22 iulie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicatele au înaintat propuneri de minimalizare a muncii la negru

Loading
Без рубрики Sindicatele au înaintat propuneri de minimalizare a muncii la negru
Sindicatele au înaintat propuneri de minimalizare a muncii la negru
munca-la-negru

Foto: ziarpiatraneamt.ro

Reprezentanţii sindicatelor şi-au făcut publice propu­nerile de eficientizare a Planului de acţiuni pentru minimalizarea practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a „muncii la negru”. Aces­tea au fost elaborate în co­respundere cu înţelegerile în acest sens la care au ajuns partenerii sociali în cadrul Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri co­lective.

 

 

Potrivit vicepreşedintelui Con­federaţiei Naţionale a Sindica­telor din Moldova, Petru Chiri­ac, sindicatele rămân pe poziţia că majorarea salariului minim trebuie să fie efectuată până la mărimea de 50-60 la sută din cuantumul salariului mediu pe economie.

„Trebuie să fie majorat şi pra­gul venitului neimpozabil. Sala­riile din ţara noastră sunt dintre cele mai mici din regiune. Une­ori, acestea nu depăşesc nici mi­nimul de existenţă.

Astfel, este necesar să fie re­vizuit pragul de venit impozabil, iar o soluţie ar fi stabilirea aces­tuia la nivelul minimului de exis­tenţă”, a precizat vicepreşedinte­le CNSM.

O altă propunere este imple­mentarea unui sistem de recu­noaştere a calificărilor dobândite la locul de muncă şi instruirea neformală, ceea ce ar facilita avansarea în poziţii mai înalte, cu o posibilă migrare în sectorul formal de activitate. Este necesar să fie create linii telefonice confi­denţiale pentru a fi anunţate ca­zurile de impunere a plăţii sala­riilor în plic şi a muncii la negru din partea angajatorilor, lucru care ar ajuta lucrătorii să-şi lega­lizeze activitatea.

 

Citește și: Salariul în plic pentru lucrător – beneficii pe termen scurt, pierderi pe termen lung

 

Totodată, se propune aplica­rea unor măsuri de înregistrare obligatorie a contractelor indi­viduale de muncă la Inspectora­tul de Stat al Muncii, precum şi crearea unui consiliu interinsti­tuţional care va monitoriza rea­lizarea planului respectiv. Aces­ta ar urma să ia decizii privind măsurile ce sunt necesare pentru eradicarea muncii nedeclarate şi a plăţii salariilor în plic şi din el vor face parte Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, al Finanţelor, Economiei, Justiţiei, cel al Afacerilor Interne, precum şi patronatele şi sindicatele.

Reprezentanţii sindicatelor mai sunt de părere că felul în care decurge implementarea Planului de acţiuni pentru minimalizarea practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a „muncii la negru” trebuie să fie discutat trimestrial în cadrul şedinţelor Comisiei na­ţionale pentru consultări şi nego­cieri colective.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand