Comitetul Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova a acceptat în cadrul şedinţei de joi, 31 noiembrie, parţial, propunerile reprezentanţilor Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova în grupul de lucru tripartit de modificare şi completare a Codului muncii.
Acestea se referă la obligativitatea acordului preliminar în scris din partea organului sindi-cal pentru disponibilizarea salariatului, reducerea sau excluderea termenului concediului neplătit pentru îngrijirea copilului, precum şi la mărimea indemnizaţiei de eliberare din serviciu.
Astfel, s-a decis ca reprezentanţii sindicatelor în grupul de lucru tripartit să opteze pentru varianta consultării prealabile a reprezentantului sindical, în cazul eliberării salariaţilor pe motiv de absenţă fără motive întemeiate de la locul de lucru pe durata a mai mult de patru ore consecutive în timpul zilei de muncă. Acum legea prevede ca acest lucru să se facă doar cu acordul preliminar în scris al acestuia.
De asemenea, reprezentanţii Comitetului Confederal au propus ca termenul concediului suplimentar neplătiti pentru îngrijirea copilului să fie redus de la şase până la patru ani şi jumătate. În cadrul aceleiaşi şedinţe s-a convenit ca plata, pentru prima lună, a indemnizaţiei de concediere, egală cu mărimea sumată a unui salariu mediu săptămânal pentru fiecare an lucrat la unitatea în cauză, să fie calculată până la atingerea vârstei de pensionare. În acelaşi timp, patronatele propun ca aceasta să constituie un salariu mediu lunar.
CNSM respinge limitarea drepturilor sociale ale salariaţilor, dar adoptă o poziţie realistă în acest sens |
Totodată, membrii Comitetului Confederal al CNSM au susţinut propunerea de a se solidariza cu reprezentantele Organizaţiei de Femei a Federaţiei „Agroindsind” în cazul desfăşurării, după 1 decembrie curent, a unor acţiuni de protest. Manifestaţiile ar putea avea loc, dacă autorităţile statului nu vor iniţia, până atunci, măsuri de soluţionare a problemelor incluse într-un apel care a fost adresat, în această toamnă, Guvernului şi Parlamentului de către femeile din mediul rural.
La şedinţa de ieri a Comitetului Confederal al CNSM au mai fost discutate chestiuni privind rezultatele campaniei de informare desfăşurate cu prilejul Zilei Mondiale pentru Muncă Decentă, desfăşurarea concursului „Cel mai bun reprezentant al sindicatelor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”, proiectele educaţionale pentru 2013-2014 etc.