Săptămâna trecută, în orașul de pe Neva a avut loc Conferința Asociației Internaționale a Sindicatelor din Comunicații, din care fac parte entități din țări CSI, precum Azerbaidjan, Belarus, Kîrgîzstan, R. Moldova, Rusia, Turkmenistan, Ucraina. Din partea Chișinăului, a participat la for Ion Pîrgaru, președintele Federației Sindicatelor din Comunicații din Moldova.
Chiar în prima zi a conferinței, delegații au ales președintele Asociației Internaționale a Sindicatelor din Comunicații, în persoana lui Anatoli Nazeikin, liderul Sindicatului din Comunicații din Rusia, care a deținut și anterior această funcție.
Liderii sindicali din comunicații au vorbit despre succesele înregistrate, printre care se numără încheierea convențiilor colective la nivel de ramură. S-a menționat că printre cele mai active în acest sens sunt sindicatele din Moldova, Belarus, Kazahstan, Rusia. Convențiile la nivel de ramură constituie baza contractelor colective de muncă la întreprinderi, care îi obligă pe angajatori să majoreze salariile, să respecte condițiile de securitate și sănătate în muncă, să le ofere salariaților înlesniri și garanții pe potrivă, a relevat Ion Pîrgaru.
În context, la for s-a subliniat că una din principalele sarcini ale sindicatelor e să obțină creșterea salariului. În acest scop, sindicaliștii din comunicații au participat la campania sub egida ITUC, cu genericul „Salariul minim – cel puțin la nivelul coșului minim de consum” și au obținut o ameliorare considerabilă a acestui indicator în țările CSI. Însă obiectivul nu a fost atins deocamdată. Potrivit lui Anatoli Nazeikin, milioane de oameni din CSI ridică un salariu sub minimul de subzistență.
„Din discursurile unor delegați la conferință, rezultă că
în cea mai dificilă situație sunt locuitorii din Kîrgîzstan, unde salariul minim constituie echivalentul a 15 dolari. Bineînțeles, în comparație cu Kîrgîstan, situația din Moldova este destul de bună la acest capitol, dar noi trebuie să ne orientăm după țările europene avansate, fiindcă întotdeauna este loc de mai bine”, a conchis Ion Pîrgaru.
Participanții la for au discutat despre multiple probleme comune cu care se confruntă ramura și despre căile de soluționare a acestora.