În contextul războiului din Ucraina și al pericolelor care planează asupra sa, Republica Moldova trezește în ultimul timp tot mai mult interesul structurilor internaționale. În plus, amplasarea sa geografică fac din Republica Moldova o zonă de importanță strategică.
Sindicatele nu fac excepție în această dinamică. Deși preocupările lor se concentrează, în primul rând, pe drepturile și interesele lucrătorilor, membri de sindicat, ele sunt conștiente de impactul pe care schimbările geopolitice îl pot avea asupra mediului de afaceri, pieței muncii și condițiilor de lucru. Astfel, sindicatele din Republica Moldova caută să se angajeze în discuții și în colaborarea cu organismele internaționale pentru a promova interesele lucrătorilor și pentru a contribui la dezvoltarea economică și socială a țării într-un mod sustenabil și echitabil.
În perioada 4-5 aprilie, la Chișinău au fost organizate dezbateri asupra provocărilor pe care le întâmpină organizațiile sindicale din Republica Moldova, Ucraina și Georgia în procesul lor de integrare în Uniunea Europeană. Conferința internațională, organizată de către Organizația Internațională a Angajaților din Ramura Alimentară și Tutungerie, Agricultură, Restaurante și Hoteluri (IUF) și Federația Europeană a Sindicatelor din Alimentație, Agricultură și Turism (EFFAT), a reunit sindicate din R. Moldova, Ucraina, Georgia, Italia și Danemarca.
La eveniment a fost prezentă Sue Longley, secretar general al IUF, care a subliniat importanța consolidării relațiilor de colaborare între afiliații săi pentru a împărtăși experiențe privind procesele de integrare în Uniunea Europeană.
„Scopul acestui schimb de experiență este ca vocea organizațiilor sindicale să fie auzită și drepturile salariaților, membri ai sindicatelor, să fie respectate în conformitate cu standardele internaționale din domeniul muncii”, a declarat Sue Longley.
Secretarul general al IUF a mai adăugat că pentru organizatori este o oportunitate valoroasă să se afle în Republica Moldova și să discute despre situația din această țară. „De asemenea, este un moment potrivit pentru a examina rolul sindicatelor în țările europene. Această întâlnire oferă organizațiilor noastre din regiune șansa de a obține mai multe informații despre activitățile EFFAT în Uniunea Europeană și, de asemenea, despre cum poate IUF să sprijine organizațiile membre în viitor”, a relevat aceasta.
Kristjan Bragason, secretar general EFFAT, a menționat, la rândul său, că sindicatele sunt binevenite în această structură europeană. „În UE, toate sindicatele au o anumită istorie și o anumită tradiție, dar există și scopul comun de a lupta împreună pentru a îmbunătăți condițiile de muncă pentru locuitorii din UE. Susținem democrația, protecția socială, valorile sindicale, fie ele egalitatea de gen sau dreptul muncii”, a declarat secretarul general EFFAT.
În cadrul dialogului, participanții au explorat posibilități de integrare cu sindicatele europene, membre IUF, oportunități de activități comune în domeniul protecției social-economice a salariaților, membrilor de sindicat. Totodată, s-a discutat despre situația din regiune și rolul organizațiilor sindicale în ceea ce privește respectarea principiilor muncii decente, justiției sociale și valorilor democratice.
De asemenea, au fost abordate obiectivele IUF și EFFAT pentru următoarea perioadă, axate pe dezvoltarea cooperării cu organizațiile sindicale afiliate, în special, cu cele din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.
Delegația Republicii Moldova a fost reprezentată de către trei centre sindicale național-ramurale, membre ale IUF: Federația Sindicală a Lucrătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri „SindLUCAS”, Federația Sindicatelor din Domeniile Cooperației de Consum, Comerțului și Antreprenorialului din Republica Moldova „Moldsindcoopcomerț” și Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”.