3 iulie 2024
Chisinau
Economie

Sindicatele propun reducerea cotei TVA până la 5% la produse alimentare

Loading
Economie Sindicatele propun reducerea cotei TVA până la 5% la produse alimentare
Sindicatele propun reducerea cotei TVA până la 5% la produse alimentare

 

 

tva

Foto: lisalarter.com

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) propune conducerii țării reducerea cotei TVA până la 5% la produse alimentare, urmând experienţa pozitivă a ţărilor din Uniunea Europeană.

 

Conducerea CNSM susține că această reducere va constitui nu doar un factor de susţinere a pătu­rilor defavorizate, dar, totodată, va fi un stimulent activ de reducere a evaziunii fiscale. De asemenea, va duce la dezvoltarea sectorului agroalimentar şi crearea de locuri de muncă prin stimularea procu­rării unor produse sănătoase şi creşterea consumu­lui datorat reducerii preţurilor şi implicit majora­rea încasărilor din TVA la buget.

În prezent, potrivit art. 96 din Codul fiscal, pro­duselor alimentare li se aplică cota standard TVA de 20%, cu excepţia pâinii şi produselor de panifi­caţie, laptelui şi produselor lactate, producţiei din fitotehnie şi horticultură în formă naturală şi pro­ducţia din zootehnie în formă naturală, masă vie şi sacrificată, produsă, importată şi/sau livrată pe te­ritoriul Republicii Moldova şi zahărul din sfeclă de zahăr pentru care se aplică TVA în mărime de 8%. Astfel, Republica Moldova rămâne în topul statelor europene cu una din cele mai mari cote TVA la ali­mente. De exemplu, majoritatea țărilor europene practică impozite pentru mărfurile alimentare mai scăzute faţă de cota standard: Olanda aplică 6% TVA, Austria – 10%, Finlanda – 13%, Cehia – 10%.

În schimb, în unele state, taxarea variază în funcţie de bunurile alimentare. Astfel, Spania prac­tică TVA redus la hrană de 4 şi 8%, Franţa taxea­ză alimentele cu 5,5% si 19,6%, iar italienii plătesc pentru produsele alimentare 4 și 10%. Alte state practică 3 sau chiar 4 cote de TVA pentru alimente, cea mai ridicată fiind cota standard. Astfel, Polonia aplică TVA de 5%, 8% si 23%, iar Portugalia de 6%, 13% și 23%.

Sunt şi state care nu impozitează deloc alimen­tele, cum ar fi Marea Britanie, Irlanda şi Malta, TVA-ul la alimente este zero. De altfel, practica in­ternaţională demonstrează că o cotă mare a TVA nu constituie întotdeauna venituri mari pentru bu­get. Ba dimpotrivă, cote majorate conduc la acţiuni masive de evaziune fiscală.

Este de menţionat că veniturile Republicii Mol­dova din TVA constituie circa 47% din total veni­turi fiscale conform Legii bugetului de stat pentru anul 2014. Principala cauză a acestui indicator re­dus ar fi evaziunea fiscală anume pentru produsele suprataxate.

 

Departamentul Informațional al CNSM

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand