Parlamentului Republicii Moldova
Guvernului Republicii Moldova
Ministerului Educației din Republica Moldova
Mult stimați guvernanți,
Activul sindical în număr de 96 de persoane, care reprezintă cei aproape 3000 de angajați din sistemul educațional al raionului Hâncești, în ajun de an școlar, vine către Dumneavoastră cu un apel de a conștientiza situația reală a angajaților din învățământul preuniversitar din Republica Moldova și a identifica soluții pentru îmbunătățirea stării de lucruri din învățământ.
În prag de an școlar, constatăm că s-au depus eforturi mari pentru pregătirea instituțiilor de începutul unui nou an de studii. Clădiri renovate, condiții optime de muncă (azi nu mai înghețăm în sălile de clasă), se modernizează cu încetul baza tehnico-materială.
Totuși, tinerii nu vin în sistem. Unele colective ating peste 50% de cadre didactice pensionate. La necesarul de 110 tineri specialiști în raionul Hâncești, au venit doar ȘASE! Profesia de pedagog devine una de ocară!
Doar investind în educație, Republica
Moldova poate progresa. Însă pentru o educație de calitate sistemul are nevoie ce specialiști bine pregătiți și motivați, pentru a-și exercita profesia, de tineri performanți care să fie atrași de cariera didactică. Atâta timp însă cât un profesor va primi un salariu mai mic decât femeia de serviciu dintr-un magazin, tinerii vor alege magazinul, nu școala.
Discriminatoare este și salarizarea cadrelor nedidactice față de salariații din sectorul real, salariul minim în sectorul bugetar fiind de două ori mai mic decât în sectorul real. Domnilor guvernanți, vă imaginați cum se trăiește cu 1000 de lei pe lună?
Pentru a soluționa problema cadrelor din învățământ, este nevoie de o majorare substanțială a salariului. Nu ne mai umiliți cu majorări de 3%, 8%! Cu adăugirea unui spor pentru vechime în muncă la salariul muncitorilor, care este limitat de unele restricții, devenind infim!
Liderii sindicali din instituțiile educațio-nale ale raionului Hâncești, reprezentanți legitimi ai salariaților, reuniți de Consiliul Raional Hâncești al Federației Sindicale a Educației și Științei, CER:
1. Abrogarea notei nr.2 la anexa 11 a Legii nr. 355 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar și urgentarea elaborării și adoptării unei noi legi de salarizare a personalului din învățământ, prin care salariile profesorilor să crească substanțial, asigurându-le o viață decentă și demnă;
2. Egalarea salariului minim din sectorul bugetar (1000 de lei) cu cel din sectorul real (2100 de lei);
3. Urgentarea modificării Hotărârii Guvernului nr. 801 cu privire la modul de calculare a perioadei de muncă în vederea acordării sporului pentru vechime în muncă personalului din unităţile bugetare, astfel încât muncitorii să se bucure de spor pentru vechime în muncă pentru toată perioada de activitate, nu numai în ultima instituție;
4. Stabilirea sporului de compensare pentru munca în condiții nefavorabile în conformitate cu legislația în vigoare;
5. Majorarea cuantumului indemnizației unice pentru tinerii specialiști de la 24-30 de mii de lei la 38-50 de mii de lei și extinderea drepturilor la facilitățile sociale pentru tinerii specialiști repartizați în instituțiile din localitățile urbane.
Ignorarea în continuare a problemelor grave ale angajaților din învățământ poate conduce în perioada imediat următoare la declanșarea unor acțiuni de protest.
În numele activului sindical,
Ana Cimpoieșu,
președintele Consiliului Raional Hâncești
al Federației Sindicale a Educației și Științei