Consider că declanşarea de către Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova a acţiunii de protest în masă – pichetarea Guvernului în perioada 8-10 aprilie 2014 – nu este oportună în pragul semnării de către Preşedintele Parlamentului European şi cel al Consiliului Uniunii Europene a deciziei de eliminare a vizelor de călătorie pentru spaţiul Schengen, care va permite familiilor de moldoveni să se reunească mult mai des, iar cetăţenilor – posibilitatea să călătorească în UE fără probleme.
În pofida constatărilor oarecum negative cu privire la stabilitatea politică, ţara a făcut progrese în ultimii ani. În anul 2013, Moldova este apreciată de către Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene ca cel mai bun exemplu de transformare de succes din cadrul Parteneriatului Estic al UE.
UE şi-a demonstrat angajamentul faţă de dezvoltarea politică şi economică a Republicii Moldova prin investiţii semnificative, promovând legăturile culturale, educaţionale, de mediu, tehnice şi ştiinţifice, precum şi o reducere continuă a barierelor din calea comerţului.
Da, noi conştientizăm că în afara problemelor pe care le-a abordat Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei mai există şi altele care împiedică creşterea economică în Republica Moldova. O piedică majoră în calea dezvoltării economice a Moldovei este relaţia dintre corupţie şi economia informală, creşterea prăpastiei dintre săraci şi bogaţi, deoarece corupţia nu face decât să sporească inechitatea socială şi exploatarea celor mai vulnerabile grupuri sociale.
În pofida existenţei acestor probleme negative, astăzi se pune accentul pe crearea condiţiilor atractive de activităţi economice. Totuşi eforturile depuse de Guvern în vederea eliminării constrângerilor existente sunt insuficiente, deşi Republica Moldova dispune de un potenţial larg de dezvoltare, care însă în prezent nu este exploatat la maxim.
În contextul declanşării unei asemenea acţiuni de protest care ar ştirbi imaginea ţării şi pentru a nu deturna Moldova de pe drumul european, consider că prin dialogul social este posibil să fie rezolvate eficient problemele abordate de către Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, deoarece sindicatele întotdeauna au pledat pentru soluţionarea problemelor prin dialog de bun simţ, ca organizaţie a societăţii civile ataşată principiilor democratice.
Am luat legătura în ultimele zile cu reprezentanți ai diasporei din Italia, Grecia, Portugalia. Fiind întrebați ce părere au despre protestele organizate la Chișinău, aceștia au spus că sunt dezamăgiți de acțiunile declanșate de sindicate, fiindcă așteaptă data de 28 aprilie pentru a circula liber ei și apropiații lor. Se tem ca nu cumva aceste manifestații să influențeze decizia de ridicare a vizelor pentru moldoveni. Al doilea moment: să nu îi dezamăgim pe cei care au ieșit la mitingul din Piața Marii Adunări Naționale în sprijinul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Sunt convins că astăzi nu avem nevoie de scânteia din care ar putea izbucni flacăra…
Boris BABICI,
preşedintele Sindicatului Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile şi Maşini Agricole din Moldova
Boris, ti ne prav !!!!