Sindicatele sunt perfect conștiente că problemele acumulate în societate de ani de zile nu pot fi soluționate într-o zi, dar nu ne putem preface că ele nu există și să nu încercăm să le rezolvăm – lucrul acesta l-au înțeles și cei de la guvernare. Aceste idei au trecut ca un fir roșu în conferința de presă susținută miercurea trecută de liderii Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.
Chiar în debutul evenimentului, președintele CNSM, Oleg Budza, a remarcat că FMI a recunoscut, recent, indirect, că sindicatele din Moldova au avut dreptate când se opuneau măsurilor de austeritate, în urma cărora cei bogați devin și mai bogați, iar cei săraci – tot mai pauperi. În context, el a afirmat că în timpul întâlnirilor cu reprezentanții FMI a pledat pentru împărțirea echitabilă a poverii fiscale, aceasta nu trebuie să rămână pe umerii celor mulți și săraci. De aceea, CNSM s-a opus și se va opune instituirii impozitului unic pe venit (care nu a adus nimic bun în țările vecine), deoarece prin aceasta se va face lobby celor bogați și se vor încerca evaziuni fiscale de proporții. Domnia sa chiar l-a citat în sprijinul poziției CNSM pe președintele SUA. Fiind întrebat de ce nu susține impozitul unic, Obama ar fi răspuns: „Fiindcă eu sunt sănătos la cap!”.
Referindu-se la întâlnirea pe care au avut-o marți liderii CNSM cu premierul Iurie Leancă, în care au discutat despre revendicările de a majora salariile cadrelor didactice, Oleg Budza a afirmat că șeful Cabinetului de Miniștri a spus că această problemă trebuie discutată cu coaliția parlamentară și cu FMI. „Este îmbucurător faptul că Guvernul a luat în considerare majorarea pentru întregul personal din școli, inclusiv cel auxiliar și medical”, a precizat președintele CNSM. El a dezvăluit, în context, că Executivul este dispus să majoreze cu 20-30 la sută salariile pedagogilor. CNSM a insistat ca aceste majorări să se facă de la 1 mai, nu din septembrie, cum propunea Guvernul. Oricum, sindicatele nu renunță la acțiunile de protest, fiindcă majoritatea pedagogilor sunt nemulțumiți și s-a umplut paharul răbdării.
„Le-am explicat celor de la putere că dacă nu se va încerca rezolvarea problemei acum, situația se va agrava și mai mult. Vor fi proteste în masă, pichetarea Guvernului, a Ministerului Finanțelor. Guvernul are posibilitatea să ia măsuri, ca să nu se ajungă la greva generală – aceasta ar fi o catastrofă, mai ales într-un an electoral”, a conchis Oleg Budza.