Consolidarea organizațională, motivarea apartenenței la sindicat și menținerea membrilor de sindicat în câmpul muncii au fost și rămân componente de bază în activitatea liderilor și organelor sindicale de orice nivel din cadrul Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE), fiind realizate prin diverse acțiuni.
Acesta a fost doar unul dintre scopurile pe care și le-a propus și realizat entitatea sindicală în anul care s-a scurs, a menționat, în ședința Consiliului General al FSCRE, președinta federației, Margareta Strestian, care a făcut un bilanț al activității și, împreună cu membrii de sindicat din ramura gaze, au schițat noi obiective pentru anul 2024. La ședință a participat și președintele CNSM, Igor Zubcu.
În discursul său, printre realizările FSCRE, dar și ale altor sindicate, Margareta Strestian a menționat stabilirea, începând cu 1 ianuarie 2024, a salariului minim de 5000 de lei, deși sindicatele au cerut 5850.
Un alt obiectiv primordial al federației este motivarea apartenenței la sindicat prin asigurarea și promovarea protecției sociale a salariaților. În ședința de bilanț al activității Comisiei de Femei au fost înaintate două inițiative. Una privind solicitarea de majorare a ajutorului de deces, care din anul 2013 nu a mai fost majorat și constituie 1100 de lei. O altă inițiativă ține de domeniul sănătății reproducerii. În urma discuțiilor, a fost aprobat un apel adresat autorităților pentru fiecare inițiativă.
În cadrul ședinței a fost aprobat și planul de acțiuni al FSCRE pe anul 2024, în vederea realizării Strategiei FSCRE pentru anii 2020-2025. Obiectivele Strategice rămân a fi: reprezentarea și apărarea drepturilor fundamentale ale salariaților și promovarea intereselor profesionale, economice și sociale ale membrilor de sindicat; promovarea modificărilor la cadrul normativ în domeniul parteneriatului social; consolidarea dialogului cu partenerii sociali, orientat spre soluționarea problemelor cu care se confruntă salariații; informarea, instruirea și formarea sindicală continuă a liderilor sindicali, a reprezentanților Comisiei de Tineret, Comisiei de Femei și a membrilor de sindicat; stabilirea, promovarea și implementarea proiectelor, a campaniilor și programelor internaționale cu partenerii sociali, recrutarea noilor membri de sindicat ș. a.
La sfârșitul anului curent, efectivul întreprinderilor unde FSCRE are organiza-ții sindicale constituie 6740 de salariați, dintre care 6638 sunt membri de sindicat, inclusiv 1900 de femei, 1088 de tineri cu vârsta de până la 35 de ani.