Anii de până la proclamarea Independenței au fost cruciali pentru soarta Moldovei. „Vocea poporului” continuă să vă aducă în prim-plan personalităţi notorii, printre acestea fiind și deputaţi în primul Parlament al Republicii Moldova. Recent, Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova i-a comemorat pe deputații-medici din primul Parlament al Republicii Moldova, care sunt plecați în lumea celor drepți. În context, sindicaliștii au donat instituțiilor medicale în care au activat foștii medici-deputați două lucrări (una reprezintă o poză de grup a primului Parlament al țării ales în mod democratic și alta Declarația de Independență a Republicii Moldova cu semnăturile deputaților care au votat-o).
Simion Guranda a contribuit substanțial la îmbunătățirea ramurii ocrotirii Sănătății
Liderii Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova a efectuat, săptămâna trecută, o vizită la Institutul Mamei și Copilului din capitală. Scopul urmărit a fost de a-l comemora pe regretatul Simion Guranda, unul dintre deputații-medici care au votat Declarația de Independență Republicii Moldova.
La eveniment au fost prezenţi Aurel Popovici, preşedintele Federaţiei Sindicale „Sănătatea” din Moldova, Iurie Cărăuş, şef de secţie la Centrul Mamei şi Copilului, Igor Zubcu, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicale „Sănătatea” ș. a.
Este necesar să înveşnicim trecutul pentru a avea un viitor mai bun |
Preşedintele Federaţiei Sindicale „Sănătatea” a subliniat, în discursul său, că, în legătură cu sărbătoarea naţională Ziua Independenţei Republicii Moldova, sindicaliștii și-au manifestat dorinţa de a onora personalităţile care au contribuit substanțial la îmbunătățirea ramurii ocrotirii sănătății. Unul dintre acestea este şi regretatul Simion Guranda, deputat în primul parlament ales în mod democratic. Cu această ocazie, sindicaliștii au venit cu un cadou pentru Institutul Mamei și Copilului – copia Declaraţiei de Independenţă a ţării, semnată şi de Simion Guranda, plecat grăbit în lumea celor drepți. „Acest document foarte important pentru soarta de mai departe a ţărişoarei noastre, credem că va fi afişat în cel mai vizibil loc din instituţia în care a muncit şi regretatul Simion Guranda. Un alt cadou din partea noastră este o fotografie a primului Parlament al Moldovei, care pe atunci avea 380 de deputaţi. Am considerat că este necesar să păstrăm și să promovăm valorile umane din ramura ocrotirii sănătății”, a conchis Aurel Popovici.
Cu sincere mulțumiri la adresa sindicatului de ramură s-a adresat Iurie Cărăuş, şef de secţie la Centrul Mamei şi Copilului. „Susținem și respectăm pe toți lucrătorii din ramura ocrotirii sănătății, iar cea ce au făcut deputaţii primului Parlament ales în mod democratic a fost un act de mare responsabilitate. Ei merită mulţumirile şi tot respectul nostru pentru efortul şi contribuţia la dezvoltarea sistemului de sănătate”, a relevat Iurie Cărăuș.
Vasile Pasaniuc merită tot respectul nostru pentru ceea ce a făcut
O altă ceremonie solemnă care a avut același scop s-a desfășurat la Spitalul raional Orhei. Aici a fost comemorat Vasile Pasaniuc, deputat în primul Parlament din Republica Moldova, fost şef al respectivei instituții medicale.
La eveniment au fost prezenţi vicepreşedintele Federaţiei Sindicale „Sănătatea” din cadrul CNSM, Igor Zubcu, vicepreşedintele raionului Orhei, Roman Boţan, preşedintele comitetului sindical al Spitalului rational Orhei, Sergiu Voicu, şefa Spitalului raional Orhei, Elena Palanciuc ş. a.
Vicepreşedintele Federaţiei Sindicale „Sănătatea”, Igor Zubcu, a menţionat în discursul său: „Susţinem şi respectăm pe toţi membrii noştri de sindicat, dar avem şi un respect deosebit faţă de lucrătorii medicali, care, pe parcursul multor ani, în mod special au depus eforturi colosale și au contribuit la îmbunătăţirea şi prosperarea ramurii Sănătăţii”. El a adăugat că Federaţia Sindicală „Sănătatea”, împreună cu Asociaţia „Parlamentul–90”, a decis să-i comemoreze pe deputaţii din primul Parlament al Republicii Moldova, care au avut o contribuție decisivă la proclamarea Independenţei Republicii Moldova.
„Unul dintre ei este şi regretatul Vasile Pasaniuc. Astfel, am considerat că este necesar să înveşnicim trecutul pentru a avea un viitor, să păstrăm şi să promovăm valorile umane, care au contribuit substanţial la dezvoltarea ramurii sănătăţii, înscriind o pagină de aur în istoria ţării”, a conchis Zubcu.
În semn de susținere, Biroul Executiv al Federaţiei Sindicale „Sănătatea” din cadrul CNSM a venit cu mulţumiri şi a oferit un suport material Dariei Pasaniuc, şefa Secţiei de fizioterapie şi recuperare medicală din cadrul Asociaţiei curativ–sanatoriale şi de recuperare a Cancelariei de Stat din Moldova, soţia regretatului Vasile Pasaniuc.
La rândul său, vicepreşedintele raionului Orhei, Roman Boţan, şi-a exprimat speranţa ca „ţara noastră va evolua pe făgaşul nobil şi benefic pentru întregul popor, iar ceea ce au făcut deputaţii primului Parlament a fost un act de mare responsabilitate. Ei merită plecăciunile, mulţumirile şi tot respectul nostru pentru efortul şi contribuţia la apariţia şi dezvoltarea acestui stat”.
Profund mişcată de atenţia acordată
Cu sincere mulţumiri la adresa Consiliului raional Orhei, a sindicatului de ramură, administraţiei Spitalului raional Orhei, s-a adresat şi Daria Pasaniuc, care a rămas profund mişcată de gestul şi atenţia deosebită acordată memoriei soţului său. În memoria fostului şef al Spitalului raional Orhei, Vasile Pasaniuc, a fost ţinut un moment de reculegere. Reamintim că deputaţii din primul Parlament au adoptat, la 27 august 1991, cu o majoritate covârșitoare de voturi, Declaraţia de Independență a Republicii Moldova. Printre cei 380 deputați aleşi nominal, conform circumscripţiilor, au fost și mulți lucrători din ramura ocrotirii sănătății.