La Tabăra de odihnă şi întremare a copiilor „Perlele Nistrului” de la Vadul lui Vodă, în această vară, s-au odihnit, pentru prima dată, şi copii din regiunea transnistreană a ţării noastre, dar şi din România şi Ucraina. Ion Munteanu, directorul taberei, afirmă că, la plecare, toţi aceşti copii au spus că le-a plăcut cum s-au odihnit aici şi că ar dori să mai revină.
Într-o scrisoare expediată pe adresa redacţiei „Vocea poporului” de către Mirela Nistoroschi, director al Palatului Copiilor din Vaslui, se menţionează că „zilele petrecute în tabăra „Perlele Nistrului” vor rămâne pentru totdeauna o amintire frumoasă în inimile tuturor”.
În acest an, copii din trei judeţe ale României au avut posibilitate să se odihnească gratuit la „Perlele Nistrului”, una dintre cele mai frumoase tabere de pe malul Nistrului, se precizează în scrisoare. Delegaţiile din România, alcătuite în total din 100 de persoane, au fost întâmpinate oficial la vama Leuşeni, iar ulterior au fost primite cu multă căldură de administraţia taberei de la Vadul lui Vodă.
Trataţi cu simpatie şi politeţe
„Programul taberei a fost divers şi atractiv pentru copii, cu ore de engleză, germană, rusă, dar şi de pictură, dans modern şi popular, fitness, întreceri sportive la tenis de masă, volei, fotbal, badminton, handbal, înot etc. Cu multă simpatie și politeţe am fost trataţi de întreg personalul din tabără”, subliniază Mirela Nistoroschi în scrisoarea sa.
Un moment deosebit de atractiv pentru cei mici şi mari a fost programul de seară, când copiii erau antrenați în diferite activităţi culturale. O surpriză plăcută a fost şi excursia organizată la două obiective turistice: Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi” şi Complexul Monahal Curchi.
„Ne bucurăm că lumea apreciază înalt calitatea serviciilor pe care le prestăm. La „Perlele Nistrului” se fac investiţii, iar acest lucru se simte. La ceea ce poate oferi tabăra, ne străduim să adăugăm şi cât mai mult profesionalism din partea colectivului”, a subliniat Ion Munteanu.
Directorul de la „Perlele Nistrului” a mai dezvăluit faptul că, recent, a fost elaborat un nou plan de investiţii în renovarea şi dezvoltarea în continuare a taberei, pentru ca în viitor aici să poată fi atraşi mai mulţi copii, inclusiv din alte ţări.
Mihail Hîncu, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a apreciat că pentru reprezentanţii lucrătorilor este important faptul că atât „Perlele Nistrului”, cât şi celelalte două tabere de odihnă pentru copii ale sindicatelor, au fost reparate, modernizate şi dispun de condiţii favorabile copiilor.
„În ultimii ani, în aceste tabere au fost investite mai mult de 15 milioane de lei. Au fost făcute reparaţii în blocurile de cazare, de pregătire a hranei, în construcţia unor bazine de înot şi terenuri sportive noi, terase etc.”, a menţionat Mihail Hîncu.
Acum, copiii sunt cazaţi câte doi, cel mult trei în odaie, au toate condiţiile necesare de trai şi odihnă. Masa le este servită de patru-cinci ori pe zi. Pentru ei sunt organizate diferite competiţii, excursii, activităţi cognitiv-distractive.
„Rezultatele activităţii colectivelor din aceste tabere sunt bune. De aceea, copiilor le place să se odihnească aici. Pe parcurs, avem în plan să investim şi în alte direcţii. Vrem să atragem şi copii din alte ţări în aceste tabere, care să devină un centru internaţional. Copiii vor avea astfel posibilitatea de a comunica între ei, de a face schimburi interculturale”, a conchis Mihail Hîncu.
Dezvoltarea bazei materiale
La rândul său, Tatiana Oloi, şefa Departamentului finanţe, conta-bilitate şi asigurări sociale, a specificat că reprezentanţii CNSM sunt preocupaţi în permanenţă de dezvoltarea bazei materiale atât a sanatoriilor, cât şi a taberelor de odihnă pentru copii.
În prezent, CNSM are în evidenţa sa trei tabere de odihnă pentru copii, dintre care două sunt amplasate la Vadul lui Vodă, iar una la Bălţi. La cele trei tabere se odihnesc câte aproximativ 1200 de copii într-un schimb sau 8000 pe parcursul unei perioade estivale anuale.