4 December 2024
Chisinau
Social

Solicitare repetată de excludere a unei prevederi din Legea insolvabilităţii

Loading
Social Solicitare repetată de excludere a unei prevederi din Legea insolvabilităţii
Solicitare repetată de excludere a unei prevederi din Legea insolvabilităţii

comitet-confederal

 

Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova vor solicita, în mod repetat, Guvernului excluderea din Legea insolvabilităţii a unei prevederi ce limitea­ză competenţa părţilor de a purta negocieri colective libere. O decizie în acest sens a fost luată la cea mai recentă şedinţă a Comitetu­lui Confederal al CNSM.

 

Prevederea în cauză se conţine în art. 96 din Legea insolvabilităţii şi dispune că, în cazul în care contractul colectiv de muncă stabileşte anumite acţiuni a căror efectuare afectează masa debitoare, administratorul sau lichidatorulşi organul reprezentativ al angajaţi­lor trebuie să adopte măsuri de reducere, reciproc ac­ceptabilă, a acestor acţiuni. Totodată, acest contract poate fi desfăcut cu condiţia avizării celeilalte părţi cu cel puţin două luni înainte, chiar dacă documentul re­spectiv prevede un termen mai lung.

Aceste dispoziţii din Legea insolvabilităţii nu co­respund art. 27, alin. (1) din Codul muncii, care pre­vede că participanţii la negocieri colective sunt liberi în alegerea chestiunilor ce vor constitui obiectul de reglementare a contractelor colective de muncă şi a convenţiilor colective. Totodată, art. 33, alin (3) din Codul muncii stabileşte că, în cazul reorganizării uni­tăţii prin fuziune, dezmembrare sau transformare, ori în cazul lichidării unităţii, contractul colectiv de muncă continuă să-şi producă efectele pe toată dura­ta acestui proces.

Şi art. 43 alin. (4) din Constituţie statuează că dreptul la negocieri în materie de muncă şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate. Mai mult, dispoziţia din art. 96 al Legii insolvabilităţii constituie o contradicţie cu principiile şi normele in­ternaţionale la care ţara noastră este parte.

În consecinţă, CNSM a solicitat Guvernului, încă în 2014, iniţierea procedurii de amendare a  Legii insolvabilităţii. Deşi în răspunsul la această cerere conducerea Ministerului Economiei a dat asigurări că propunerea CNSM a fost inclusă cu titlu de soluţie în Raportul final privind evaluarea procesului de im­plementare a legii în cauză, până în prezent, astfel de modificări nu au fost operate.

Pornind din cele sus-menţionate, precum şi în sco­pul perfecţionării cadrului normativ în domeniu şi al aducerii acestuia în concordanţă cu prevederile Co­dului muncii şi cu normele internaţionale la care ţara noastră este parte, membrii Comitetului Confederal al CNSM au decis să solicite, în mod repetat, iniţierea procedurii de amendare a Legii insolvabilităţii prin excluderea art. 96 din textul acesteia.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand