3 December 2024
Chisinau
Social

Sindromul arderii profesionale: e timpul să-l luăm în serios

Loading
Social Sindromul arderii profesionale: e timpul să-l luăm în serios
Sindromul arderii profesionale: e timpul să-l luăm în serios
Vocea poporului

Se pare că în Republica Moldova puțini cetățeni au auzit despre sindromul arderii profesionale, și asta în pofida faptului că foarte mulți angajați „ard” la locul de muncă. Pe toți ne deranjează creșterea prețurilor, corupția, crizele. Angajatorii, de asemenea, au o sumedenie de preocupări, respectiv, uneori, angajații istoviți cu ochii obosiți nu se află în lista lor de priorități. Cu toate acestea, „arderea profesională”, sau altfel spus burnout, este actuală în toată lumea, Republica Moldova nefiind o excepție.

Subiectul în cauză a fost discutat în cadrul seminarului cu genericul „Sindromul arderii profesionale și prevenirea lui”, organizat pe 10 noiembrie, în ajunul Zilei Naționale a Tineretului, de către Federația Sindicală a Lucrătorilor din Energetică „Sindenergo”.

În deschiderea activității, la care au participat circa 30 de tineri sindicaliști de la SA „Termoelectrica”, Victoria Niță, președinta Federației „Sindenergo”, a menționat că inițiativa de a discuta subiectul arderii profesionale a venit din partea tinerilor sindicaliști, care și-au dorit să afle cum să depășească probleme legate de sindromul arderii profesionale, cu care se confruntă tot mai frecvent la locul de muncă, dar și în mediul familial. Totodată, Victoria Niță și-a exprimat speranța că discuțiile din cadrul seminarului îi vor ajută să găsească soluții la probleme cu care se confruntă, îi vor face să-și regândească relația cu colegii,cu membrii familiei și, bineînțeles, cu propria persoană.

Elena Anton, șefa Departamentului organizare, educație și informare al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, le-a vorbit sindicaliștilor de la SA „Termoelectrica” despre sindromul arderii profesionale”, despre manifestările și consecințele acestui fenomen asupra stării de sănătate. Ce trebuie să cunoască un lucrător des- pre metodele de prevenire ale epuizării emoționale la locul de muncă. Potrivit Elenei Anton, din cauza suprasolicitării şi a stresului continuu, la monotonia și munca îndelungată în unul și același post, angajații ajung într-o stare de epuizare totală, denumită ardere profesională. Din acest motiv scade productivitatea, iar satisfacția de pe urma îndeplinirii unei munci se reduce la zero. Printre cauzele care duc la ardere profesionala a angajaților au fost menționate dezechilibrul dintre viața profesională și cea personală, asumarea unui număr prea mare de responsabilități fără a fi ajutat de către colegi, somnul insuficient.

Pentru a depăși această stare, ea le-a recomandat tinerilor să facă pauze în activitatea zilnică, să gândească pozitiv. Pe manageri i-a sfătuit să-și aprecieze subalternii mai des și la justa valoare, să comunice cu salariații, pentru a-i cunoaște mai bine, pentru a distribui echitabil și corect sarcinile, în funcție de capacitățile și abilitățile fiecăruia.

În cadrul seminarului, tinerii au interacționat, încercând să se autoevalueze din perspectiva stresului profesional și al arderii profesionale. Au discutat despre problemele cu care se confruntă în activitatea lor profesională și au împărtășit experiențe, metode, soluții pentru a le depăși. Răspunzând la un test alcătuit din zece întrebări, participanții la seminar au aflat dacă se confruntă sau nu cu sindromul arderii profesionale.

Conform specialiștilor, sindromul arderii profesionale este o senzație de suprasolicitare emoțională, care conduce la con- sumarea totală a resurselor energetice ale angajatului. Mulți consideră burnout-ul o problemă minoră, în timp ce aceasta se agravează de la un an la altul, afectând tot mai mulți oameni. Ard din punct de vedere profesional nu doar medicii și profesorii, dar și angajații din sfera IT, cei care își fac munca în birou, contactând cu oameni dificili etc.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand