituie o componentă importantă pentru mișcarea sindicală
sindicate.md

Cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului, la data de 12 august, membrii Comisiei de Tineret a Confederației Naționale a Sindicate­lor din Moldova, inclusiv specialiști ai Confederației, au desfășurat o acțiune de informare la Ungheni, Capitala Tineretului 2023.

În cadrul evenimentului dedicat Zilei Internaționale a Tineretului, sindicaliștii au distribuit materiale informative, au purtat discuții cu vi­zitatorii despre misiunea sindicate­lor și au implicat tinerii în mai multe activități interactive.

Evenimentul a avut loc în muni­cipiul Ungheni, grație unei inițiative ce presupune alegerea unei localități, unde pe parcursul unui an sunt concentrate activitățile de tineret organizate sub egida Ministerului Educației și Cercetării.

Pentru acest an, tinerii sindicaliști și-au propus să organizeze mai multe activități menite să consoli­deze echipa Comisiei de Tineret a CNSM, să dezvolte capacitățile și competențele tinerilor în domeniul sindical prin campanii de informare, forumuri, seminare, conferințe, trai­ning-uri, precum și competiții spor­tive, comunicare prin intermediul rețelelor sociale etc.

Președintele CNSM, Igor Zubcu, a afirmat că tinerii constituie viitorul oricărei țări civilizate, dar noi trebu­ie să le creăm astăzi condiții propice pentru dezvoltarea personalității, a abilităților, pentru însușirea cu-noștințelor necesare într-o lume complexă, în continuă schimbare și evoluție. Și nu e un secret că foar­te mulți tineri, întruniți în Comisia de Tineret a CNSM, în comisiile de resort ale federațiilor, constituie o componentă importantă pentru mișcarea sindicală, pe care te poți bizui și în care poți avea încredere că vor face față oricăror provocări și sarcini dificile în ascensiunea lor profesională și, nu în ultimul rând, pe tărâmul sindical.

 

Tinerețea nu este despre o dată în calendar, ci despre o stare de spirit, cunoscută și adulților

 

„Activitatea de astăzi urmărește scopul de a le vorbi tinerilor despre sindicate, ce oportunități vor avea dacă vor deveni mem­bri de sindicat. Ei trebuie să știe că, apelând la sindicate, obții drepturi și garanții sociale. Tinerii din raionul Ungheni sunt foarte ac­tivi. Important e să-i putem atrage, cuceri și să-i putem menține”, a menționat Andrei Beșliu, președintele Consiliului de Tineret FSEȘ din raionul Ungheni.

De Ziua Internațională a Tineretului, ti­nerii care se plimbau prin preajma stan-dului CNSM au fost invitați să rezolve o integramă unde trebuiau să răspundă la întrebări din domeniul sindical. Chiar dacă mulți încă nu sunt angajați, răspundeau destul de bine la întrebări. „Prin interme­diul acestor activități, tinerii au aflat de la reprezentanții CNSM informații detaliate despre drepturile lor la locul de muncă, ne­gocierea contractului individual de muncă, protecția pe care o oferă contractul colec­tiv de muncă, de care pot beneficia mem­brii de sindicat”, a explicat Andrei Beșliu. Iar pentru ca informația să ajungă în rândul tinerilor, sindicaliștii organizează diverse în­truniri în licee, gimnazii, colegii.

 

Organizația de Tineret din Ungheni are 64 de membri activi

 

Printre persoanele care s-au aventurat să rezolve integrama au fost Ecaterina Ca­racinschi, 16 ani, și Alexandra Rusu, 15 ani. Sunt absolvente ale ciclului gimnazial și de curând au aflat că au fost admise la colegiu, cu bursă de la stat. Deși noțiunea de sindi­cat pentru ele este una nouă, s-au orien­tat repede și au răspuns corect la întrebări. Pentru reușită, au fost răsplătite cu mici ca­douri de către organizatori. Amelia Budea­nu și Ilinca Ciobanu sunt voluntare. Le place să ajute oamenii, să fie active și au decis ca până la absolvirea liceului să se implice în activități sociale. Ele au răspuns cu ușurință la întrebarea cum se numește ziarul sindi­catelor. Părinții lor citesc „Vocea poporului”, așa că și ele uneori îl răsfoiesc. Dar de acum înainte au promis să devină cititoare fidele.

 

Ziua Tineretului, sărbătorită cu mare fast de autorități

sindicate.md

Dar să vă povestim mai multe de­talii despre cum a fost sărbătorită Ziua Internațională a Tineretului anul acesta, în general. Un grup de tineri, dar și membri ai Guvernului, au ajuns, sâmbătă, la Un­gheni cu „Trenul Tineretului”, care a pornit în dimineața zilei de la Gara din Chișinău. Prezent la eveniment, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a apreciat energia tinerilor, remarcând că „tinerețea nu este despre o dată în calendar, ci despre o stare de spirit”.

Potrivit ministrului, este ziua în care se ce­lebrează energia, pozitivismul, creativitatea, dorința de schimbare și idealismul tinerilor. Dan Perciun a remarcat că misiunea Minis­terului și a Guvernului este de a convinge tinerii din Moldova să rămână acasă, să cre­eze familii, să se realizeze ca profesioniști în țară. El a mai spus că mai multe realizări ale Guvernului i-au făcut pe tineri să se im­plice mai mult, în ultimii doi ani. Este vorba despre stabilirea unei alocații de 1000 de lei pentru copiii sub doi ani, partajarea conce­diului de îngrijire a copilului între mamă și tată sau majorarea burselor pentru sporti­vii de performanță. Ministerul Educației și Cercetării a investit peste trei milioane de lei în renovarea de universități, cămine, școli profesionale.

 

Jumătate din populație o constituie tinerii

Prezentă la eveniment, Nigina Abaszada, reprezentantă de țară UNFPA Moldova, a adăugat că jumătate din populația lumii o constituie tinerii, de aceea este o catego­rie de populației foarte importantă. Ziua Internațională a Tineretului a fost instituită pentru a onora această generație și a dis­cuta provocările de care se ciocnesc tine­rii. „Trenul Tineretului” este, în opinia sa, un simbol care vine să vorbească despre tineri în calitate de agenți ai schimbării, să atragă atenția asupra potențialului pe care îl au tinerii și tinerele. „Voi sunteți viitorul”, a spus Nigina Abaszada.

Cu un mesaj video pentru tineri a venit și Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova. Într-un spot video, diplomatul eu­ropean a vorbit despre domeniile prioritare ale tineretului, cum se pot implica tinerii în viața societății și cum pot contribui aceștia la dezvoltarea comunităților. Ambasadorul Mažeiks i-a încurajat pe tineri să fie ace­le forţe motrice ale schimbării și să devină etaloane ale unei vieţi sustenabile, pentru că ei, tinerii, „sunt liderii de azi care constru­iesc Moldova de mâine – o țară modernă, o țară europeană”.

 

Călătoria de vis cu trenul

sindicate.md

În timpul călătoriei cu trenul, pe ruta Chișinău-Ungheni, tinerii au avut parte de activități captivante, jocuri interactive și ateliere tematice. De la Gara Ungheni, tinerii băștinași i-au ghidat pe cei veniți spre locația evenimentului, cu un popas în centrul municipiului Ungheni, la Piața Independenței și a havuzului complex. Odată ajunși în Parcul central „Micul Cluj”, tinerii au explorat oportunitățile de dezvol­tare personală și profesională, diversificate și repartizate pe șapte zone. Ritmul tinereții a răsunat și din scenă, într-un concert cu ti­neri cântăreți, din Republica Moldova și din România. A avut loc un recital la tobe și dis­cotecă în aer liber.

În Republica Moldova, aproape fiecare a treia persoană este tânără și are vârsta cu­prinsă între 14 și 35 de ani.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiu­nilor Unite (ONU) a desemnat, în anul 1999, data de 12 august drept Ziua Internaţională a Tineretului. Pe parcursul ultimelor două decenii, celebrată la nivel mondial, ziua de 12 august este promovată drept sărbătoa­rea anuală a tinerilor, femei şi bărbaţi, ca parteneri esenţiali în schimbare şi ca opor­tunitate de a creşte gradul de conştientiza­re cu privire la provocările şi problemele cu care se confruntă tinerii din întreaga lume.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand