Peste o sută de lideri și activiști sindicali din 16 ramuri de activitate din raionul Cahul, sindicaliști din educație, agricultură, administrație publică, sănătate, servicii publice, silvicultură, sistemul energetic, telecomunicații, comerț, ordine publică, gospodăria comunală au participat, în una din zilele trecute, la un seminar de instruire în care au fost familiarizați cu modificările recente ale legislației muncii în domeniul protecției social-economice și juridice.
La seminar au fost prezenți președintele raionului, Nicolae Dunas, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Sergiu Morari, consultant principal al CNSM, Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM, Elena Daud, vicepreședintă a raionului Cahul pentru probleme sociale și sănătate.
Consolidarea capacităților sindicatelor
Reprezentanții CNSM au adus la cunoștința participanților informații despre realizările și perspectivele sindicatelor, despre modificările și completările operate în Codul muncii prin Legea nr. 243 din 28 iulie 2022, inclusiv modificările recente ale legislației în domeniul protecției social-economice.
Maria Cotorobai, reprezentanta CNSM în raionul Cahul, ne-a spus că această întâlnire a fost una necesară, întrucât s-au acumulat mai multe întrebări despre ultimele modificări în legislație, care necesitau a fi explicate.
„Avem legislație, dar mecanismul de implementare întârzie, iar unele în genere nu există. Acest seminar a fost ca o gură de aer pentru noi toți. Specialiștii de la CNSM ne-au vorbit în detaliu și pe îndelete despre unele prevederi, care ne vor ușura munca pe parcurs. A fost foarte utilă informația ce ține de ultimele modificări în domeniul salarizării, al indemnizațiilor sau în ceea ce privește protecția socială. Ni s-a vorbit despre accesul la platformele informaționale ce țin de compensații, de pensii, de indemnizații pentru îngrijirea copiilor, despre aplicația mobilă privind drepturile salariaților. Totodată, sindicaliștii au ridicat cea mai mare problemă, anume cea care se referă la salarii decente pentru o viață normală, stabilitate în prețuri la servicii comunale și multe altele”, ne-a mărturisit Maria Cotorobai.
Cât despre problemele din teritoriu, reprezentanta CNSM la Cahul ne spune că accentul s-a pus pe majorările de salariu și pe unificarea valorilor de referință la salarizare.
Dânsa a ținut să precizeze în context deschiderea și susținerea în soluționarea problemelor salariaților din raionul Cahul pe care și-a exprimat-o conducerea raionul Cahul. „Ne dorim să avem un dialog social bun și să mergem spre semnarea unei noi convenții colective, care în acest an a expirat. Acum lucrăm la o nouă convenție și sperăm ca până la sfârșit de an să o semnăm”, a conchis Maria Cotorobai.
Evenimentul de la Cahul a fost organizată de către CNSM cu suportul Fundației „Friedrich Ebert” în cadrul proiectului „Parteneriat viabil, parteneri competenți la nivel teritorial”.
Prin intermediul acestei activități, CNSM urmărește să contribuie la consolidarea capacităților sindicatelor de reprezentare a salariaților, inclusiv prin cunoașterea modificărilor de ultimă oră operate la legislația muncii și a priorităților CNSM.