Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 22 23 76 39 (luni şi joi de la 14.00-16.00).
Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Soarta contractului colectiv în caz de lichidare a unităţii
Care este soarta contractului colectiv de muncă sau care va fi efectul juridic al acestuia în caz de lichidare a unității?
Ana Matei, Cimilia
În cazul în care unitatea este supusă lichidării, ea își păstrează personalitatea juridică pe parcursul derulării procedurii de lichidare. Concedierea salariaților în legătură cu lichidarea unității trebuie să fie fondată pe hotărârea organului competent de lichidare a unității sau hotărârea instanței de judecată. Dispoziția alin.(3) al art. 33 din Codul muncii dispune că, în cazul lichidării unităţii, contractul colectiv de muncă continuă să-şi producă efectele pe toată durata procesului de lichidare. Or, potrivit experților Organizației Internaționale a Muncii, închiderea unei întreprinderi nu ar trebui, în sine, să stingă obligațiile ce decurg din contractul colectiv, în special, în materie de indemnizații și concediere.
Indemnizația în cazul sarcinii cu doi gemeni
Sunt însărcinată cu doi gemeni și doresc să aflu care este mărimea indemnizației de maternitate și pe ce perioadă este acordată aceasta?
Vera Doagă, Chișinău
Potrivit art. 16 din Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale nr. 289 din 22.07.2004, femeile asigurate, soţiile aflate la întreţinerea soţilor salariaţi şi şomerele cu drept la ajutor de şomaj care s-au aflat în evidență în instituţiile medico-sanitare din Republica Moldova au dreptul la concediu de maternitate şi beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
Indemnizația de maternitate în cazul sarcinii cu doi gemeni se acordă integral la a 30-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 140 de zile calendaristice, în cuantum de 100% din baza de calcul.