Reprezentanţii sindicatelor au primit, miercuri, asigurări de la premierul Chiril Gaburici că dialogul social tripartit va fi reluat în această lună și au decis să renunţe la intenţia de a picheta, joi, Parlamentul. Asta, inclusiv după ce în discuţiile purtate cu diferiţi oficiali, au fost informați că Executivul îşi va asuma răspunderea pentru adoptarea proiectelor de lege privind bugetul de stat, asigurările sociale, precum şi cele medicale.
În aceste condiţii, Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că, după ce nu au fost discutate cu sindicatele şi patronatele, cele trei documente nu vor fi dezbătute nici în comisiile parlamentare. Acestea au fost remise Legislativului pentru a fi examinate într-o ședință în plen.
„Dacă în Parlament sunt discutate alte chestiuni decât cele care ne interesează, nu are rost să scoatem oamenii în stradă şi să pichetăm”, a remarcat preşedintele CNSM.
Oleg Budza a constatat că, în prezent, conform sondajelor, 70 la sută dintre moldoveni sunt deranjaţi de creşterea preţurilor şi a tarifelor pentru un şir de bunuri şi servicii. Sindicatele nu se pot implica direct în stabilirea tarifelor, dar au misiunea de a reprezenta interesele salariaţilor şi, în contextul actual, trebuie să obţină o majorare a salariilor care să le permită oamenilor să-şi acopere cheltuielile. Preşedintele CNSM a precizat că reprezentanţii angajaţilor cer ca Guvernul să urgenteze procedurile de stabilire a unui nou salariu minim pe ţară, care să nu mai fie raportat la minimul de existenţă şi să crească până la nivelul de 60 la sută din leafa medie pe economie, așa cum prevăd normele europene.
Nu putem stopa creşterea preţurilor, de aceea, soluţia principală rămâne a fi ajustarea adecvată a salariilor |
Un proiect de lege elaborat recent de autorităţile statului prevede, însă, majorarea salariului minim până la 1850 de lei, în timp ce reprezentanţii sindicatelor susţin că acesta ar trebui să fie de cel puțin 1940 de lei.
Oleg Budza a mai specificat că, la discuţiile purtate miercuri cu premierul Gaburici, sindicaliştii au pus accentul pe obiecţiile înaintate de aceştia faţă de prevederile proiectelor de lege privind bugetul de stat, asigurările sociale de stat, precum şi cele medicale.
Reprezentanţii salariaţilor s-au arătat nemulţumiţi, între altele, de intenţia Guvernului de a majora, cu câte 0,5% pentru lucrători și angajatori, contribuția de asigurare medicală. Vorba e că Executivul şi-a asumat anterior angajamentul ca, până în 2017, aceste impozite să nu mai crească.
O altă preocupare constantă, din ultimii cinci ani, a sindicatelor este implementarea unor instrumente de susţinere a serviciilor medicale prin interesarea beneficiarilor. Astfel, se propune stabilirea unei cote minime de asigurare pentru fiecare persoană, care, în caz că nu este valorificată, să poată fi utilizată în scopul procurării unui bilet de tratament, al solicitării diferitor consultaţii medicale, servicii stomatologice etc.
Conducerea CNSM susţine şi ideea lansată de unii reprezentanţi ai mediului academic privind încheierea între medicul de familie şi persoanele asigurate a unor contracte, care ar specifica responsabilităţile părţilor şi modalităţile de monitorizare a pacienţilor. Acest lucru ar scoate la iveală cazurile în care unele persoane nu merg cu anii la medic şi, respectiv, nu sunt suportate cheltuieli. În acest mod, ar putea fi micşorate şi alocaţiile din bugetul asigurărilor sociale pentru incapacitate temporară de muncă.
Veniturile nedeclarate
Pe de altă parte, sindicatele insistă ca veniturile necesare în aceste scopuri să fie majorate pe seama combaterii economiei informale.
Preşedintele CNSM a menţionat că discuţiile avute cu premierul au scos la lumină unele elemente pozitive ce se referă la preluarea practicilor europene privind sancţionarea mai dură, inclusiv penală, a angajatorilor pentru munca nedeclarată. Datele cu care operează sindicatele, dar şi experţii străini şi cei autohtoni, arată că, în ţara noastră, economia informală atinge o cotă de 45-50 la sută şi este estimată la 15 mlrd. de lei anual.
În timp ce multe ţări europene aplică un salariu obligatoriu pentru toţi angajatorii, în ţara noastră, la majoritatea întreprinderilor din sectorul privat, angajaţii ridică oficial doar 1650 de lei lunar. Sindicaliştii pun la îndoială faptul că specialiştii calificaţi ar accepta o asemenea remunerare şi afirmă că alte aproximativ 5000 de lei sunt achitate suplimentar, fără a fi contabilizate şi impozitate.
În consecinţă, reprezentanţii CNSM intenţionează să solicite preşedintelui ţării ca problema în cauză să fie examinată în cadrul unei şedinţe speciale a Consiliului Suprem de Securitate.
Propuneri legislative
Cu referire la intenţia Guvernului de a elabora un nou Cod al muncii, Oleg Budza a remarcat că, în corespundere cu datele Organizaţiei Internaţionale a Muncii, în lista de impedimente pentru afaceri, identificate de patronii autohtoni şi străini, cea legată de acest document se află pe poziţia a zecea. În schimb, pe primele locuri se situează impozitele, creditele bancare, controalele fiscale, litigiile în instanţele de judecată etc.
Pe de altă parte, Comisia tripartită a lucrat în ultima jumătate de an la conținutul unei liste din aproximativ 30 de propuneri pentru modificarea Codului muncii. Astfel, sindicatele insistă asupra promovării amendamentelor în cauză şi a iniţierii unor negocieri pe marginea posibilităţilor de ajustare a documentului la standardele europene.
Asta în condiţiile în care experţii din mai multe ţări, care au elaborat şi implementat documente noi de acest fel, discută acum în contradictoriu despre impactul acestora.
Oleg Budza s-a referit şi la chestiunea ce ţine de tărăgănarea de către autorităţi a implementării în ţara noastră a medicinei ocupaţionale, ceea ce generează un şir de alte probleme, cum sunt bolile profesionale, incapacitatea temporară de muncă, eschivarea de la atestarea locurilor de muncă etc. În acest scop, sunt înaintate propuneri privind ratificarea Convenţiei 161 a OIM şi adoptarea unui set de legi elaborate de Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, CNSM promovează ideea creării în ţara noastră a unor instanţe specializate de genul tribunalelor muncii, care, pe lângă avantajul specializării magistraţilor, nu pot fi birocratizate sau corupte şi examinează operativ litigiile de muncă. Un grup de experţi lucrează în prezent la un proiect de lege în acest sens, care ar putea fi propus pentru dezbateri până în iunie anul curent.
Noi cerem ca veniturile să fie majorate pe seama combaterii economiei informale |
Cu referire la discuţiile despre majorarea vârstei de pensionare pentru bărbaţi şi femei, Oleg Budza a remarcat că sindicatele nu susţin această iniţiativă. Drept motiv serveşte faptul că, în ţara noastră, speranţa de viaţă constituie 64 de ani pentru bărbaţi şi 72 – pentru femei, ceea ce ar însemna că mulţi oameni vor deceda înainte de a atinge vârsta de pensionare pe criterii de vârstă.
Preşedintele CNSM a supus criticii şi propunerea Guvernului privind impozitarea după o grilă unică a veniturilor obţinute de persoanele fizice, pe motiv că va fi o sursă de inechitate socială.
Nu se bucură de susţinere din partea sindicatelor nici iniţiativele oficialilor privind impozitarea indemnizaţiei alocate persoanelor în caz de concediere, precum şi a remitenţelor, care ar fi sortite eşecului.
În contextul în care, zilele trecute, în România a fost anunţată reducerea, de la 1 iunie, până la cinci la sută a taxei pe valoare adăugată la un şir de produse alimentare de primă necesitate, acelaşi lucru este solicitat şi de sindicaliştii din Republica Moldova. Conform estimărilor acestora, moldovenii cheltuiesc în acest scop 47 la sută din bugetul de consum al familiei. Astfel, cota respectivă a TVA ar urma să vizeze pâinea, laptele, făina etc.