I-a plăcut dintotdeauna halatul alb, de aceea a ales să studieze medicina. Este vorba despre Svetlana Matei, şefa secţiei gastroenterologie a Spitalului „Sfântul Arhanghel Mihail” din Chişinău. Anul acesta se împlinesc 23 de ani de activitate în domeniul medicinii şi 20 de ani de când este medic gastroenterolog. Despre importanţa specialităţii de gastroenterolog, dar şi ce recomandări are doamna doctor pentru o viaţă sănătoasă, citiţi în interviul de mai jos.
– Ce v-a determinat să deveniţi medic gastroenterolog?
– De mic copil mi-au plăcut oamenii în halate albe. Pentru mine era prestigios acest lucru. Am considerat că toate suferinţele omului sunt mari, dar starea pacienţilor cu probleme gastrologice sau cu problemă hepatică, în ultimii 20 de ani, este foarte gravă. De aceea, am crezut că aş aduce un aport omenirii anume prin tratatea acestor pacienţi.
– Care a fost cea mai mare satisfacţie profesională de când activaţi?
– Rămânem satisfăcuţi practic în fiecare zi, atunci când vedem că se reuşeşte tratamentul unui pacient. Atunci când îţi dai seama în ce stare a venit la noi şi compari cu starea în care pleacă de aici, de la spital, asta e satisfacţia zilnică. Desigur, sunt şi insuccese. Avem pacienţii noştri cronici, chiar şi cu ciroză hepatică, care pe an se internează de câte patru sau cinci ori. Recent, de la noi s-a externat o pacientă tânără care avea ciroză hepatică. S-a tratat câteva luni, cu ajutorul tratamentului şi, desigur, cu respectarea regimului indicat de noi. După aceasta, făcând investigaţii repetate, cine nu cunoaşte pacienta poate să spună că nici nu a avut această boală.
– Ce tipuri de investigaţii efectuaţi la spital?
– Pentru secţia noastră este caracteristic un număr divers de investigaţii, începând de la analiza generală a sângelui, urinei, analiza biochimică, imunologică, ultrasonografie (USG), gastroendoscopie, colonoscopie, electrocardiograme – tot ce se cere pentru stabilirea diagnosticului. În ceea ce priveşte utilajul medical, suntem, probabil, primul spital municipal care avem atâta aparataj – şase aparate de USG de performanţă, dintre care două sunt de ultimă generaţie, avem gastroscop, colonoscop, bronhoscop, avem toate utilajele necesare.
– Ce le recomandaţi cititorilor noştri pentru a avea o viaţă sănătoasă?
– Pentru fiecare patologie avem recomandări diferite. Dar pentru un om sănătos, în perioada de vară, este necesar să nu facă abuz de fructe şi legume. Acest lucru poate îmbolnăvi pancreasul. În general, totul trebuie să fie consumat cu măsură, iar abuzul de alimentaţie, în special cel nocturn trebuie evitat.
– Potrivit statisticilor, RM este pe primul loc în Europa, după numărul de decese provocate de maladiile digestive. De ce?
– Din păcate, aşa este. Dar aici mult influenţează şi modul de viaţă, şi şcolarizarea fiecărui om. Neajunsurile pot să influenţeze sănătatea. Dar patologiile hepatice sunt legate şi de prezenţa virusului hepatic, altor factori toxici.
– Care sunt cele mai întâlnite boli, în acest sens, în RM?
– Conform statisticii, în ultimii ani pe prim plan în patologia gastroenterologică stau pancreatitele cronice. Pe al doilea plan se află hepatitele şi cirozele hepatice. Acest lucru se confirmă şi după numărul de pacienţi din staţionar. Pe al treilea loc sunt ulcerele, gastritele.
De ce pancreatitele? Pentru că factorii declanşatori ai pancreatitelor cronice ţin atât de alimentaţie, de starea emoţională, cât şi de problemele ereditare.
Fiecare pacient trece prin inima noastră, iar suferinţa lui o simţim şi noi |
În ceea ce priveşte hepatitele şi cirozele, după statistică în Moldova avem 60 % de pacienţi cu hepatită şi ciroză virală. Dar numărul mare de bolnavi nu depinde de regimul alimentar, ci de prezenţa virusului hepatic – B, C, D, G, declanşat prin infectare prin sânge. Multe cazuri de infecţie am avut în anii 1970-1980, când foloseam seringele de multi-folosinţă, respectiv, prin donaţie de sânge. De când avem seringi şi picurători de o singură folosinţă, practic a dispărut problema dată. Dar oricum, mai este riscul de infectare.
– Care e numărul bolnavilor de cancer digestiv?
– Din păcate, în ultimul timp, numărul acestora a crescut foarte mult. Dacă acum zece ani depistam, primar, patru-cinci cazuri anual, numai în primul trimestru al acestui an am depistat patru cazuri de cancere hepatice şi două gastrice, iar patru cazuri de cancer de colon.
Nimeni nu ştie care e cauza declanşării cancerului. Dar se spune, că este vorba atât despre factorul ereditar, cât şi despre intoxicaţie sau prezenţa celulelor mutante, după cazul de la Cernobâl.
– Cum putem să ne ferim de această boală?
– Trebuie să ne adresăm la medic, dacă observăm o slăbiciune generală, o inapetenţă, un disconfort, o stare de oboseală rapidă. Foarte mare însemnătate are profilaxia anuală. Fiecare om este obligat ca anual să-şi facă investigaţiile cele mai importante – screening, analiza generală a sângelui, urinei, ultrasonografia, electrocardiograma. Anume aşa noi, medicii, putem depista cancerele începătoare şi ele pot fi tratate chiar.
– Când nu sunteţi medic, ce vă place cel mai mult să faceţi?
– Florile şi grădina îmi plac foarte mult. Locuiesc la sol şi mi-am amenajat grădina astfel, ca acasă să mă relaxez. Când plec de la spital, am nevoie să-mi schimb anturajul, de aceea o oră-două stau în grădină. Fiecare pacient trece prin inimă. Suferinţa lui o simţim şi noi. Astfel, oboseşti moral.