Sindicalişti din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Ucraina şi Republica Moldova s-au întrunit recent la Institutul Muncii, pentru a discuta despre negocierea contractelor colective de muncă, în cadrul unui seminar internaţional, organizat de Federația Sindicatelor din Comunicații din Moldova (FSCM), în parteneriat cu Federația Globală IndustriALL.
Din partea ţării noastre, la eveniment au participat reprezentanţi ai Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice (FSCRE), ai Federaţiei „SINDICONS”, ai Federaţiei „SindRăutMaş”, ai Federaţiei Sindicatelor din Comunicaţii.
Ion Pîrgaru, preşedintele FSCM, a menţionat că seminarul este foarte important pentru Republica Moldova, deoarece în ţara noastră prevederile contractelor colective de muncă şi ale convenţiilor colective la nivel de branşă se răsfrâng doar asupra membrilor de sindicat.
Vadim Borisov, reprezentant al Federaţiei Globale IndustriALL în statele CSI, a menţionat că seminarul face posibil schimbul de experienţă în ceea ce priveşte salarizarea, încheierea contractelor colective de muncă şi a convenţiilor colective la nivel de ramură, securitatea şi sănătatea în muncă.
„Dacă salariaţii sunt protejaţi la nivel de întreprindere şi contractul colectiv de muncă prevede majorarea salariilor şi ameliorarea condiţiilor de muncă, aceasta îi motivează pe angajaţi să activeze mai bine. Observăm cu toţii două extremităţi – cei bogaţi devin mai bogaţi, iar oamenii care lucrează devin din ce în ce mai săraci. Sindicatele sunt interesate ca aceste diferenţe să nu ducă la explozii sociale, dar ca oamenii să fie salarizaţi în funcţie de munca pe care o depun”, a adăugat Vadim Borisov.
Oleg Budza, preşedintele CNSM, a subliniat că
deși procesul de negocieri cu patronii este deseori unul anevoios, rolul contractelor colective de muncă este foarte important, deoarece sunt instrumente care facilitează dialogul dintre angajatori și salariați. „Schimb de experienţă privind salarizarea și încheierea contractelor colective de muncă
„Există mai multe probleme – circa un milion de cetăţeni moldoveni au plecat peste hotare, sunt puţine cadre calificate în mai multe domenii. De aceea, sindicatele pun accentul pe instruire”, a remarcat preşedintele CNSM.
Margareta Strestian, preşedinta FSCRE, a menţionat că federaţia respectivă include 21 de organizaţii sindicale primare şi aproximativ șapte mii de membri de sindicat.
„FSCRE a iniţiat negocieri în vederea semnării unui acord adiţional la Convenţia colectivă la nivel de ramură pentru anii 2014-2017, astfel ca să putem menține şi pentru anii următori garanţiile sociale existente în convenţia în vigoare. Potrivit convenţiei, salariaţii de la o companie petrolieră, de la întreprinderile din domeniul gaze, de la o întreprindere farmaceutică, toate afiliate la FSCRE, beneficiază suplimentar de un salariu cu prilejul Anului Nou, de Paşte, la hramul oraşului şi cu ocazia Zilei profesionale a lucrătorilor din domeniile respective”, a relevat Margareta Strestian.
Ludmila Voinarenco, specialist principal pe probleme organizatorice din cadrul Federaţiei „SINDICONS”, a afirmat că federaţia pe care o reprezintă întruneşte 87 de organizaţii sindicale primare şi circa 10 mii de salariaţi. „Negociem activ cu partenerii sociali, pentru ca minerii şi alţi angajaţi care activează în condiţii grele de muncă să poată să se pensioneze mai devreme decât alte categorii de salariaţi”, a subliniat Ludmila Voinarenco.
Federația Globală IndustriALL este o organizație internațională care apără și promovează interesele salariaților din peste 140 de state, cu un efectiv de aproximativ 50 de milioane de membri.