Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) a desfășurat, recent, ședința ordinară a Consiliului Republican al FSLC, în cadrul căreia au fost examinate câteva chestiuni.
Președintele Federației, Nicolae Garaz, a abordat activitatea comitetului sindical unit al OSP din cadrul Direcției cultură din mun. Chișinău, a consiliilor ramurale Anenii Noi și Cantemir ale FSLC pentru coordonarea activității organizațiilor sindicale primare din subordinea acestora.
Deși activează pe baze obștești, liderii centrelor sindicale ramural-teritoriale și ai organizațiilor primare depun eforturi considerabile în activitatea de reprezentare și apărare a drepturilor și intereselor membrilor de sindicat, menținând suflul viu al mișcării sindicale din ramură în teritoriu.
Claudia Stefciuc, președinta Consiliului ramural Anenii Noi al FSLC, a menționat reușitele centrului sindical ramural-teritorial la capitolul activitate sindicală, dar și problemele cu care se confruntă liderii sindicali. Potrivit acesteia, devine tot mai complicat să se mențină contactul cu membrii de sindicat și să fie transmise informațiile importante, pentru că aceștia sunt întruniți în organizații sindicale primare pe principiul de branșă, cum ar fi salariații din sistemul biblioteci sau cei ai caselor de cultură, dat fiind numărul mic al salariaților din cultură în fiecare localitate.
De asemenea, o problemă nesoluționată la nivelul dorit, dar importantă pentru motivarea membrilor de sindicat, este
nivelul și condițiile de salarizare a angajaților din ramura culturii, asupra cărora organele sindicale de toate nivelurile trebuie să-și concentreze forțele și atenția cuvenită.
La aceasta s-a referit Elena Butucel, președinta comitetului sindical unit al OSP din cadrul Direcției cultură din Chișinău, care a menționat că astăzi, de exemplu, un bibliotecar are, în medie, un salariu lunar de 1200-1300 de lei, cu toate sporurile și adaosurile la salariul tarifar de funcție. Însă serviciile pe care le acordă astăzi o bibliotecă pentru comunitate, în special, cele care participă la Programul „Novateca”, sunt diverse. Astfel, bibliotecarii sunt puși în situația de a face față la o încărcătură de muncă ce nu este nici pe departe în concordanță cu salariul stabilit prin legislația muncii. De aceea, este necesar de obținut modificarea legislației cu privire la salarizarea angajaților din sectorul bugetar și mărirea gradului de salarizare pentru toți lucrătorii din cultură, altfel am putea pierde specialiștii din ramură, respectiv, membrii de sindicat.
Aurelia Nechit, președintele CR Cantemir al FSLC, de asemenea, a menționat activitatea Centrului sindical în vederea coordonării activității organizațiilor sindicale primare. În special, a fost subliniat rezultatul obținut în urma negocierii și încheierii Contractului colectiv de muncă pentru anii 2014-2016, între CR Cantemir al SLC și Serviciul cultură și turism Cantemir.
Alți vorbitori au menționat, în special, coordonarea respectării prevederilor Convenției colective (nivel de ramură) pe anii 2014-2016 cu administrația publică locală, conform căreia salariații membrii de sindicat beneficiază de concedii de odihnă suplimentare plătite pentru munca ce implică eforturi psihoemoţionale sporite; sporuri de compensare pentru munca prestată în condiții de muncă nefavorabile etc.
Ei s-au referit și la problemele cu care se confruntă în conlucrarea cu administrația publică locală în ceea ce privește respectarea întocmai a prevederilor Convenției colective la nivel de ramură, acordarea de facilități membrilor de sindicat. De asemenea, în unele cazuri, administrația publică locală acumulează datorii la decontarea cotizațiilor de membru de sindicat în conturile organelor sindicale, nerespectîndu-se prevederile Convenției colective (art. II, pct. 17) și ale legislației în vigoare la acest capitol.
Membrii Consiliului Republican al FSLC au mai audiat informația cu privire la executarea bugetului sindical al Federației pe anul 2015 și au adoptat hotărârea de rigoare, fiind aprobat un proiect de buget al centrului sindical national-ramural pe anul 2016.
Nadejda ANDRONIC,
șefa Secției organizare, informare și educație sindicală la FSLC