Recent, la tabăra de odihnă „Camping” din oraşul Vadul lui Vodă, a avut loc şedinţa lărgită a Biroului Executiv al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale şi Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice”. La eveniment au participat Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al CNSM, activul sindical din cadrul federaţiei.
În timpul reuniunii, s-a discutat despre activitatea Comitetului sindical al Întreprinderii Municipale „Gospodăria Comunală Râşcani”. Preşedintele comitetului sindical al întreprinderii, Grigore Gafin, a prezentat o informaţie privind protecţia social-economică a membrilor de sindicat. Totodată, el a menţionat că se confruntă cu mai multe probleme – administraţia publică locală din raionul Râşcani se amestecă des în activitatea întreprinderii, se schimbă des conducerea „Gospodăriei Comunale Râşcani”.
„Comitetul sindical efectuează un control permanent al implementării Contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, a Convenţiei colective la nivel de ramură. În urma dialogului social, angajaţii de la întreprindere au salarii negociate de partenerii sociali (angajator – comitetul sindical), la stabilirea cărora se ţine cont de coeficientul de complexitate şi de activitatea în condiţii nocive. Nu avem restanţe la salarii, desfăşurăm şi activităţi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Toţi cei 54 de angajaţi ai întreprinderii sunt membri de sindicat”, a menţionat Grigore Gafin.
Totodată, Biroul Executiv al Federaţiei „Sindindcomservice” a decis să pună în sarcina Comisiei ramurale pentru consultări şi negocieri colective începerea negocierilor cu partenerii sociali pe marginea proiectului Convenţiei colective la nivel de ramură pentru anii 2017-2020. La negocieri vor participa specialişti din subramurile respective. Actuala Convenţie colectivă la nivel de ramură a fost semnată pentru anii 2010-2016.
Prezent la şedinţă, Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a vorbit despre
mai multe acţiuni ale CNSM privind protecţia social-economică a salariaţilor.
„Am propus modificarea formulei de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la vârsta de trei ani. De exemplu, în Bulgaria, în primul an de viaţă a copilului, se plăteşte o indemnizaţie egală cu 80 la sută din salariul mediu al angajatului. În cel de-al doilea an, se achită o indemnizaţie egală cu salariul minim pe ţară. În cel de-al treilea an, nu se achită indemnizaţie pentru creşterea copilului, dar poate sta în concediu pentru îngrijire atât mama, cât şi tata. CNSM s-a pronunţat în mod repetat pentru crearea unor tribunale care ar soluţiona litigiile de muncă. Anual, au loc circa 1.000 de procese de judecată de acest fel. De exemplu, în lipsa unor instanţe specializate, un conflict de la Fabrica de zahăr din Glodeni a fost examinat de trei instanţe de judecată, care au luat trei decizii diferite”, a accentuat Sergiu Sainciuc.
Potrivit sursei citate, CNSM a dat aviz negativ la proiectul de lege care prevede lichidarea carnetelor de muncă, pentru că nu există o alternativă în acest sens. „Acum un an, în Ungaria au fost lichidate carnetele de muncă, iar astăzi autorităţile maghiare vor să le reintroducă. CNSM se pronunţă şi pentru reformarea sistemului de control. În ţară sunt înregistrate 60 de instituţii de control, care nu sunt eficiente de multe ori. La unele întreprinderi, contractele individuale de muncă sunt formale. Aplicarea Legii cu privire la moratoriul asupra controlului de stat nu a avut efecte pozitive asupra salariaţilor. Astfel, în primele şase luni ale anului curent, numărul accidentelor de muncă mortale şi grave a crescut cu mult faţă de perioada similară a anului 2015. Totodată, s-au majorat datoriile la salarii. Vom cere explicaţii Guvernului în ceea ce priveşte aplicarea acestui moratoriu”, a menţionat liderul sindical.
Sergiu Sainciuc a informat că la 13 octombrie va avea loc şedinţa Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective Guvern-Sindicate-Patronate, unde se va discuta politica bugetar-fiscală şi vamală pentru anul 2017. „Vom insista ca scutirile personale să fie majorate până la valoarea minimului de existenţă”, a menţionat Sergiu Sainciuc.
Membrii Biroului Executiv al Federaţiei „Sindindcomservice” au pus în discuţie şi aspecte privind odihna de vară a copiilor şi adolescenţilor în sezonul estival 2016. La şedinţă s-au discutat şi chestiuni privind participarea echipei sportive la Spartachiada CNSM, care a avut loc la sfârşitul lunii septembrie, la care echipa „Sindindcomservice” a obţinut locul III în clasamentul general.