3 iulie 2024
Chisinau
Social

„SOCIEUX+” este deschisă să contribuie la îmbunătățirea dialogului social în Moldova

Loading
Social „SOCIEUX+” este deschisă să contribuie la îmbunătățirea dialogului social în Moldova
„SOCIEUX+” este deschisă să contribuie la îmbunătățirea dialogului social în Moldova
Vocea poporului

Organizația „SOCIEUX+” este  intere­sată de realizarea unor proiecte privind dialogul social și ocuparea forței de muncă în Republica Moldova. Unul din­tre avantaje este că instituția/asociația beneficiară a proiectului nu va trebui să vină cu o contribuție financiară pro­prie.

Despre aceasta a anunțat la Chișinău miercuri, 7 februarie, Marzena Breza, ex­pertă la „SOCIEUX+”, în cadrul unei întrevederi cu responsabili de la Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.

 

Expertiza UE în domeniul protecției sociale

„SOCIEUX+” înseamnă expertiză UE în domeniul protecției sociale, al muncii și în ocuparea forței de muncă. Este o facilitate de cooperare tehnică dintre partenerii soci­ali, înființată și cofinanțată de UE. Obiectivul general al organizației este de a extinde și a îmbunătăți accesul la oportunități mai bune de angajare și sisteme de protecție socială incluzive.

„SOCIEUX+” mobilizează expertiza pu­blică europeană prin activități de cooperare tehnică pe termen scurt cu colegii lor din afara UE și este disponibilă în peste 160 de țări eligibile din întreaga lume”, a menționat Marzena Breza.

Daria Mamontova, manager de acțiune din cadrul „SOCIEUX+”, a spus că organizația pe care o reprezintă implementează deja în Republica Moldova un proiect de ocupare a tinerilor. În acest sens, „SOCIEUX+” colabo­rează cu Agenția Națională pentru Ocupa­rea Forței de Muncă (ANOFM).

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Con-federației Naționale a Sindicatelor din Mol­dova, a spus că CNSM este interesată să coopereze cu „SOCIEUX+” sub mai multe aspecte. Unul dintre ele este pentru a spo­ri garanția minimă în domeniul salarizării.Pentru că Republica Moldova este o țară candidată pentru aderare la UE, va trebui să implementeze Directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, iar aceasta înseamnă că retribuțiile lunare ale cetățenilor moldoveni vor crește.

 

Va oferi susținere pentru ca salariile moldovenilor să atingă nivelul statelor UE

 

Totodată, CNSM și „SOCIEUX+” ar putea colabora și pentru ca mai multe instituții și întreprinderi din Republica Moldova să dis­pună de contracte colective de muncă la nivel de întreprindere.

„Ultimele date, din anul 2022, arată că 42% dintre instituții/întreprinderi din țară au contracte colective de muncă, iar noi ne dorim ca acest indicator să fie de două ori mai mare”, a subliniat Sergiu Sainciuc.

Cele două organizații ar putea coopera și pentru ca în Republica Moldova să fie creat și să funcționeze Consiliul Economic și So­cial, după modelul  UE și al României. Acest consiliu asigură consultarea, examinarea  și avizarea proiectelor de acte legislative și normative, a specificat vicepreședintele CNSM.

 

Discrepanțe între cererea și oferta forței de muncă

„SOCIEUX+” este interesată de elabora­rea  unei cercetări în Republica Moldova în ceea ce privește cererea și oferta forței de muncă. Potrivit lui Sergiu Sainciuc, există un mare decalaj în acest sens. De exem­plu, chiar dacă în Republica Moldova sunt peste opt mii de locuri vacante de mun­că, totodată, există încă opt mii de șomeri. Multe dintre persoanele care sunt în că­utarea unui job nu vor să se angajeze, fie că salariul este mic, fie că nu au abilitățile necesare pentru aceste posturi vacante de muncă. Circa 80 la sută dintre șomerii aflați în evidența Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă au doar studii gimnaziale sau liceale, a subliniat vice-președintele CNSM.

 

Securitatea și sănătatea în muncă

La 26 aprilie, CNSM va organiza un eve­niment în contextul Zilei Mondiale a Securității și Sănătății în Muncă. „SOCIEUX+” s-a arătat disponibilă să ajute sindicaliștii din Republica Moldova și în acest domeniu, astfel încât la evenimentul din 26 aprilie vor participa și experți din UE.

„SOCIEUX+” mai este dispusă să orga­nizeze pentru membrii de sindicat din Re­publica Moldova traininguri, analize, eva­luări, dar va veni și cu recomandări pentru sindicaliști, în scopul îmbunătățirii dialogu­lui social.

Cele două reprezentante ale „SOCIEUX+” vor mai avea la Chișinău vineri, 9 februarie, o întrevedere cu responsabili de la Mi­nisterul Muncii și Protecției Sociale.

Precizăm că „SOCIEUX+” este o structură de cooperare tehnică între partenerii publici și partenerii sociali, înființată și cofinanțată de Uniunea Europeană.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand