Recent redacţia „Vocea poporului” s-a deplasat în municipiul Bălţi pentru a afla cum funcţionează organizaţiile sindicale în teritoriu. Despre problemele şi succesele ce ţin de activitatea acestora ne-au relatat reprezentanţii sindicatelor de ramură, dar şi angajaţii mai multor întreprinderi.
Importanţa sindicatului
Ludmila Dănilă este preşedinta Consiliului interramural al sindicatelor din municipiul Bălţi de mai bine de şase ani. Ea ne-a mărturisit că, în tot acest răstimp, Consiliul interramural a activat conform planurilor trasate, care sunt realizate în practică. În perioada de activitate, Consiliul interramural a organizat multiple activităţi tematice: seminare, mese rotunde şi alte manifestări complexe. Aceste acțiuni au fost binevenite şi de un real folos pentru toate sindicatele din Bălţi.
Încălcarea drepturilor constituționale, cu girul Ministerului Finanțelor |
„Totodată, doresc să mă refer la o mare problemă, în opinia mea, cu care se confruntă mai toate organizațiile sindicale teritoriale, nu doar cele din Bălţi. Este vorba despre lipsa de iniţiativă şi de responsabilitate a unor membri ai Consiliului interramural. Uneori rămâi cu impresia că activităţile preconizate sunt necesare doar preşedintelui. Acest fapt ne descurajează şi ne scade mult din elanul de muncă. Membrii Consiliului interramural nu sunt remuneraţi, dar activează ca un organ colegial, care îşi asumă responsabilităţi de a soluţiona multe probleme importante. Cred că este inutil să pierdem forţe pentru a corecta unele caractere deja formate ale unor sindicalişti. Dacă ne dorim să realizăm performanţe în aceste structuri relativ noi, trebuie să ne unim forţele pentru a ne atinge scopurile trasate de sindicate, pentru a promova importanţa mişcării sindicale. Sper să fiu înţeleasă corect şi mizez pe susţinere din partea organelor abilitate şi a colegilor”, a precizat Ludmila Dănilă.
Exemple de colaborare cu patronatele
Angajaţii mai multor întreprinderi înțeleg că nu sunt toate în puterile sindicatelor şi le sunt recunoscători pentru eforturile depuse în relațiile cu patronatele în soluţionarea problemelor.
Lidia Noroc-Pînzaru este preşedinta Consiliului ramural al sindicatelor lucrătorilor din cultură din mun. Bălți de mai bine de 12 ani. „În ultimii ani, datorită Sindicatului Lucrătorilor din Cultură, s-au alocat mijloace financiare pentru condițiile nocive în muncă, au fost încheiate contracte colective de muncă, s-a obținut majorarea salariilor, au fost organizate întruniri unde participanții au studiat legile cu privire la securitatea muncii. De asemenea, sindicatul a contribuit la majorarea concediului pentru profesorii de la şcolile de muzică şi arte plastice din mun. Bălţi”, a relevat Lidia Noroc-Pînzaru.
Aceasta a mai declarat că în ramura culturii se află în evidenţă 401 angajaţi, dintre care 378 sunt membri de sindicat. La capitolul condiţii de muncă, există unele probleme. De pildă, Școala de muzică și cea de arte plastice sunt amplasate în clădiri învechite care au nevoie de reparații, însă bugetul nu le permite să soluţioneze această problemă.
Mariana Mihalevschi activează de opt ani în calitate de muzeograf la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bălţi. „Posibilităţile nu sunt prea mari, însă ne bucurăm de un supliment la salariu de 120 de lei pentru condiţii nocive în muncă, ni se oferă bilete de odihnă pentru copii la tabăra de vară. Salariul unui muzeograf este mic, nu acoperă nici pe aproape coşul minim de consum”, a specificat muzeografa.
Pentru a diminua aceste probleme, sindicatele vin permanent în apărarea drepturilor angajaților din cultură, favorizând un mediu adecvat la locul de muncă.
Risc de disponibilizări în urma reorganizării unei întreprinderi
Precum ne-a relatat Valeriu Grițiuc, președintele comitetului sindical al SA RED-NORD Rețele Electrice de Distribuție din Bălți, întreprinderea are 1240 de anga-jați, dintre care 1190 sunt membri de sindicat. Astăzi, întreprinderea dispune de 10 filiale, inclusiv 9 ale rețelelor electrice (Rezina, Șoldănești, Florești, Sângerei, Râș-cani, Fălești, Glodeni, Ungheni și Bălți) și una de reparație a utilajului electrotehnic. În fiecare filială sunt președinți ai comitetelor sindicale de secție, care vin mereu în sprijinul angajaților. La ora actuală, întreprinderea se menține la un nivel bun, salariul se achită la timp, angajații sunt aprovizionați cu echipament special de protecție și condițiile de muncă sunt satisfăcătoare.
„Mijloacele financiare ale comitetului sindical al SA Rețele Electrice de Distribuție RED-NORD din Bălți sunt utilizate pentru desfășurarea activităților organizatorice, acordarea ajutoarelor materiale la date jubiliare, zile profesionale și naționale, a biletelor de tratament balneosanatorial etc. Pentru noi, problema prioritară și cea mai dureroasă este divizarea întreprinderii în două unități economice: SA Rețele Electrice de Distribuție RED-NORD, SA Re-țele Electrice de Furnizare RED-NORD. În acest context, comitetul sindical al SA Rețele Electrice de Distribuție RED-NORD din Bălți a lansat un apel organelor abilitate ca, în cazul reorganizării întreprinderii, să se ofere garanții că nu vor fi disponibilizați angajații”, a anunțat Valeriu Ghrițiuc.
Ana Slifca este angajată în calitate de operator în cadrul SA Rețele Electrice de Distribuție RED-NORD, deja de 5 ani. „La noi, condițiile de muncă sunt acceptabile. Sindicatul nu uită de noi, el activează la cel mai înalt nivel. De sărbători ne bucurăm de puțină atenție. De Paște am primit ajutor material în valoare de 200 lei, de 8 Martie ne-au oferit 500 de lei. Beneficiem și de cadouri, și de bilete de tratament”, ne-a mărturisit Ana Slifca.
Galina Pascali activează de 38 ani la ÎM Regia Apă–Canal din Bălţi, în calitate de spălătoreasă a utilajelor electrice. Angajații sunt satisfăcuţi de activitatea comitetului sindical din întreprindere. „Salariul meu este de 3000 lei și parcă ar fi devenit o normă cu care trebuie să ne obișnuim – acesta întârzie mereu, dar sperăm mult că organele de resort se vor implica serios în soluţionarea acestei probleme şi vom primi salariul meritat la timp. În ceea ce ţine de condiţiile de muncă, desigur, că mai avem multe de făcut la acest capitol”, ni s-a plâns Galina Pascali.
Zoia Dubovikova, preşedinta comitetului sindical al ÎM Regia Apă–Canal din municipiul Bălţi, ne spune în context că cea mai mare problemă a apărut recent, când Ministerul Finanţelor, în urma unui control financiar, a interzis achitarea salariului dublu pentru lucrul în zilele de sărbătoare oficiale. ”În cadrul acestei inspecţii financiare, noi nu am reuşit să demonstrăm legalitatea acestor acţiuni. În temeiul actului comisiei ministeriale, de la 01.01.2014, a fost sistată plata dublă pentru lucru în zilele de sărbătoare. Comitetul sindical al ÎM „Regia Apă-Canal” din Bălţi a decis să se adreseze în instanţele de judecată pentru a rezolva această problemă. Solicităm pe această cale şi sprijinul CNSM, care ar putea să contribuie substanţial la soluţionarea acestei probleme – sporul salarial pentru munca în zilele de sărbătoare”, a conchis Zoia Dubovikova.
O altă problemă este că, de la începutul anului, salariul angajaţilor este achitat deja cu întârziere de trei luni. Aceasta se întâmplă din cauza datoriilor acumulate de întreprindere, din care motiv conturile bancare sunt blocate. Recent, au fost perfectate toate actele necesare pentru a ne adresa şi cu această problemă în instanţele de judecată şi sperăm că toţi angajaţii noştri vor primi salariile restante în timpul apropiat, a subliniat Dubovikova.
La întreprinderea „Regia Apă-Canal” activează 319 angajaţi, inclusiv 309 membri de sindicat. Condiţiile de muncă lasă de dorit, ar fi o problemă şi uniformele de lucru, care de asemenea lipsesc.