Comitetul Republican al Sindicatului Lucrătorilor din sfera Deservirii Sociale şi Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice” a reuşit să desfăşoare în aceeaşi zi două evenimente importante – plenara prezidiului CR al Sindicatului şi Conferinţa dedicată problemelor femeii.
În cadrul plenarei a fost luată decizia privind convocarea, la finele lunii iunie, a Congresului IV al sindicatului. A fost aprobat modul de alegere a delegaţilor la congres, dar şi agenda zilei, care presupune raportul Comitetului Republican şi cel al Comisiei de cenzori privind activitatea din ultimii cinci ani, alegerea conducerii ambelor structuri, a comisiei, a comitetului, precum şi aprobarea schimbărilor în Statutul sindicatelor.
Despre femei
La conferinţa desfășurată de Organizaţia de Femei “Sindicomservice” au fost abordate probleme ce ţin de condiţiile de lucru, de angajare în câmpul muncii şi de salarizare. În pofida tuturor eforturilor, femeile oricum primesc, în medie, cu 470 lei pe lună mai puţin decât bărbaţii.
Diferenţa nu este foarte mare, dar dacă e să o înmulţim cu 12 luni, suma este destul de considerabilă, spune preşedinta „Sindindcomservice”, Ana Selina. În fond, salariul este mai mic pentru că femeile acceptă orice loc de muncă. Ele se angajează la locurile mai puţin prestigioase şi plătite. Problema mai rezidă şi în faptul că angajatorii au o atitudine suspectă atunci când la o funcţie vacantă vine să se angajeze o femeie, ei dând preferinţă bărbaţilor”.
Sindicatul şi-a planificat congresul pentru finele lunii iunie |
Potrivit Anei Selina, cel mai greu le vine să se angajeze femeilor tinere. „S-ar părea că am făcut tot posibilul ca angajatorii să le păstreze locurile de muncă atunci când acestea ies în concedii de îngrijire a copilului. Dar cum apar toate acestea când ea vine să se angajeze? Este luată la întrebări: E căsătorită? Când are de gând să se mărite? E însărcinată cumva? Respectiv, unele elemente de discriminare oricum există”, a menționat ea.
La întreprinderile din cadrul sindicatului muncesc circa 18 mii de persoane, dintre care vreo șapte mii sunt femei (37,7 la sută din numărul total).
„La unele întreprinderi, povestește Ludmila Șcerbac, președinta Organizației de Femei a CR al Sindicatului, sunt stabilite niște facilități suplimentare pentru femei și tineri. De exemplu sunt create condiții pentru femeile care muncesc și, în paralel, fac studii, sunt prevăzute anumite înlesniri pentru acestea – sporuri pentru vechimea în muncă, un concediu suplimentar plătit cu durata de la o zi la cinci zile pentru femeile care au doi sau mai mulți copii cu vârsta de până la 14 ani sau un copil cu dezabilități, o zi liberă plătită se acordă la 1 septembrie femeilor care au copii în clasele primare. La concediul anual plătit, dar și cu ocazia zilelor de sărbătoare și a celor profesionale, angajații întreprinderilor beneficiază de prime”.
La fiecare întreprindere, comitetele sindicale desfășoară diverse activități și evenimente. Chiar și când mai apar dificultăți de ordin financiar, oricum sunt identificate mijloace pentru organizarea lor.
Printr-o abordare creativă se distinge comitetul sindical al Întreprinderii „Apă–Canal” din Bălți. Acesta nu doar desfășoară concursuri, organizează ieșiri la iarbă verde, dar o fac cu mult suflet și cu fantezie, pentru ca evenimentul să rămână în memoria oamenilor pentru mulți ani. Bunăoară, ei au decis să desfășoare un matineu la cafenea. „Acolo este o platformă în aer liber. Toți cei 30 de copii și noi, adulții, am făcut baloane de săpun. Imaginați-vă acest tablou: era o zi cu mult soare. Zburau baloanele, erau nu mai puțin de 40.
Pe alături treceau automobile, troleibuze, toți făceau poze, se opreau, își amintește despre unul dintre evenimentele organizate Zoia Dubovicova, președinta comitetului sindical. Copiii noștri au fost în culmea fericirii. Acum imaginați-vă cât de fericite sunt mamele care-și văd odraslele radiind de bucurie!”.