Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova insistă asupra majorării sumei de cheltuieli pentru tratamentul balneosanatorial, prevăzute în proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2014. Totodată, în cadrul ultimei şedinţe de lucru a Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, aceştia şi-au exprimat nedumerirea faţă de preconizata majorare a contribuţiilor în fondul asigurărilor medicale obligatorii, fără acordul sindicatelor şi al patronatelor.
Vicepreşedintele CNSM Petru Chiriac a precizat că sindicatele au propus de mai multe ori ca suma cheltuielilor pentru tratamentul balneosanatorial, preconizată pentru 2014, să fie majorată de la 20 de mil. până la 80 de mil. de lei. „Am înţelege că, în situaţia în care ne aflăm, această solicitare nu poate fi acceptată, dacă bugetul alocat cu aceeaşi destinaţie pentru veteranii muncii şi pensionari nu ar fi de două ori mai mare”, a argumentat Petru Chiriac.
Reprezentanţii sindicatelor au accentuat că angajaţii achită anual contribuţii în sumă de circa 1,8 mild. de lei în fondul asigurărilor sociale de stat. Aceşti bani sunt plătiţi pentru ca fiecare salariat să beneficieze şi de anumite facilităţi, în afară de pensii, indemnizaţii sau achitarea certificatelor de boală. Majorarea cheltuielilor pentru tratamentul balneosanatorial este motivată şi de faptul că, în ultimii ani, se atestă o majorare a cazurilor de îmbolnăvire a angajaţilor, precum şi al maladiilor profesionale.
Problema e şi în aceea că angajatorii nu alocă suficiente mijloace financiare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale salariaţilor, iar acestea sunt din ce în ce mai nocive. Întreprinderile alocă în acest scop doar 0,9 la sută din fondul de salarizare, în timp ce contribuţia minimă prevăzută de legislaţia în vigoare trebuie să fie de cel puţin două la sută.
Sindicatele resping majorarea contribuţiilor de asigurare medicală şi cer suplinirea cheltuielilor pentru tratamentul balneosanatorial |
În aceste condiţii, reprezentanţii CNSM au propus ca suma de 20 de mil. de lei, prevăzută acum pentru tratamentul balneosanatorial, să fie majorată, cel puţin, cu 10-15 mil. de lei. În urma negocierilor, s-a decis ca la următoarea şedinţă a Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, preconizată pentru 31 octombrie, să fie găsită sursa de acoperire a acestei majorări.
La rândul lor, reprezentanţii Guvernului au insitat ca, în acest caz, contribuţia în fondul asigurărilor sociale de stat să fie majorată de la şase până la şapte la sută pentru salariaţi, iar pentru angajatori să fie micşorată de la 23 până la 22 la sută. Propunerea a fost respinsă de către rerezentanţii sindicatelor care au insistat ca aceste contribuţii să rămână la nivelul stabilit în Cadrul bugetar pentru 2014-2016. Ei au argumentat prin faptul că salariile angajaţilor sunt foarte mici. Spre exemplu, salariul minim pe ţară este de 600 de lei, în sectorul de producere – 1400 de lei, în timp ce valoarea minimului de existenţă pentru persoanele apte de muncă depăşeşte 1700 de lei.
Asigurarea medical obligatorie
Petru Chiriac a menţionat că o altă problemă abordată la şedinţa Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective a fost cea a contribuţiei în fondul asigurărilor de asistenţă medicală obligatorie. Anterior, partenerii de dialog social ajunseseră la înţelegerea ca, în baza Cadrului de cheltuieli pe termen mediu, aceasta să constituie 3,5 la sută pentru salariaţi şi angajatori. Cu toate acestea, în proiectul Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală a fost inclusă o prevedere privind majorarea acestei contribuţii până la patru la sută pentru ambele părţi.
„Noi nu am acceptat acest lucru, iar modificarea a fost introdusă în mod unilateral de către cei de la Ministerul Sănătăţii care au elaborat proiectul. O asemenea acţiune nu se încadrează în cerinţele actelor legislative, care spun că aceste bugete trebuie să fie consultate cu partenerii sociali”, a constatat vicepreşedintele CNSM.
În contextul discuţiilor axate pe majorarea contribuţiilor de asigurare medicală obligatorie, reprezentanţii CNSM au înaintat către Ministerul Sănătăţii şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină, în repetate rânduri, mai multe obiecţii. Acestea se referă la sporirea calităţii asistenţei medicale şi garantarea accesului persoanelor asigurate la aceste servicii.
Totodată, liderii sindicali au cerut informaţii privind felul în ca-re se cheltuiesc banii pentru serviciile spitaliceşti, pentru tratamentul unui pacient, care este mecanismul de monitorizare a stării acestuia după externare şi eficienţa asistenţei medicale acordate.
Reprezentanţii sindicatelor sunt de părere că, în prezent, există un şir de probleme legate de îmbunătăţirea serviciilor medicale. În acelaşi timp, aspectele legate de construcţiile şi reparaţiile din spitale, procurarea de automobile şi tot felul de amenajări trebuie să fie finanţate din bugetul de stat. În acest conext, membrii Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective insistă asupra majorării cheltuielilor din aceste fonduri pentru majorarea salariilor medicilor. În prezent, acestea sunt mai mici decât în sfera bugetară, unde salariul minim e de 900 de lei, în timp ce al lucrătorilor medicali e de 825 de lei.
„Noi am ajuns la concluzia ca Ministerul Sănătăţii, împreună cu CNAM, ar trebui să facă o revizuire a cheltuielilor pentru a identifica rezervele existente şi a renunţa la cererea de majorare a contribuţiilor achitate de către salariaţi şi angajatori. Mai mult ca atât, în prezent, o parte din aceste fonduri nu este cheltuită conform destinaţiei. Reprezentanţii celor două instituţii nu au putut să explice în ce scop au fost alocate cele peste 1,3 mild. de lei, incluse în compartimentul alte cheltuieli”, a menţionat Petru Chiriac.
Reprezentanţii sindicatelor au ridicat şi problema acoperirii plăţilor pentru medicamentele compensate. Acestea se măresc pe an ce trece, iar iniţiativa aparţine Parlamentului, care are şi responsabilitatea de a găsi surse pentru finanţarea diferenţei de preţuri. Sindicaliştii au înaintat obiecţii şi faţă de problema asigurării medicale, garantate de Guvern unor categorii de persoane. În acest sens, Guvernul nu-şi onorează integral obligaţiunea de a achita 12,1 la sută în acest fond, ci numai la nivel de 9,4 la sută.
Liderii sindicali au propus, în mod repetat, ca majorarea cu 10-15 mil. de lei a cheltuielilor pentru tratamentul balneosanatorial să fie acoperită din contul introducerii unui acciz la comercializarea metalelor preţioase. Astfel, aceste surse vor fi obţinute nu din fondul de salarizare, ci pe seama unor taxe şi impozite pe bunăstare.
Totodată, reprezentanţii CNSM au insistat ca Guvernul să valorifice rezervele ce ţin de combaterea economiei informale, care constituie în prezent circa 54 la sută sau echivalentul a circa 15 mild. de lei, în condiţiile în care acţiunile întreprinse în acest scop nu sunt eficiente.
Da cum puteau ei chiar asa sa majoreze asigurarea medicala fara acordul partenerilor sociali? Nu-i destul cat se maresc preturile la medicamente, da inca si din salariu sa platim mai mult?