Probleme de actualitate ale lucrătorilor, cum sunt salarizarea, ocuparea forţei de muncă, reforma sistemului de pensii, politicile bugetar-fiscale sau impozitarea persoanelor fizice, au fost discutate, recent, de reprezentanţii sindicatelor cu factori guvernamentali responsabili de elaborarea politicilor în materie.
Discuţiile au avut loc la un seminar cu genericul „Munca decentă, dialogul social şi protecţia social-economică a salariaţilor”, organizat de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, în cadrul proiectului „Sporirea capacităţilor sindicatelor de a fi eficiente în cadrul parteneriatului social”.
Pentru sindicate este important să fie perfecţionată legislaţia, pentru a se îmbunătăţi situaţia social-economică a salariaţilor şi starea generală a economiei, dar şi să participe nemijlocit la soluţionarea acestor probleme, a menţionat în context Petru Chiriac, vicepreşedinte al CNSM.
„Noi dorim ca partenerii sociali să ia în calcul şi să dea curs propunerilor înaintate de sindicate. În cadrul consultărilor avute asupra cadrului bugetar pe termen mediu 2017-2019, am discutat una, iar în documentul aprobat ulterior de Guvern am constatat alta, deşi s-ar fi părut că propunerile noastre au fost luate în consideraţie”, a remarcat Petru Chiriac.
În consecinţă, sindicatele au invitat reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi ai Ministerului Finanţelor la seminarul în cauză pentru a afla motivele, obiecţiile ce împiedică acceptarea propunerilor înaintate de sindicate. Întrunirile de acest fel, ce implică participarea partenerilor sociali, au un rol aparte în soluţionarea oricărei forme de litigiu sau conflict, susţine Petru Chiriac.
Vorbitorul a concretizat că satisfacerea solicitărilor înaintate de sindicate presupune
costuri bugetare adiţionale, iar ţara noastră se află în prezent într-o situaţie economico-financiară dificilă. Cu toate acestea, partenerii sociali nu se eschivează de la abordarea problemelor ridicate, ci contează pe o redresare cât mai grabnică a actualei situaţii.
Reforma sistemului de pensii
Una dintre măsurile asupra cărora insistă de mai mulţi ani sindicatele şi care este urmărită cu mult interes de întreaga societate, se referă la reforma sistemului de pensii.
„Am înaintat propuneri pentru a fi asigurat un anumit grad de echitate socială pentru toate categoriile de pensionari şi să nu mai fie discrepanţa actuală între cele 12 categorii privilegiate şi restul. Noi considerăm că formula de calculare a pensiei trebuie să fie aceeaşi pentru toţi”, a precizat Petru Chiriac. În prezent, există o diferenţă mare între pensiile demnitarilor de stat, care constituie de la 45 la 75 la sută din venitul asigurat, şi majoritatea populaţiei – de doar 23 la sută.
Sindicatele sunt împotriva acestei discriminări şi speră că autorităţile statului vor lua în consideraţie poziţia lor şi, în timpul apropiat, va exista echitate în ceea ce priveşte sistemul de pensii, a remarcat Petru Chiriac.
Echitate la calcularea pensiilor
Întrebată de ziarişti dacă este real ca reforma sistemului de pensii să fie finalizată până la începutul anului viitor, Raisa Scai, viceministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a răspuns că sarcina experţilor este să facă acest lucru cât mai rapid.
„Scopul acestei reforme este de a crea condiţii decente de trai pentru populaţie şi de a fi acordate pensii de pe principii de echitate tuturor categoriilor de beneficiari ai acestor plăţi. Se depun toate eforturile pentru ca acest concept să fie implementat cât mai curând posibil. Scopul e ca formula de calculare a pensiilor să fie unică pentru toţi”, a menţionat Raisa Scai.
Cu referire la posibilitatea ca noua formulă de calculare a pensiilor ce va fi elaborată în timpul apropiat să fie aplicată şi în raport cu cei la care le-au fost stabilite deja pensiile, Raisa Scai a specificat că acest aspect este discutat în prezent de experţi.
În cadrul seminarului, Ana Gherganov, şefa Direcţiei politici ocupaţionale a aceluiaşi minister, s-a referit la mai multe aspecte legate de Strategia de ocupare a forţei de muncă pentru 2017-2021. Priorităţile principale ale acestui document sunt crearea oportunităţilor de ocupare, dezvoltarea capitalului uman, o mai bună gestionare a pieţei muncii, precum şi a migraţiei forţei de muncă.
În cadrul dezbaterilor, reprezentanţii sindicatelor s-au referit la diverse prevederi legale ce necesită a fi perfecţionate în scopul protecţiei social-economice a salariaţilor şi care urmează a fi abordate prin intermediul negocierilor colective.