24 October 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sporul pentru efortul depus în condiții specifice în învățământ

Loading
Cetăţeanul şi legea Sporul pentru efortul depus în condiții specifice în învățământ
Sporul pentru efortul depus în condiții specifice în învățământ
diez.md

Pentru ce se acordă, cum se stabilește și se achită sporul cu caracter specific  în învățământul primar și secundar?

Gheorghe Fodor, Chișinău

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Conform Legii nr. nr. 270/2018 privind sistemul unitar de sala­rizare în sectorul bugetar și Ho­tărârii Guvernului nr. 1231/2018 pentru punerea în aplicare a legii respective, sporul cu caracter spe­cific se acordă personalului pentru compensarea efortului depus în condițiile specifice de activitate.

Suma anuală a sporurilor cu caracter specific, incluse în partea variabilă a salariului lunar, nu va depăși 10% din suma anuală a sa­lariilor de bază pentru personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific.

Pentru personalul din domeniul învățământului, sporuri cu caracter specific se acordă pentru:

  1. îndeplinirea măsurilor de asanare, familiarizarea copiilor cu munca, însușirea de către copii a deprinderilor sanitare-igienice în educația timpurie;
  2. personalul din instituțiile de învățământ care lucrează cu copii cu cerințe educaționale specia­le, din instituțiile speciale pentru copii infectați de tuberculoză, de forme mici şi atenuate de tuber­culoză, din clasele de instruire ge­nerală şi învățământ profesional tehnic din instituțiile penitenciare afiliate instituțiilor de învățământ, din sfera serviciilor de plasament pentru copii râmași fără ocrotire părintească şi copii râmași tem­porar fără ocrotire părintească, din școlile-internat de cultură generală, din instituțiile speciale – pentru copii şi elevi cu deficiențe senzoriale (auditive şi vizuale) şi școli auxiliare pentru copii şi elevi cu dificultăți severe de învățare (dificultăți multiple şi asociate);
  3. cadrele didactice care asi­gură dirigenția claselor, controlul lucrărilor scrise, administrarea ca­binetelor;
  4. personalul din instituțiile care au gospodărie didactică şi gospodărie auxiliară pentru mun­ca de producție şi administrarea loturilor experimentale;
  5. eficiență managerială a ca­drelor de conducere care dețin grade manageriale, în mărime de 300 de lei – pentru gradul mana­gerial doi, 600 de lei – pentru gra­dul managerial unu și 1000 de lei – pentru gradul managerial supe­rior, proporțional timpului efectiv lucrat.

Funcțiile concrete pentru care se acordă sporurile, condițiile de activitate, mărimea concretă a procentului, precum şi normele de acordare se stabilesc prin actul normativ cu caracter intern al con­ducătorului autorității.

Ministerul Educației și Cercetă­rii, prin scrisoarea cu nr. 03/1-09/3843 din 17.08.2023, a propus instituțiilor de învățământ urmă­toarele recomandări:

Calcularea sporurilor cu carac­ter specific se va efectua anual în raport cu salariul de funcție al învățătorului la clasele primare și cel al profesorului în învățământul primar și secundar, clasa de sa­larizare 56. În anul 2024, salariile de funcțe nominalizate constituie 7268 (2300 x 3,16) de lei (numit în continuare SF).

  1. Sporul la salariu pentru dirigenție

Se acordă în raport cu salariul de funcție  (învățător la clasele pri­mare și profesor în învățământul primar, gimnazial și liceal), con­form formulei:

  • 0,004 x SF x numărul de elevi în clasă

Sporul cu caracter specific pen­tru dirigenția unei clase se acordă pentru timpul efectiv lucrat în anul de studii respectiv (de la 1 sep­tembrie anul curent, până la 31 august, anul următor).

  1. Sporul la salariu pentru controlul lucrărilor scrise (caie­telor)

Se acordă învățătorilor cla­selor primare și profesorilor din învățământul gimnazial și cel lice­al, conform formulei:

  • Coeficient x SF x nr. de elevi în clasă

Coeficientul sporului la salariu pentru controlul lucrărilor scrise (caietelor) la disciplinele de studii pentru fiecare clasă este indicat în tabelele respective din scrisoarea menționată a ministerului.

De exemplu: controlul caiete­lor la matematică – coeficientul 0,0012.

Sporul va constitui: 0,0012 x 7268 x numărul de elevi în clasă.

În cazul în care un cadru di­dactic predă disciplina școlară în mai multe clase, atunci sporul la salariu pentru controlul lucrărilor scrise va fi suma  sporurilor pentru fiecare clasă.

  1. Sporul la salariu pentru administrarea unui cabinet de informatică/ fizică/ chimie/ biolo­gie, precum și a sălii de sport, se acordă conform formulei:
  • 0,02 x SF.

Pentru administrarea celorlalte cabinete școlare, sporul la salariu se acordă conform formulei:

  • 0,01 x SF.
  1. Sporul la salariu cadrului didactic pentru predare elevilor cu cerințe educaționale speciale

Pentru elaborarea Planului educațional individualizat, realizat în baza curriculumului modificat la disciplina/disciplinele de studiu, pentru o normă didactică, sporul la salariu se acordă conform for­mulei:

  • 0,01 x SF x nr. de elevi x nr. ore/ săptămână / 18.

Pentru elaborarea testelor de evaluare individualizată (în baza curriculumului modificat), la dis­ciplina de testare națională/ exa­men de capacitate, ciclul primar și cel gimnazial, destinate elevilor cu cerințe educaționale speciale, pen­tru două luni de activitate, sporul se acordă conform formulei:

  • 0,01 x SF x nr. de teste de evaluare individualizată

Sporul cu caracter specific pen­tru verificarea lucrărilor scrise, ad­ministrarea cabinetului, precum și pentru activitatea cadrului didac­tic desfășurată cu elevi cu cerințe educaționale speciale se achită pentru timpul efectiv lucrat în pe­rioada 1 septembrie anul curent – 31 mai anul următor, inclusiv vacanțele de toamnă, de iarnă, de primăvară și de Paști.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand