5 December 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicaliştii din educaţie, în aşteptarea întâlnirii cu premierul

Loading
Без рубрики Sindicaliştii din educaţie, în aşteptarea întâlnirii cu premierul
Sindicaliştii din educaţie, în aşteptarea întâlnirii cu premierul
ses-moldova

Foto: vocea.md

 

Fluctuaţiile de cadre din rândul unor categorii de angajaţi din sis­temul de educaţie s-au intensificat considerabil în ultimul timp, pe fondul unei retribuţii mult sub ni­velul costului vieţii. În consecinţă, reprezentanţii Federaţiei Sindica­le a Educaţiei şi Ştiinţei aşteaptă, de câteva săptămâni, ca premierul Pavel Filip să se întâlnească cu ei pentru a discuta problema. 

 

Situaţiile de acest gen se perpetuează de mai mulţi ani, iar atunci când nu mai este loc de amânare, sindicaliştii se întâlnesc cu reprezentanţii Guvernului şi analizează lu­crurile, pentru a nu se ajunge la consecinţe şi mai grave, a menţionat Dumitru Ivanov, preşedintele FSEŞ.

De această dată, este vorba despre perso­nalul tehnic de prin grădiniţe şi şcoli – bucă­tari, dădace, persoane de serviciu, care sunt extraordinar de prost plătiţi. Bunăoară, per­soanele de serviciu primesc un salariu lunar de aproximativ 900 de lei şi deja le este mai convenabil să vândă legume la piaţă decât să spele podelele sau altceva, a remarcat Dumi­tru Ivanov.

În urma unor discuţii similare, anterior, au fost egalate salariile educatorilor de grădi­niţă cu cele ale angajaţilor din învăţământul primar. Ajutorul de educator continuă însă să fie plătit tot atât de prost ca şi personalul tehnic. De asemenea, în prezent, aproape că nu mai sunt medici prin şcoli, pentru că şi în acest caz se face economie.

Problema în cauză se răsfrânge şi asu­pra pedagogilor începători, al căror salariu porneşte de la 2700 de lei. Astfel, din cele aproape 2500 de cadre didactice pregătite anual, prin şcoli şi grădiniţe se angajează 400-450 de persoane, iar peste şase luni, jumătate au şi plecat din sistem şi nimeni nu este în drept să-i oblige să rămână, fără a le oferi venituri suficiente pentru a putea trăi.

„Este absolut necesar să fie revăzute sala­riile şi vrem să-i convingem pe cei sus-puşi că nu este vorba de cheltuieli mari”, a preci­zat Dumitru Ivanov.

Totodată, reprezentanţii sindicatelor vor încerca să clarifice situaţia şi în ceea ce pri­veşte 

ajustarea, începând cu 1 septembrie 2016, a lefurilor pedagogilor în funcţie de evoluţia salariului mediu pe economie. În context, ar urma să fie operată o majorare de 8,5 la sută a salariilor pentru cadrele di­dactice.

„Vrem să avem claritate, dacă va exista o majorare de la 1 septembrie, să ştim care va fi ea. În al doilea rând, aşteptăm ca retribuţia personalului tehnic şi auxiliar din sistemul de învăţământ să atingă un nivel nu mai mic de 2000 de lei lunar. Şi dacă au fost discuţii şi guvernarea a promis acest lucru, să se ştie de când, dar vrem să se întâmple cât mai re­pede”, a accentuat preşedintele FSEŞ.

Dumitru Ivanov a mai adăugat că, dacă lumea ar fi conştientă, toţi ar începe să tragă semnale de alarmă ca să fie ajutată şcoala, întregul sistem de învăţământ, care nu mai poate face faţă situaţiei în astfel de condiţii.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand