4 December 2024
Chisinau
Social

Sindicatele își exprimă dezacordul cu poziția Guvernului privind creșterea salarială

Loading
Social Sindicatele își exprimă dezacordul cu poziția Guvernului privind creșterea salarială
Sindicatele își exprimă dezacordul cu poziția Guvernului privind creșterea salarială
Vocea poporului

La scurt timp după ședința Co­misiei naționale pentru con­sultări și negocieri colective, în care reprezentanții Guvernului au insistat pe ideea că salariul minim nu poate fi mai mare de patru mii de lei de la 1 ianuarie 2023, propunere care nu a fost susținută de sindicate, condu­cerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova a expe­diat premierului Natalia Gavrilița o scrisoare oficială, semnată de Igor Zubcu, președintele CNSM.

„Prin prezenta, CNSM, acționând în numele salariaților-membri de sindicat din toate ramurile econo­miei, își exprimă dezacordul față de abordarea problemei stabilirii sa­lariului minim pe țară. La etapa ac­tuală, populația țării se află în fața unei provocări majore în legătură cu evoluția social-economică din țară, urmare a crizei energetice și a impactului acesteia asupra puterii de cumpărare”, se arată în scrisoare.

Sindicatele salută angajamen­tul autorităților de a contribui la compensarea parțială a facturilor la resurse energetice pentru con­sumatorii casnici, însă, fără asigu­rarea creșterii salariale, îndeosebi pentru angajații care beneficiază de salarii la nivelul salariului minim pe țară, persoanele în cauză nu vor fi în stare să-și dobândească strictul necesar, nemaivorbind de faptul că ar putea ajunge chiar la incapacita­tea de a-și achita facturile pentru serviciile comunale. În acest caz, eforturile Guvernului de a susține populația pe perioada rece a anului prin acordarea compensațiilor vor deveni zădarnice, se menționează în document.

„Totodată, dorim să remarcăm faptul că majorarea tarifelor la gaze naturale și energie electrică are un impact semnificativ asupra formării prețurilor la produsele ali­mentare, mărfuri și servicii. BNS a estimat în septembrie a. c. o inflație de 33,97%. Astfel, majorarea tarife­lor la gaze naturale cu 395,47% și 59,80% la energia electrică a con­dus la creșterea prețurilor medii la produse alimentare cu 37,12% și cu 22,42% la mărfuri nealimentare”, opinează conducerea CNSM.

„În acest context, suntem pro­fund nedumeriți de abordarea ne­constructivă a majorării salariului minim pe țară, făcută publică de Ministerul Finanțelor, în ședința Co­misiei naționale pentru consultări și negocieri colective din 7 noiembrie curent, care a venit cu propunerea de a stabili salariul minim pe țară în mărime de 4000 de lei, deși me­diul de afaceri a susținut propu­nerea sindicatelor. Considerăm că cuantumul propus de 4000 de lei nu va acoperi nici rata inflației din anul curent, deși prevederile alin. (1) al art. 12 din Legea salarizării nr. 847/2002 statuează expres că sala­riul minim se stabilește și se reexa­minează de Guvern în modul prevă­zut de legislație, după consultarea partenerilor sociali, în funcție de rata medie anuală a inflației și rata de creștere a productivității muncii la nivel național”, se subliniază în scrisoare.

Totodată, este de menționat faptul că, pentru a asigura o pensie pentru limită de vârstă cel puțin în mărimea pensiei minime, persoana asigurată trebuie să realizeze un venit mediu lunar asigurat de cel puțin 4965 de lei, în caz contrar, bu­getul de stat va avea obligația de a compensa diferența până la pensia minimă, fapt ce implică cheltuieli enorme suportate din bugetul de stat pentru compensarea diferenței. Stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 5000 de lei va conduce la majorarea veniturilor bugetului public național (bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală) și ar per­mite acoperirea majorării salariale aferente implementării salariului minim pe țară de 5000 de lei pentru sectorul bugetar, susțin sin­dicatele.

„În context, insistăm asupra exa­minării suplimentare a propunerii de stabilire, începând cu 1 ianua­rie 2023, a salariului minim pe țară în mărime de 5000 de lei, măsură mult așteptată de salariați, care prin muncă și plata impozitelor contri­buie la dezvoltarea economiei și la crearea bugetului public național”, conchide conducerea CNSM în scrisoarea adresată premierului Natalia Gavrilița.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand