27 October 2024
Chisinau
Sanatate

Statul este obligat să le compenseze cetăţenilor cheltuielile

Loading
Sanatate Statul este obligat să le compenseze cetăţenilor cheltuielile

 

 

medicamente-farmacie

Foto: vocea.md

Preţurile pentru circa 50 la sută din medicamentele comercializa­te pe piaţa Moldovei se vor majora cu cel puţin 5%. Agenţia Medica­mentului şi Dispozitivelor Medi­cale lămurește că este o acţiune impusă, pornind de la normele legislative privind necesitatea re­vizuirii preţurilor, când situaţia ce ține de schimbarea cursului de referință al valutei cu peste 5% se menţine de cel puţin o lună. Mulţi sunt indignaţi de situaţia respecti­vă, pentru că s-au scumpit inclusiv medicamentele de primă necesi­tate. Sindicatele, înţelegând mo­tivele obiective ale creşterii preţu­rilor, sunt sigure, totuşi, că statul este obligat să-şi asigure cetăţenii în aceste cazuri, compensându-le cheltuielile.

 

Agenţia Medicamentului explică pre­cum că, în calitate de reglator al acestui segment al pieţei, demult urma să majo­reze preţul preparatelor, în baza Hotărârii de guvern nr. 525. Aceasta dispune revizu­irea preţurilor în cazul în care se constată „că cursul de schimb al monedei naţionale în raport cu valuta ţării producătoare s-a modificat cu mai mult de 5% de la data emiterii ordinului ministrului Sănătăţii de aprobare a preţului de producător şi că această modificare a cursului valutar oficial se menţine în decurs de cel puţin o lună de zile”.

După cum se cunoaşte, atât moneda euro, cât şi dolarul, de câteva luni la rând tot bat recordurile de atingere a bariere­lor anterioare ale cursului lor în raport cu moneda naţională. Agenţia Medicamen­tului cu mare greu a ţinut piept insistenţei producătorilor, care cereau în mod legal dreptul de a majora preţurile. Acum, când cursul celor mai importante valute a atins cote nemaivăzute până acum, 78 de pro­ducători au apelat la regulatorul de stat al pieţei medicamentului. Cerinţa lor a fost satisfăcută. Şi livrările a peste două mii de denumiri de medicamente în ţara noastră (în total, în Republica Moldova se vând circa șapte mii de denumiri de preparate medicale) vor creşte în preţ. Aceleași medicamente importate anterior dar încă necomercializate se vor vinde la preţurile vechi.

 

g_sanatate

Devalorizarea leului pe parcursul unei perioade îndelungate a cauzat majorarea preţurilor la medicamente

 

„Am încercat să temperăm evoluția lu­crurilor, ca să nu majorăm prețurile, im­portatorii însă ne-au avertizat că riscăm să rămânem fără preparate, ne spune Angela Buzu, șefa Secției evaluare, statistică și co­municare a Agenției Medicamentului. Or, din cauza diferenței dintre cursul actual de referință al valutelor și cel la care a fost stabilit anterior prețul la medicamente, importatorii se vedeau nevoiți să acopere singuri costurile”.

Majorările vor fi diferite de la un medi­cament la altul și vor depinde de volume și de costul inițial, dar vor porni de la 5 la sută. Scumpirile vor afecta inclusiv cele mai elementare și necesare preparate.

Potrivit Angelei Buzu, în realitate, pre-țurile la medicamentele de primă necesi­tate nu vor crește esențial.

„Am calcule că, bunăoară, „Citramonul” în blistere a câte 10 pastile va fi mai scump cu 10 sau, cel mult, 18 bani, iar picături­le nazale „Naftizin” vor costa cu 52-80 de bani mai mult”, ne asigură sursa cita­tă.

Angela Buzu a mai remarcat că în anul 2014, în comparație cu 2013, au fost re­duse substanțial prețurile la circa 1000 de titluri de preparate medicamentoase, dar puțini sunt cei care evocă acest fapt. Mai mult, ea a mai menționat că prețurile la produsele farmaceutice incluse în Cata­logul naţional de preţuri de producător la medicamente au fost aprobate în decem­brie 2014 și ianuarie 2015 și vor fi valabile pe parcursul unui an.

 

Compensații din partea statului

 

Majoritatea medicamentelor comercia­lizate în farmaciile din țară sunt de origi­ne străină. În anul trecut, raportul dintre produsele autohtone și cele străine era de circa 20:80. În anul curent, balanța a în­clinat și mai mult în favoarea companiilor de peste hotare. Acum, circa 82 la sută din preparatele farmaceutice puse în vânzare în Moldova sunt produse în străinătate.

„Există o listă de produse și mărfuri la care prețurile sunt reglementate de Gu­vern. Medicamentele se regăsesc și ele în această listă, ne spune Victor Benu, președintele Sindicatului „Sănătatea”. Iată de ce noi considerăm că atunci când totuși au loc niște oscilații de preț, statul este obligat să compenseze costul, să aco­pere diferența de schimb valutar și să con­troleze situația care a provocat majorarea prețurilor la medicamente”.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand