Consiliul General al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei a adoptat, marţi, în cadrul unei şedinţe lărgite, un apel către Guvern, Parlament şi Ministerul Educaţiei, prin care cere majorarea cu 50 la sută a salariilor pentru pedagogi. Şedinţa a fost organizată cu prilejul Zilei Profesionale a Lucrătorilor din Învăţământ, sărbătorită anual la 5 octombrie. Evenimentul a reunit lideri sindicali de nivelul doi din ţară.
Cadrele didactice sunt gata să iasă la proteste
Dumitru Ivanov, preşedintele Federaţiei Sindicale a Educației și Științei, a menţionat că finanţarea insuficientă a instituţiilor educaţionale de toate nivelurile, optimizările infinite, salarizarea cadrelor didactice şi nondidactice sub orice nivel, toate acestea creează o atmosferă insuportabilă în colectivele de muncă, diminuează tot mai mult atractivitatea profesiei de pedagog şi a ramurii în ansamblu. Mai mult de 40 la sută dintre cadrele didactice primesc un salariu de 900-1000 lei, în timp ce în România salariul minim din învăţământ este echivalentul a patru mii de lei moldovenești.
„În învăţământul preuniversitar din Republica Moldova, circa 40 la sută dintre angajaţi sunt pensionari, iar numărul lor ar putea creşte şi mai mult, dacă nu se vor lua măsuri urgente. Anual pregătim trei mii de pedagogi în universităţile de stat şi particulare, însă doar 350-400 dintre cei repartizaţi rămân să activeze în instituţiile de învăţământ. Cerem urgent instituirea unui salariu minim unic pe ţară, pentru prima perioadă, egal cu cuantumul celui din sectorul real. Totodată, solicităm majorarea urgentă a salariului pentru categoria I de salarizare a Reţelei tarifare unice cu cel puţin 20 la sută, începând cu 1 octombrie 2016, şi elaborarea cât mai urgentă a unei noi legi de salarizare pe principiul de performanţe. Mai cerem reformarea fundamentală a sistemului de pensionare prin egalarea pentru toate categoriile a cotei iniţiale de calcul. În cazul nesoluţionării acestor revendicări, organele sindicale îşi asumă dreptul la proteste epistolare şi la cele cu părăsirea locurilor de muncă”, a subliniat Dumitru Ivanov.
Margareta Iepure, preşedintă a Consiliului raional Donduşeni al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, profesoară de limba şi literatura română, a spus că activează în învăţământ de 48 de ani, dintre care ultimii 13 ani – după pensionare. „Îmi vine foarte greu să mă descurc cu o pensie de aproximativ 1980 de lei, care nu-mi acoperă cheltuielile, de aceea sunt nevoită să activez şi astăzi ca să mă descurc. Mulţi dintre colegii mei sunt foarte bolnavi şi obosiţi de viaţă. Pe lângă activitatea de pedagog, ei sunt nevoiţi să muncească în câmp, pentru a putea supravieţui. Raionul Donduşeni duce lipsă de 20 de profesori, tinerii nu prea vor să muncească în învăţământ, din cauza salariilor mici. În ultimul an, numai un tânăr pedagog a venit să lucreze la Colegiul Agricol din satul Ţaul”.
Prezent la şedinţă, Anatol Moraru, preşedintele comitetului sindical de la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, profesor de literatura română şi universală, a propus ca
plăţile pentru asigurarea medicală obligatorie să fie personalizate. „De exemplu, dacă eu nu folosesc aceşti bani, să mi se permită să-i ofer unei rude sau unui coleg, care are nevoie de tratament costisitor. Sau banii să fie viraţi într-un cont, astfel ca să îi pot folosi ulterior pentru o intervenţie chirurgicală”.
O muncă grea, dar nobilă
Oleg Budza, preşedintele CNSM, i-a felicitat pe pedagogi cu ocazia zilei profesionale şi le-a urat multă sănătate şi perseverenţă. Petru Chiriac, vicepreşedinte al CNSM, a spus că „munca de pedagog este una foarte grea, dar nobilă. Profesorii nu au nici zi, nici noapte, mulţi dintre ei sunt lideri sindicali dedați cu trup şi suflet muncii, sprijinirii angajaţilor din învăţământ. Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei a fost întotdeauna drept model, pentru că are un număr mare de membri de sindicat care sunt profesionişti”.
Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al CNSM, a accentuat că salariaţii din învăţământ au responsabilităţi enorme faţă de sistem şi faţă de tânăra generaţie. „Dacă nu făceaţi greve, nu obţineaţi rezultate. Dacă nu vom obţine o creştere a lefurilor, un nou sistem de salarizare, vor trece anii şi în instituţiile de învăţământ nu vor mai fi profesori”. Sergiu Sainciuc a prezentat mai multe acţiuni ale CNSM în ceea ce priveşte promovarea drepturilor social-economice ale membrilor de sindicat.
În cadrul şedinţei, Ion Bulat, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, a vorbit despre problemele abordate la conferinţele pedagogilor, care au avut loc în august anul curent. Nadejda Lavric, vicepreşedintă a federaţiei, a relevat care vor fi activităţile sindicale din domeniu până la sfârşitul anului curent. Anatol Gremalschi, ex-ministru al Educaţiei şi director de programe la Institutul de Politici Publice, a vorbit despre rolul sindicatelor în promovarea eticii şi a integrităţii academice.
În cadrul şedinţei, mai mulţi pedagogi au primit diplome şi premii băneşti din partea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, precum şi din partea Ministerului Educaţiei. În după-amiaza zilei de marţi, sute de profesori au participat la o solemnitate la Palatul Naţional, dedicată Zilei Profesionale a Lucrătorilor din Învăţământ.