În anul 2023, femeile din Republica Moldova au primit salarii lunare cu 12-15% mai mici decât bărbații, arată un raport al OIM, care a fost prezentat la Casa Sindicatelor miercuri, 18 septembrie, în cadrul unei ședințe de lucru a Comisiei de Femei a CNSM.
Clemente Pignatti, consultant OIM, care a prezentat raportul, a precizat că, totodată, dacă e să ținem cont de munca plătită pe ore, diferența salarială este de 5-8%. Adică, dacă un bărbat este remunerat cu 100 de lei, atunci o femeie primește pentru același volum de muncă 92-95 de lei. Discrepanța salarială dintre femei și bărbați a scăzut puțin, în comparație cu situația din anul 2020.
În același timp, disparitatea salarială este mult mai mică în rândul membrilor de sindicat, iar aceasta se explică prin activitatea sindicatelor în cadrul negocierilor colective, a menționat consultantul OIM.
Solicitată de „Vocea poporului”, Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-economică de la CNSM, a menționat că sindicatele negociază cu partenerii sociali salarii care să asigure un trai decent. „După cum este menționat și în raportul OIM, femeile sunt ocupate preponderent în domenii cu remunerare joasă. În pofida cunoștințelor și studiilor pe care le au, femeile ocupă funcții inferioare bărbaților, mai puțin de conducere și mai mult de executare a unor sarcini. Aceasta și determină un decalaj atât de mare dintre salariile femeilor și salariile bărbaților. Însă o funcție inferioară nu înseamnă întotdeauna și atribuții, responsabilități mai mici”, a precizat Polina Fisticanu.
Raportul OIM menționează că decalajul dintre salariile bărbaților și femeilor este cel mai mare în perioada în care femeia îngrijește copiii. „Este important să avem servicii de îngrijire a copiilor, astfel ca părinții să-și poată continua activitatea. Trebuie create creșe, ele lipsesc în totalitate, există doar grupe-creșe în grădinițe, dar și acolo există posibilitatea de a încadra copilul doar atunci când el va avea cel puțin doi ani. Avem nevoie de diverse centre educaționale, care să vină în sprijinul mamelor cu copii, iar serviciile acestor centre să fie pentru buzunarul oricărui salariat sau chiar gratuite”, a spus șefa Departamentului protecție social-economică.
Totodată, este foarte important ca liderii sindicali să promoveze, prin intermediul negocierilor colective, facilități și garanții sociale pentru salariații care educă copii. „De exemplu, angajatele care cresc copii pot beneficia de un program flexibil de muncă. Totodată, angajatele cu responsabilități familiale ar putea benefica de posibilități de a avansa în carieră, iar cele care revin la muncă din concediu de maternitate sau de îngrijire a copilului trebuie să beneficieze de programe de pregătire și recalificare, astfel ca, atunci când vor reveni din aceste concedii, persoanele respective să poată să se reîncadreze în câmpul muncii foarte repede. Este important să fie conștientizată ideea că femeile sunt profesioniste, sunt persoane care pot aduce un aport substanțial la economie”, a subliniat Polina Fisticanu.
Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a spus, în cadrul ședinței, că deseori femeile acceptă un salariu fără ca să lupte pentru a obține o remunerare mai bună, în comparație cu bărbații, care mai des cer majorări de salarii. „Este nevoie de a educa salariații cum să negocieze salarii mai mari”, a menționat Lilia Franț.