Reprezentanți ai sindicatelor vor face parte din Consiliul Consultativ Național care va fi creat anul acesta și va funcționa pe lângă Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Din rândurile acestuia vor mai face parte funcționari ai Ministerului Muncii, deputați, inclusiv din opoziție, reprezentanți ai mediului academic, ai asociațiilor de patronat, ai ONG-urilor și partenerilor de dezvoltare. Scopul Consiliului va fi de a analiza eficiența implementării reformei sistemului de asistenţă socială.
La întrunirea care a avut loc marți, 25 februarie, au participat președinții, și vicepreședin-ții tuturor raioanelor din Republica Moldova.
Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, a menționat importan-ța unei bune conlucrări între autoritățile publice centrale și locale, de care depind, în mare parte, rezultatele reformelor promovate.
Unii cetăţeni îi roagă pe agenţii economici să nu-i primească oficial la lucru, pentru ca să beneficieze de ajutor social |
„Obiectivul nostru comun, atât al Guvernului, cât și al autorităților publice locale, este de a avea o incluziune socială cât mai precisă, să țintim și să includem absolut toate familiile aflate în dificultate și în sărăcie extremă în sistemul de suport oferit de către stat, dar totodată să le oferim sprijin conform necesităților lor specifice, astfel încât să le ajutăm să depășească mai rapid situația de dificultate și să revină în circuitul social și economic al țării, să devină independenți de prestațiile oferite de stat”, a specificat Valentina Buliga.
Promovare în mass-media
Președinții și vicepreședinții de raioane au fost informați despre situația actuală a reformei sistemului de asistență socială, inclusiv despre succese și probleme.
Totodată, liderii de raioane au fost familiarizați cu acțiunile de informare și sensibilizare lansate recent de minister, precum și s-a vorbit despre rolul autorităților locale în implementarea acestora.
Astfel, populația țării urmează să fie informată despre reforma în domeniul asistenței sociale prin difuzarea unui spot video, publicarea mai multor articole în presa scrisă și electronică, prin amplasarea în fiecare raion a panourilor informative, precum și prin afișe și foi volante. Amintim că, recent, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a lansat mai multe acțiuni de eficientizare a stabilirii și acordării ajutorului social și a celui pentru perioada rece a anului. Printre mijloacele de propagare a acţiunilor Guvernului în acest sens sunt cluburile de discuție cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale, mass-media, politicieni, aleși locali de nivelul I și II, precum și beneficiari.
O altă acțiune majoră în 2014 va fi întrunirea anuală a tuturor asistenților sociali care activează în țară, precum și instruirea continuă a acestora pe parcursul anului. Alte acțiuni vor cuprinde diverse instruiri, întruniri, activități de comunicare și alte forme de promovare și conștientizare a prestațiilor sociale.