Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) se pronunță împotriva privatizării în masă a întreprinderilor mari în care statul deţine acţiuni. În lista de privatizare sunt incluse 190 de societăţi pe acţiuni cu capital majoritar de stat.
Oleg Budza, președintele CNSM, declară că sindicatele au încercat să excludă unele obiecte incluse în lista de privatizare, cum ar fi Fabrica de Sticlă din Chișinău, Sanatoriul Preventoriu de Bază ”Constructorul”, Sanatoriul ”Moldova” din Truskaveț, Ukraina.
”În aceste întreprinderi au fost investite atât resurse financiare, cât și umane. Am insistat și am vorbit despre aceasta cu ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, însă Guvernul a decis privatizarea acestor obiecte, astfel purtând toată responsabilitatea pentru această decizie”, a menționat Oleg Budza.
În Comisia de privatizare trebuie să fie incluși liderii CNSM |
Președintele CNSM afirmă că argumentele principale ale Executivului sunt că aceste întreprinderi provoacă pierderi și nu au profit mare.
”Desigur la unele întreprinderi nu au rezultatele financiare pozitive. În pofida acestui fapt, acolo activează oameni, au un loc de muncă și un salariu garantat, iar privatizarea le-ar pune în pericol această siguranță. După privatizare, noii proprietari vor în primul rând să-și ramburseze banii investiți și încep să reducă cheltuielile, salariile și angajații”, a precizat liderul sindical.
Oleg Budza afirmă că va insista ca în Comisia de privatizare să fie incluși liderii CNSM și președinții sindicatelor de ramură, pentru a participa la negocieri cu partenerii. Reprezentanții CNSM vor să monitorizeze respectarea garanțiilor sociale.
Centrul Informațional al Sindicatelor