Tot mai multe persoane au de suferit la locurile de muncă. Anul trecut, au fost înregistrate 600 de accidente, iar 25 de persoane au decedat. Comparativ cu anul 2022, când au fost înregistrate 518 victime ale accidentelor, în 2023 numărul acestora a crescut cu aproape 100. S-a micșorat însă numărul accidentelor mortale față de anul anterior, când au fost înregistrate 30 de cazuri.
Potrivit Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM), cele mai multe cazuri de deces la locul de muncă s-au înregistrat în agricultură și în industria prelucrătoare. De regulă, aceasta se întâmplă din vina lucrătorilor, care ignorează regulile de securitate.
Potrivit datelor ISM, din totalul accidentelor de muncă în anul 2023, cele mai multe, 114 la număr, au fost înregistrate în industria prelucrătoare, urmate de administrația publică și apărare – 109, industria alimentară 63, iar 58 de cazuri au fost în transport și depozitare și 44 de cazuri – în domeniul construcțiilor.
Pentru a preîntâmpina tragediile, reprezentanții ISM întreprind controale la entități. La șantierele de construcție, de exemplu, deseori constată că angajații nu sunt dotați cu echipamentul necesar și nu respectă regulile obligatorii. Pe parcursul anului 2023, în urma vizitelor de lucru efectuate la 275 de entități unde își desfășoară activitatea peste 30 de mii de salariați (dintre care 26910 sunt membri de sindicat), inspectorii de la Inspectoratul Muncii al Sindicatelor (IMS) au constatat 6443 de abateri de la prevederile cadrului legal, dintre care 5818 abateri în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) și 625 de abateri în domeniul raporturilor de muncă. Aceștia au înaintat și recomandări pentru eliminarea abaterilor depistate.
Datele Ministerului Muncii și Protecției Sociale din anii 2014-2021 relevă că, urmare a accidentelor la locul de muncă, au fost afectate de boli profesionale 40 de persoane. Cei mai expuși riscului de îmbolnăvire profesională sunt mecanizatorii, lucrătorii medicali și muncitorii de la întreprinderi. Numărul de accidente și decese la locul de muncă în Republica Moldova este triplu față de cel din statele Uniunii Europene, anual înregistrându-se peste 500 de astfel de cazuri. La nivel mondial, aproape trei milioane de lucrători mor în fiecare an din cauza accidentelor și bolilor profesionale și cel puțin 402 milioane de persoane sunt vătămate la locul de muncă.