Săptămâna trecută, în UTA Găgăuzia a avut loc o masă rotundă cu genericul „Femeile din spaţiul rural. Posibilităţi şi perspective”. La reuniune au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei, Agenţiei de ocupare a forţei de muncă, organizaţiei nonguvernamentale „Centrul Iniţiativa Femeilor”, dar şi exponente ale organizaţiilor de femei din satele Găgăuziei. Întrunirea a fost deschisă de Natalia Vornikova, preşedinta Consiliului interramural al sindicatelor din Găgăuzia, care a vorbit despre problemele femeilor din Găgăuzia.
În discursul său, aceasta a menţionat creşterea nivelului şomajului, atestarea unui grad redus de ocupare a forţei de muncă, mai ales în rândul tinerilor. Vornikova a subliniat necesitatea elaborării în acest sens a unor politicii de tineret la nivel de stat pentru a crea condiţii egale tinerilor din toate domeniile de activitate.
La rândul ei, preşedinta Consiliului de femei din raionul Ceadâr-Lunga, Elena Chirioglo, a venit cu propunerea de a extinde drepturile femeilor din mediul rural ca promotori ai dezvoltării rurale, ai asigurării securităţii alimentare. Făcând bilanţul acestei întruniri, femeile au semnat un apel către structurile administrative.
Revendicările femeilor către organele de resort
1. Să fie create locuri de muncă cu salarii decente.
2. Să se instituie un control asupra formării preţurilor la pieţele locale.
3. Pentru a asigura o bătrâneţe liniștită pensionarilor de la Azilul de bătrâni din oraşul Ceadâr–Lunga, să fie reexaminat bugetul şi să se identifice mijloace suplimentare pentru reparaţia blocului instituţiei, dar şi să se implice investitori şi oameni de afaceri din partea locului. Să se extindă numărul de locuri la Azilul de bătrâni din Ceadâr-Lunga, ceea ce va permite instituționalizarea pensionarilor singuri din satele raionului.
4. O atenție aparte a fost acordată copiilor cu dizabilități. Dacă, până la 18 ani, ei beneficiază de indemnizații din partea statului, odată ajunși la această vârstă, deja sunt pe cont propriu. În context, propunem ca în cadrul școlilor profesionale din orașele Comrat, Ceadâr-Lunga și Vulcănești să fie deschise grupe adăugătoare în cadrul cărora tinerii cu dizabilități să poată însuși anumite meserii.
5. Pentru că femeile din mediul rural sunt implicate în muncile agricole și în gospodăriile auxiliare, solicităm ca în cadrul grădinițelor să fie deschisă adițional câte o grupă de copii cu regim prelungit.
6. Femeile din mediul rural au menționat necesitatea de a crea pentru perioada de vară brigăzi școlare de producție, așa cum se întâmplă în colhozul „Pobeda” din s. Copceac, unde copiii sunt implicați în activități fizice, își dezvoltă abilitățile de a câștiga un ban. În acest context, solicităm să fie revăzută impozitarea elevilor care nu au atins majoratul.
7. Reprezentanții din domeniul sănătății au menționat că, din cauza reducerii numărului de paturi de spital în orașele Ceadâr-Lunga și Vulcănești, femeile din mediul rural nu au posibilitatea să urmeze tratamentul staționar, or în sate au fost reduse toate staționarele de zi. Nici până în prezent secțiile de terapie și de neurologie din cadrul spitalului din orașul Ceadâr-Lunga nu au fost date în folosință, chiar dacă Executivul din Găgăuzia și Cabinetul de Miniștri au promis să soluționeze problema respectivă.
Apelul este adresat Comitetului Executiv al Găgăuziei, Adunării Populare din Găgăuzia, primăriilor, administrațiilor raionale.