22 iulie 2024
Chisinau
Social

Sindicatele se pregătesc pentru a face față unui nou val de refugiați

Loading
Social Sindicatele se pregătesc pentru a face față unui nou val de refugiați
Sindicatele se pregătesc pentru a face față unui nou val de refugiați
Vocea poporului

Republica Moldova se pregătește de un nou val de refugiați. Declara-ția îi aparține șefei statului, Maia Sandu, și a fost făcută la briefingul de luni, 26 septembrie, în cadrul că­ruia a anunțat deciziile Consiliului Suprem de Securitate care s-a convo­cat la finele săptămânii trecute.

Maia Sandu a menționat că au fost dis­cutate schimbările care pot surveni în re­giune și, în special, în Republica Moldova, în contextul unei posibile escaladări a răz­boiului din Ucraina, referendumurile sece­sioniste din regiunile ucrainene aflate sub controlul armatei ruse și eventuala utilizare a armelor neconvenționale.

 

Sindicaliștii au fost printre primii care le-au sărit în ajutor celor care au fugit din calea războiului din Ucraina

 

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a fost alături de refugiații ucraineni și le-a oferit spațiu de caza­re și hrană chiar de la începutul invaziei. Pe 25 februarie, Comitetul Confederal al CNSM a decis să deschidă ușile pentru refugiați în sanatoriile „Nufărul Alb” din Cahul, „Bucuria-Sind” din Vadul lui Vodă, „Codru” din satul Hârjauca, raionul Călărași, și ale hotelului din cadrul Institutului Muncii din Chișinău.

Refugiații au beneficiat aici de toată în­grijirea necesară. De condițiile de cazare se interesau organismele internaționale și toate delegațiile care au avut întrevederi cu conducerea CNSM. Acestea mergeau, neapărat, să verifice cum sunt întreținuți refugiații.

„În cadrul sanatoriilor sindicatelor, refugiații ucraineni erau întreținuți în cele mai bune condiții, cu mese de trei ori pe zi, activități pentru copii și adulți”, a menționat Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM.

Sindicatele nu numai că au pus la dispoziție refugiaților spații de cazare, dar au căutat susținere și din partea colegilor

din Europa, oameni cu inimă mare. De exemplu, Internaționala Educației a reacționat pozitiv la solicitarea Federației Sin­dicale a Educației și Științei de ajutor pen­tru refugiații din Ucraina, plasați în centre provizorii de la instituțiile educaționale din Republica Moldova. Astfel, au fost procu­rate 67 de frigidere pentru camere din cele patru centre de plasament amenajate în căminele studențești ale Universității Teh­nice a Moldovei. Iar partenerii sociali din ramura construcțiilor de la noi au găsit înțelegere în acest sens la prietenii lor din Organizația internațională BUILD EUROPE, care au făcut o donație financiară de 200 de mii de lei. Exemple în acest sens sunt mai multe.

 

„Bucuria-Sind” tinde să obțină statut de Centru de plasament

Analizând situația creată și declarațiile președintei Republicii Moldova, membrii Comitetului Confederal al CNSM au decis, în cadrul ședinței din 28 septembrie curent, să acorde și în continuare, la necesitate, spațiu de cazare refugiaților ucraineni în cadrul Sanatoriului „Bucuria-Sind” SRL din  Vadul lui Vodă.

Sergiu Costin, medic-șef la „Bucuria-Sind”, va trebui să facă demersurile necesare către Agenția Națională Asistență Socială pentru dobândirea statutului de Centru de plasa­ment temporar pentru persoane refugiate din Ucraina, ca să obțină ulterior finanțare pentru plasarea temporară a refugiaților din Ucraina. Aici trebuie de menționat că, până în prezent, toate cheltuielile pentru întreținerea refugiaților în instituțiile sindi­catelor, au fost suportate de CNSM.

Prin instituțiile balneosanatoriale ale sindicatelor au trecut în aceste luni mii de cetățeni ai Ucrainei, care au fugit din calea războiului și au găsit un refugiu în Repu­blica Moldova sau care au fost în trecere, pentru a se deplasa ulterior spre alte state europene. Sanatoriile au oferit 22503 de zile/pat pentru refugiați, inclusiv „Nufărul Alb” – 6211, „Codru” – 777, „Bucuria-Sind” – 15515, unii refugiați fiind cazați pen­tru 1-5 zile, iar alții s-au reținut și pentru 3-4 luni.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, teritoriul Republicii Moldova a fost tranzi­tat de peste jumătate de milion de refugiați din statul vecin. Astăzi, în țară se mai află peste 89 de mii de refugiați din Ucraina. Și dacă, în perioada lunilor aprilie-mai, numărul refugiaților a scăzut de la 95 de mii la 75 de mii, pe parcursul lunilor iunie-august, cifra a început din nou să crească.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand